× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγάλες απώλειες μελισσοσμηνών από αλόγιστους ψεκασμούς φυτοφαρμάκων

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλεί τους μελισσοκόμους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες μελισσών να προχωρούν σε καταγγελίες στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2024

Μεγάλες απώλειες μελισσοσμηνών από αλόγιστους ψεκασμούς φυτοφαρμάκων

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλεί τους μελισσοκόμους να καταγγέλλουν στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής του μαζικούς θανάτους μελισσοσμηνών, ώστε μετά από ελέγχους να εντοπίζονται όσοι δεν κάνουν ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στις καλλιέργειες τους. Επίσης σημειώνει πως οι καλλιεργητές 48 ώρες πριν από τους ψεκασμούς οφείλουν να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους προκειμένου να λάβουν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει:

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Χίου σύμφωνα με το οποίο προκλήθηκε μεγάλη απώλεια μελισσοσμηνών από πιθανή δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, η Αντιπεριφέρεια πρωτογενούς Τομέα  υπενθυμίζει στους παραγωγούς την ηθική, νομική και περιβαλλοντική ευθύνη που φέρουν κάθε φορά που εφαρμόζουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την προστασία των καλλιεργειών τους.

Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αντικατοπτρίζεται άμεσα ως ζημιά στο εισόδημα των μελισσοκόμων και έμμεσα ως μείωση της επικονίασης, της καρπόδεσης των καλλιεργειών και της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Ένα μέτριας δυναμικότητας μελίσσι υπολογίζεται ότι έχει έως και 40 φορές περισσότερη αξία για την επικονίαση που επιτελεί παρά για την παραγωγή μελιού. Επομένως υπάρχει σχέση αλληλοεξάρτησης ανάμεσα στους μελισσοκόμους και στους καλλιεργητές και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά για να υπάρξει αμοιβαία ωφέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απώλειας των μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων τόσο κατά την περίοδο της ανθοφορίας, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Υπηρεσία μας τονίζει στους παραγωγούς και στους μελισσοκόμους τα παρακάτω:

1) Ο καλλιεργητής- κάτοχος πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων,  οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου πρόκειται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος, 48 ώρες πριν από τον επικείμενο ψεκασμό ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2) Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσής τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους (τηλέφωνο, e-mail) για τη διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησης από τους καλλιεργητές.

3) Συστήνεται στους μελισσοκόμους η τοποθέτηση ποτίστρων στο μελισσοκομείο τους ώστε να αποφεύγεται η συλλογή νερού από μολυσμένα σημεία.

4)Απαγορεύεται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα για τις μέλισσες, όταν οι καλλιέργειες ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν αναφέρεται αλλιώς στις οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου, σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ. 165457/6557/29-07-1981 Υπουργική Απόφαση και την 5919/62354/13-05-2014 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ για «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5)Να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

6)Οι ψεκασμοί πρέπει να διενεργούνται αργά το απόγευμα (από τη δύση του ηλίου και μετά), όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

7)Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί (πριν τις 08:00)  ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες

8)Για τη μείωση μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους πρέπει τα χρησιμοποιούμενα ακροφύσια του ψεκαστικού μηχανήματος (μπεκ) να είναι ειδικού τύπου που μειώνουν το ψεκαστικό νέφος (drift reduction nozzles) και να είναι επαρκώς συντηρημένα και ρυθμισμένα.

Οι κατ’ ελάχιστον αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων και περιοχής, ορίζονται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:  

Ακόμη σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν.4036/2012 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 44 του ν. 4235/2014 οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων έχουν την υποχρέωση να παρέχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Τέτοιες πηγές κινδύνου, είναι η έκθεση του χρήστη, ο ορθός τρόπος αποθήκευσης, ο χειρισμός και η εφαρμογή, η ασφαλής διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή, η διαχείριση των κενών συσκευασίας και οι εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου.

Τέλος επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που παρατηρηθεί μαζική απώλεια μελισσών και προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου, ο μελισσοκόμος μπορεί να απευθυνθεί στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, οι οποίες θα προχωρήσουν σε λήψη δείγματος και αποστολή του σε αρμόδιο εργαστήριο. Εάν η εργαστηριακή ανάλυση υποδείξει ως αίτιο θανάτου τη δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα τότε ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στις ανά Π.Ε Διευθύνσεις Κτηνιατρικής μας επώνυμη καταγγελία με τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου ώστε να διερευνηθεί το θέμα μη ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις γειτονικές καλλιέργειες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην καρδιά των τουριστικών εξελίξεων, Χριστόφας και Γιαννάκας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και επιχειρηματικότητας συμμετείχαν στις εργασίες της 32ης Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν την αγορά του ελαιολάδου αλλά…

Το κλειδί των εξελίξεων στο άνοιγμα μεταξύ του Ιταλικού και του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Ηλιοτρόπιο» εξασφαλίζει φτηνότερο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μιλήσαμε με την πρόεδρο, Ελίζα Κολοβού και τον Δημήτρη Κιτσικόπουλο που μετέφερε τεχνογνωσία από τα Γιάννενα και την ΚοινΣΕΠ «Electra Energy»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 160.000 επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνη

Με ρυθμό 11,5% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του 2024 στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόντα διαφυλλικής θρέψης παρουσιάζει το CineΦυτόπολις

Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ, στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευδεμίδα στα αμπέλια της Λήμνου

Να ληφθούν μέτρα φυτοπροστασίας από τους αμπελουργούς του νησιού συνιστά το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για εμφάνιση της ξυλέλλας στη Κέρκυρα

Η Διεύθυνση Γεωργίας της Κέρκυρας έλαβε δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου
ΑΓΟΡΑ

Πού θα ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα στη Μυτιλήνη;

Θέσεις φορτοεκφόρτωσης στην Προκυμαία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή βοοειδών στη Λέσβο

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου Στρατής Τσομπανέλλης. Ανακοινώθηκαν μέτρα και περιορισμοί για την εκτροφή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγή της κεντρικής Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη Σμύρνη ο Παναγιώτης Χριστόφας για την ενίσχυση του τουρισμού

Συναντήσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και τη Δήμαρχο του Δήμου Κονάκ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή αύξηση 40% στις αφίξεις charter το Μάιο στη Λέσβο

Συνολικά ήρθαν στο νησί 8.526 άτομα, ενώ το 2023 είχαμε 6.085 αφίξεις. Βέλγιο, Σκανδιναβικές χώρες και Ολλανδοί στα ίδια επίπεδα, αύξηση από Αγγλική αγορά κατά 73%
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως 27 Ιουνίου οι αιτήσεις για αποζημίωση από τα αγριοκούνελα

Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ