× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ήρθε η ώρα ψεκασμού της ελιάς για τον Πυρηνοτρήτη

Σκοπός της καταπολέμησης είναι η θανάτωση των προνυμφών αμέσως μετά την εκκόλαψή τους και πριν προλάβουν να εισχωρήσουν μέσα στον καρπό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2024

Ήρθε η ώρα ψεκασμού της ελιάς για τον Πυρηνοτρήτη

Η ετήσια παρουσία του πυρηνοτρήτη ολοκληρώνεται με την καρποφάγο ή καρπόβιο γενιά (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), οι προνύμφες της οποίας τρέφονται και αναπτύσσονται αποκλειστικά στο εσωτερικό του ελαιόκαρπου και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του πυρήνα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προνυμφική δραστηριότητα προκαλεί θεαματική καρπόπτωση τον Ιούλιο («πιπέρι» μικρής διαμέτρου καρποί) και κυρίως τον Σεπτέμβριο («καλογρί» μεγαλύτερης διαμέτρου καρποί) με σοβαρότατες επιπτώσεις στην παραγωγή. Για τον λόγο αυτόν, η καρπόβιος γενεά θεωρείται ως η πλέον ζημιογόνος, γεγονός που καθιστά τον πυρηνοτρήτη έναν από τους σοβαρότερους εχθρούς της ελιάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη γενιά αυτή δεν υπάρχει καμία ανοχή στη ζημιά, αφού οι καρποί που προσβάλλονται αποτελούν μη αναπληρώσιμη απώλεια παραγωγής. Συνεπώς, η αντιμετώπισή της κρίνεται απαραίτητη και βασίζεται αποκλειστικά σε επεμβάσεις με χημικά, μικροβιακά και μικροβιακής προελεύσεως σκευάσματα. Αυτά είναι περιορισμένα σε αριθμό και δεν διαθέτουν δράση σε βάθος.

Καταπολέμηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός της καταπολέμησης είναι η θανάτωση των προνυμφών αμέσως μετά την εκκόλαψή τους και πριν προλάβουν να εισχωρήσουν μέσα στον καρπό. Ένας παράγοντας σημαντικός που δυσκολεύει την καταπολέμηση είναι η ιδιόρρυθμη τροφική συμπεριφορά των προνυμφών του πυρηνοτρήτη, χάρη στην οποία ελαχιστοποιείται η δυνατότητα επαφής τους με το εντομοκτόνο. Συγκεκριμένα, η προνύμφη του πυρηνοτρήτη κατά την εκκόλαψή της εισέρχεται απευθείας στο εσωτερικό του καρπού και δεν περιπλανάται καθόλου στην επιφάνεια του καρπού. Συνεπώς, για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση, θα πρέπει κατά την εναπόθεση των ωών του πυρηνοτρήτη, η επιφάνεια την καρπών να είναι ήδη ψεκασμένη.

Επίσης, το ακμαίο δεν αποθέτει τα ωά αποκλειστικά στον κάλυκα, αλλά και σε άλλα σημεία στην επιφάνεια του καρπού. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται από ωά που είναι εναποτεθειμένα πάνω ή κοντά στον κάλυκα του καρπιδίου, κατά την είσοδό τους στο εσωτερικό του καρπού συνήθως καταστρέφουν τα αγγεία που συνδέουν τον καρπό με τον ποδίσκο και έτσι προκύπτει η πρώτη περίοδος καρπόπτωσης των μικρών καρπών κατά τον Ιούλιο, το αποκαλούμενο και «πιπέρι».

Οι προνύμφες που κατά την είσοδο στον καρπό δεν αποκόπτουν τα αγγεία καρπού-ποδίσκου τρέφονται μέσα στον πυρήνα, ενώ ο καρπός ταυτόχρονα μεγαλώνει. Όταν η προνύμφη συμπληρώσει την εξέλιξή της, συνήθως εξέρχεται του καρπού από την περιοχή του ποδίσκου αποκόβοντας τα αγγεία σύνδεσης καρπού-ποδίσκου. Πρόκειται για μια λανθάνουσα προσβολή καρπών που γίνεται φανερή αργότερα κατά τον Σεπτέμβριο, γνωστή και ως «καλογρί».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Θανατώθηκαν περισσότερα από 8.000 αιγοπρόβατα

Στα 18 ανήλθαν τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ούτε το είδαμε ούτε το ακούσαμε

Ανακαλείται η δρομολόγηση του Sporades Star στο Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Ερχεται η τρίτη καλοκαιρινή «Λευκή νύχτα» στη Μυτιλήνη

Μουσική και κεράσματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Πολύ κοντά στο 100% οι πληρότητες στα καταλύματα της Λέσβου»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, βλέπει να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή του για 350.000 τουλάχιστον αφίξεις όλο το καλοκαίρι στο νησί. Αισιόδοξα μηνύματα για τα χρόνια που έρχονται
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για την Ελληνική γεωργία από τους ευρωβουλευτές

Σχόλιο του Χαράλαμπου Κασίμη με αφορμή την συγκρότηση της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Χρηματοδοτείται η δημιουργία rapid test από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλεξανδρούπολη‑ Σίγρι‑ Μεστά από το 2025;

Οικονομοτεχνική μελέτη Περιφέρειας και υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε στη συνάντηση Μουτζούρη και υφυπουργού Ναυτιλίας, αλλά και Περιφφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση για τις αιτήσεις ανέργων από το Επιμελητήριο Λέσβου

Οι ωφελούμενοι με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα έως 2.250 ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενημερωτικές ημερίδες για το ΟΣΔΕ του 2024

Σημείο επαφής με τα ΚΥΔ προσπαθεί να βρει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και να ξεπεράσει την κριτική που τις ασκείται για τις επιλογές της
ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες 22 Ιουλίου επικαιροποιημένες ερμηνευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.
ΕΛΛΑΔΑ

Στα 16 έφθασαν τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας και των Τρικάλων