× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην Βουλή τα προβλήματα της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής

Εγκατάλειψη των αγροτών της νησιωτικής Ελλάδας καταγγέλλει η Νέα Αριστερά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/5/2024

Στην Βουλή τα προβλήματα της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής

Εγκατάλειψη των αγροτών της νησιωτικής Ελλάδας από την Κυβέρνηση βλέπει η Νέα Αριστερά και μεταξύ άλλων σημειώνει:  «Επειδή η καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των ενισχύσεων και των προαναφερόμενων πληρωμών στους αγρότες της νησιωτικής Ελλάδας είναι  πρωτοφανής και αδικαιολόγητη και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ερώτηση του κόμματος αναφέρει:

Απογοήτευση, οργή και αίσθημα αδικίας αισθάνονται οι νησιώτες αγρότες μετά την τελευταία πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων, γιατί:

α) δεν καταβλήθηκε η ενίσχυση των παραδοσιακών ελαιώνων Μικρών Νησιών Αιγαίου (στρεμματική ενίσχυση),

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β) η δράση των οικολογικών σχημάτων για τις διατηρούμενες αναβαθμίδες ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε,

γ) τα ποσά που δόθηκαν για τις δράσεις των Οικολογικών Σχημάτων ήταν πολύ μειωμένα από αυτά που ανέφερε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που σχεδίασε το ΥΠΑΑΤ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η διατήρηση στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, από 50,5 ευρώ το στρέμμα πληρώθηκε με 30 ευρώ το στρέμμα, τα θερινά κλαδέματα που από 20 ευρώ το στρέμμα πληρώθηκαν 9 ευρώ το στρέμμα, και όπως προαναφέρθηκε το πρόγραμμα διατήρησης των αναβαθμίδων ουσιαστικά έμεινε στα «χαρτιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την πληρωμή,όπως πραγματοποιήθηκε, ολοκληρώθηκε το έγκλημα του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχε ξεκινήσει με τα Σχέδια Βελτίωσης, εις βάρος των νησιωτών παραγωγών, όπου στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δόθηκαν μόλις 4 εκατ. ευρώ περίπου, από τα 125 εκατ. ευρώ, της αύξησης  του προϋπολογισμού των Σχεδίων βελτίωσης (ποσοστό 3%), κάλυψη που φτάνει στο 60% των αναγκών της δημόσιας δαπάνης, όταν ο μέσος όρος στην χώρα μας είναι 75%.

Εκτός όμως από τις πληρωμές των ενισχύσεων που καθυστερούν ή μειώνονται, μια σειρά θεσμοθετημένων μέτρων και υποσχέσεων δεν έχει υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων των νησιών δεν καταβάλλεται έγκαιρα το Μεταφορικό Ισοδύναμο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας  και να οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους κτηνοτρόφους της νησιωτικής χώρας δεν έχει δοθεί η θεσμοθετημένη ειδική ενίσχυση του προγράμματος «Αμάλθεια», ούτε έχει πραγματοποιηθεί η αύξηση κατά 50% του ποσού της ενίσχυσης μεταφοράς των ζωοτροφών (3,5 εκατ.), του Προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου  που είχαν ανακοινώσει οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Σπύρος Λιβανός και Γιώργος Γεωργαντάς.

Επειδή η καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των ενισχύσεων και των προαναφερόμενων πληρωμών στους αγρότες της νησιωτικής Ελλάδας είναι  πρωτοφανής και αδικαιολόγητη και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.  

Επειδή η έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς αρμόδιων Υπουργείων για τον χρόνο καταβολής των ενισχύσεων επιτείνει την οικονομική αβεβαιότητα των αγροτών της νησιωτικής Ελλάδας. 

Επειδή η επιδοτούμενη ποσότητα του όγκου των ζωοτροφών είναι ανεπαρκής αλλά και πρέπει να γίνει και τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενίσχυσης μεταφοράς των ζωοτροφών ανά τόνο, γιατί τα τελευταία έτη το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξευθεί.

Επειδή η άδικη κατανομή πόρων των Σχεδίων Βελτίωσης μειώνει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και δυσχεραίνει τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Επειδή οι αγρότες, της νησιωτικής Ελλάδας, συνεχίζουν να πλήττονται από το αυξημένο κόστος της παραγωγής, διακίνησης γεωργικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων

Επειδή ο πρωτογενής τομέας είναι καθοριστικός για την  βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη νησιωτική χώρα

Ερωτώνται οι Υπουργοί

  1.  Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης και πότε θα πληρωθεί το μεταφορικό ισοδύναμο;
  2. Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης και πότε θα πληρωθεί το ειδικό πρόγραμμα  ενίσχυσης των κτηνοτρόφων «Αμάλθεια»;
  3. Γιατί  δεν αυξήθηκε η ενίσχυση μεταφοράς των ζωοτροφών με 3,5 εκατ. (αύξηση 50%) όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση από τους προηγούμενους Υπουργούς ΥΠΑΑΤ; Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αυξηθεί ο ανωτέρω προϋπολογισμός;
  4. Ποια είναι τα κριτήρια κατανομής της αύξησης του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης και ποιες οι εισηγήσεις των Υπηρεσιών; (να κατατεθούν)
  5. Θα διορθωθεί και πώς η αδικία στις πληρωμές για τους νησιώτες αγρότες των δράσεων των Οικολογικών Σχημάτων, της διατήρησης των αναβαθμίδων, της διατήρησης της βιολογικής γεωργίας και των θερινών κλαδεμάτων σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ που εξήγγειλε η κυβέρνηση;  
  6. Ποιος ο αιτούμενος συνολικός αριθμός στρεμμάτων του οικολογικού σχήματος διατήρησης των αναβαθμίδων στη νησιωτική Ελλάδα και ποιο το ποσοστό αυτών που έλαβαν την καταβολή της συγκεκριμένης ενίσχυσης;
  7. Θα αποζημιώσει και πώς τους ελαιοπαραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος από την ακαρπία της ελιάς της προηγούμενης ελαιοκομικής χρονιάς;
  8. Υπάρχει και ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την στήριξη και ανάπτυξη του νησιωτικού αγροτικού τομέα;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην καρδιά των τουριστικών εξελίξεων, Χριστόφας και Γιαννάκας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και επιχειρηματικότητας συμμετείχαν στις εργασίες της 32ης Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν την αγορά του ελαιολάδου αλλά…

Το κλειδί των εξελίξεων στο άνοιγμα μεταξύ του Ιταλικού και του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Ηλιοτρόπιο» εξασφαλίζει φτηνότερο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μιλήσαμε με την πρόεδρο, Ελίζα Κολοβού και τον Δημήτρη Κιτσικόπουλο που μετέφερε τεχνογνωσία από τα Γιάννενα και την ΚοινΣΕΠ «Electra Energy»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 160.000 επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνη

Με ρυθμό 11,5% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του 2024 στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προϊόντα διαφυλλικής θρέψης παρουσιάζει το CineΦυτόπολις

Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ, στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευδεμίδα στα αμπέλια της Λήμνου

Να ληφθούν μέτρα φυτοπροστασίας από τους αμπελουργούς του νησιού συνιστά το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για εμφάνιση της ξυλέλλας στη Κέρκυρα

Η Διεύθυνση Γεωργίας της Κέρκυρας έλαβε δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου
ΑΓΟΡΑ

Πού θα ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα στη Μυτιλήνη;

Θέσεις φορτοεκφόρτωσης στην Προκυμαία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή βοοειδών στη Λέσβο

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου Στρατής Τσομπανέλλης. Ανακοινώθηκαν μέτρα και περιορισμοί για την εκτροφή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πηγή της κεντρικής Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη Σμύρνη ο Παναγιώτης Χριστόφας για την ενίσχυση του τουρισμού

Συναντήσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης και τη Δήμαρχο του Δήμου Κονάκ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή αύξηση 40% στις αφίξεις charter το Μάιο στη Λέσβο

Συνολικά ήρθαν στο νησί 8.526 άτομα, ενώ το 2023 είχαμε 6.085 αφίξεις. Βέλγιο, Σκανδιναβικές χώρες και Ολλανδοί στα ίδια επίπεδα, αύξηση από Αγγλική αγορά κατά 73%
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως 27 Ιουνίου οι αιτήσεις για αποζημίωση από τα αγριοκούνελα

Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ