× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ήρθε η ώρα ψεκασμού της ελιάς για τον Πυρηνοτρήτη

Σκοπός της καταπολέμησης είναι η θανάτωση των προνυμφών αμέσως μετά την εκκόλαψή τους και πριν προλάβουν να εισχωρήσουν μέσα στον καρπό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2024

Ήρθε η ώρα ψεκασμού της ελιάς για τον Πυρηνοτρήτη
' χρόνος ανάγνωσης

Η ετήσια παρουσία του πυρηνοτρήτη ολοκληρώνεται με την καρποφάγο ή καρπόβιο γενιά (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), οι προνύμφες της οποίας τρέφονται και αναπτύσσονται αποκλειστικά στο εσωτερικό του ελαιόκαρπου και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του πυρήνα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προνυμφική δραστηριότητα προκαλεί θεαματική καρπόπτωση τον Ιούλιο («πιπέρι» μικρής διαμέτρου καρποί) και κυρίως τον Σεπτέμβριο («καλογρί» μεγαλύτερης διαμέτρου καρποί) με σοβαρότατες επιπτώσεις στην παραγωγή. Για τον λόγο αυτόν, η καρπόβιος γενεά θεωρείται ως η πλέον ζημιογόνος, γεγονός που καθιστά τον πυρηνοτρήτη έναν από τους σοβαρότερους εχθρούς της ελιάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη γενιά αυτή δεν υπάρχει καμία ανοχή στη ζημιά, αφού οι καρποί που προσβάλλονται αποτελούν μη αναπληρώσιμη απώλεια παραγωγής. Συνεπώς, η αντιμετώπισή της κρίνεται απαραίτητη και βασίζεται αποκλειστικά σε επεμβάσεις με χημικά, μικροβιακά και μικροβιακής προελεύσεως σκευάσματα. Αυτά είναι περιορισμένα σε αριθμό και δεν διαθέτουν δράση σε βάθος.

Καταπολέμηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός της καταπολέμησης είναι η θανάτωση των προνυμφών αμέσως μετά την εκκόλαψή τους και πριν προλάβουν να εισχωρήσουν μέσα στον καρπό. Ένας παράγοντας σημαντικός που δυσκολεύει την καταπολέμηση είναι η ιδιόρρυθμη τροφική συμπεριφορά των προνυμφών του πυρηνοτρήτη, χάρη στην οποία ελαχιστοποιείται η δυνατότητα επαφής τους με το εντομοκτόνο. Συγκεκριμένα, η προνύμφη του πυρηνοτρήτη κατά την εκκόλαψή της εισέρχεται απευθείας στο εσωτερικό του καρπού και δεν περιπλανάται καθόλου στην επιφάνεια του καρπού. Συνεπώς, για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση, θα πρέπει κατά την εναπόθεση των ωών του πυρηνοτρήτη, η επιφάνεια την καρπών να είναι ήδη ψεκασμένη.

Επίσης, το ακμαίο δεν αποθέτει τα ωά αποκλειστικά στον κάλυκα, αλλά και σε άλλα σημεία στην επιφάνεια του καρπού. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται από ωά που είναι εναποτεθειμένα πάνω ή κοντά στον κάλυκα του καρπιδίου, κατά την είσοδό τους στο εσωτερικό του καρπού συνήθως καταστρέφουν τα αγγεία που συνδέουν τον καρπό με τον ποδίσκο και έτσι προκύπτει η πρώτη περίοδος καρπόπτωσης των μικρών καρπών κατά τον Ιούλιο, το αποκαλούμενο και «πιπέρι».

Οι προνύμφες που κατά την είσοδο στον καρπό δεν αποκόπτουν τα αγγεία καρπού-ποδίσκου τρέφονται μέσα στον πυρήνα, ενώ ο καρπός ταυτόχρονα μεγαλώνει. Όταν η προνύμφη συμπληρώσει την εξέλιξή της, συνήθως εξέρχεται του καρπού από την περιοχή του ποδίσκου αποκόβοντας τα αγγεία σύνδεσης καρπού-ποδίσκου. Πρόκειται για μια λανθάνουσα προσβολή καρπών που γίνεται φανερή αργότερα κατά τον Σεπτέμβριο, γνωστή και ως «καλογρί».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πασχαλινό ποδαρικό για την τουριστική σεζόν στη Λέσβο

Με 189 τουρίστες από την Αγγλία στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα του Βορείου Αιγαίου

Οριακή άνοδος στο τριτογενή και μεγάλη πτώση στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα τέσσερα προς πώληση ξενοδοχεία της Λέσβου

Από 850.000 έως 1,55 εκατ. ευρώ οι τιμές διάθεσής τους
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η άμεση απόδοση του ΦΠΑ την ώρα της συναλλαγής

Προς κατάργηση οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο
ΕΡΓΑΣΙΑ

Εννιά θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για έργο στη Νάπη – Πελόπη

Επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό ζητείται για τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα μαύρο σύννεφο πλανάται πάνω από την ερευνητική δημοσιογραφία

Πρόκειται για τα (νομικά) «χαστούκια» που δίνουν οι ισχυροί σε όσους τους εκθέτουν
ΑΓΟΡΑ

Σε Πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά της Μυτιλήνης

Δείτε αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων από σήμερα έως την Λαμπροπαρασκευή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μόνο ντόπιοι και φοιτητές ταξιδεύουν στη Λέσβο το Πάσχα

Αντίθετα στη Χίο το έθιμο του ρουκετοπόλεμου προσελκύει μεγάλο αριθμό Ελλήνων τουριστών. Πληρότητα 100% για τη Λέσβο στα δρομολόγια των ημερών που γιορτάζεται ο Ταξιάρχης.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κόλπος Καλλονής: Αρθηκε η απαγόρευση αλιείας για Καλόγνωμες και Κυδώνια

Παραμένει η απαγόρευση αλιείας για τα Χάβαρα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 25 Απριλίου

Την Λαμπροτρίτη ξεκινά η καταβολή των συντάξεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείωση 5% της δηλωμένης ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Σε 15.451 άτομα διαμορφώθηκε ο μέσος όρος των ανέργων στα νησιά της Περιφέρειας το πρώτο τρίμηνο του έτους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε τις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Καταβλήθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 δικαιούχους