× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 για την συμπλήρωση 61 χρόνων από την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/5/2024

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Συμπληρώνονται την Τετάρτη 22 Μαΐου 61 χρόνια από την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν βασικός κρίκος μιας μακριάς αλυσίδας συνωμοσιών και εγκλημάτων με στρατηγικό στόχο την επιβολή δικτατορία, σημειώνει στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967 – 1974. Ο Σύνδεσμος θα τιμήσει την μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του, στη διασταύρωση των οδών Ερμού – Σπανδωνή, την Τετάρτη 22 Μαϊου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την Τετάρτη 22 Μαΐου 1963 ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης έπεφτε στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου - Ερμού, θανάσιμα τραυματισμένος από τους παρακρατικούς φονιάδες Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, που εφόρμησαν εναντίον του με «τρίκυκλο». Κλινικά νεκρός «ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης», θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27/5/1963 στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Την τύχη του Λαμπράκη παραλίγο να έχει και ο βουλευτής Καβάλας της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, που είχε χτυπηθεί από τους παρακρατικούς «αντιφρονούντας» που πολιορκούσαν τα γραφεία του «Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», όπου γινόταν η συγκέντρωση των «Φίλων της Ειρήνης». Ό,τι δεν κατάφεραν οι παρακρατικοί τραμπούκοι που κακοποίησαν τον Γ. Τσαρουχά, θα το καταφέρει πέντε χρόνια αργότερα η Χούντα: Στις 9/5/1968, στο ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥΠ στο Γ' Σ.Σ., - σήμερα Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - οι δήμιοι της Χούντας θα βασανίσουν έως θανάτου το Γιώργη Τσαρουχά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν βασικός κρίκος μιας μακριάς αλυσίδας συνωμοσιών και εγκλημάτων με στρατηγικό στόχο την επιβολή δικτατορίας. Γιατί «το τρίκυκλο ήταν της χούντας», όπως έγραψαν χαρακτηριστικά στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ ο Γιώργος Μπέρτσος και ο Γιάννης Βούλτεψης που, μαζί με τον Γιώργο Ρωμαίο, αποτέλεσαν συμβολικά  «το δημοσιογραφικό αντι-τρίκυκλο», οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαλεύκανση του στυγερού αυτού πολιτικού εγκλήματος.

Ήδη από το 1962, ο Γ. Γεωργαλάς, ο θεωρητικός εγκέφαλος της χούντας, είχε εισηγηθεί στην ΚΥΠ την οργάνωση «αντισυγκεντρώσεων προς εξουδετέρωσιν των κομμουνιστών υπό καταλλήλων προσώπων» - όπως, π.χ., ήταν η ψευδεπίγραφη αντικομμουνιστική συμμορία «Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος» του δωσίλογου «φον»  Ξενοφώντα Γιοσμά. Την εκπόνηση των σχεδίων για τις αντισυγκεντρώσεις είχε αναλάβει η λεγόμενη «Αφανής Επιτροπή», που είχε συσταθεί, μετά την εκλογική επιτυχία της ΕΔΑ το 1958, με την επίβλεψη - χρηματοδότηση της CIA. Από αυτό το «επιτελείο του εγκλήματος», στο οποίο συμμετείχε και ο κατοπινός αρχιπραξικοπηματίας  Παπαδόπουλος, προήλθε το κατεπείγον σήμα του ΓΕΣ προς τις στρατιωτικές μονάδες, στις 24.5.1963, με τίτλο «Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ», που υπέγραφε ο στρατοδίκης της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ συνταγματάρχης Απ. Ζαλαχώρης. Ξεπερνώντας σε κυνισμό την κατάπτυστη ανακοίνωση της Χωροφυλακής και τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου ότι ο Λαμπράκης «έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος» (!), ο Ζαλαχώρης θριαμβολογούσε για τη δολοφονία του, αφού τάχα «ο λαός της Θεσσαλονίκης, προκληθείς υπό των ερυθρών πρακτόρων, έδωσε την απάντησίν του» (!).

Αποτελούν προσβολή της νοημοσύνης μας οι αλαζονικές δικαιολογίες του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα «Απομνημονεύματα» του για τον «θάνατον του ασήμαντου και ανύπαρκτου ως πολιτικού παράγοντος Λαμπράκη...Φαίνεται ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και μερικοί οργανωμένοι, που είχαν ως σκοπόν όχι να δολοφονήσουν, αλλά να «στραπατσάρουν», όπως έλεγαν, τον Λαμπράκη και να προκαλέσουν σύγχυσιν μεταξύ των κομμουνιστών. (!)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηθικοί αυτουργοί των παρακρατικών τραμπούκων που ανέλαβαν την εξόντωση του «μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης», παρέμειναν στο απυρόβλητο: Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1967, μετά από δίκη 68 ημερών, το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τους αξιωματικούς της Χωροφυλακής που συμμετείχαν στη διάπραξη του εγκλήματος και στη συγκάλυψή του.  Γι’ αυτό ο εισαγγελέας της έδρας Παύλος Δελαπόρτας, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, την παρομοίασε με «φως εξηντλημένης ηλεκτρικής στήλης»!

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, 61 χρόνια μετά, παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους χιλιάδες νέους και νέες που ακολούθησαν τα βήματα του μέσα από τις γραμμές της «Δημοκρατικής νεολαίας Λαμπράκη», αλλά και για τους σημερινούς/ές παραμένει σύμβολο της Ελευθερίας και της Ειρήνης, που δοκιμάζονται σκληρά από τους πολεμοκάπηλους και τις αγοραίες πολιτικές των κυβερνήσεων σε Ανατολή και Δύση.

Χαιρετίζουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εκπαιδευτικούς των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που, παρά την καταστολή και τις μακαρθικού τύπου διώξεις, υπερασπίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη δική του πατρίδα, απέναντι στην επιχείρηση γενοκτονίας και λιμοκτονίας που έχει εξαπολύσει η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου με τις 'πλάτες' των συμμάχων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ – ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ!»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή γιορτή για τα παιδιά της «Κυψέλης»

Μουσική, τραγούδι και χορός στη Λέσχη Αξιωματικών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την 98 ΑΔΤΕ
Καλοκαιρινή γιορτή για τα παιδιά της «Κυψέλης»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο Πανελλήνιον έκθεση σύνδεσης του σήμερα της Μυτιλήνης με το χθες

Μια έκθεση διοργανωμένη από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης
Στο Πανελλήνιον έκθεση σύνδεσης του σήμερα της Μυτιλήνης με το χθες
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η γιορτή της τράτας ζωντάνεψε ξανά στη Σκάλα Πολιχνίτου

Η αναπαράσταση του παλιού αλιευτικού εθίμου, οι παραδοσιακοί χοροί και η μουσική γέμισαν το λιμάνι το βράδυ της 6ης Αυγούστου
Η γιορτή της τράτας ζωντάνεψε ξανά στη Σκάλα Πολιχνίτου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο» για τα παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Μυτιλήνης

Βραβεύτηκαν οι μαθητές για την προσπάθειά τους – Ο Ματίν, παιδί πρόσφυγας, πέρασε στη Νοσηλευτική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο» για τα παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Για τον «πυρηνικό εφιάλτη» προειδοποίησε η Επιτροπή ειρήνης Λέσβου

Μια συγκέντρωση γεμάτη μηνύματα και νοήματα για τον πόλεμο και την ειρήνη
Για τον «πυρηνικό εφιάλτη» προειδοποίησε η Επιτροπή ειρήνης Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δικογραφία σε βάρος 23χρονου για τροχαίο στην Πέτρα

Το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε περίφραξη και προστατευτικές μπάρες – Ο οδηγός φέρεται να εγκατέλειψε το σημείο
Δικογραφία σε βάρος 23χρονου για τροχαίο στην Πέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτικοί του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Κρακοβία

Επιμόρφωση σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και πρακτικές συμπεριληπτικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Κρακοβία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος στη Διεθνή Κατασκήνωση Νέων των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO

Μαθητές του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης παρουσίασαν το Απολιθωμένο Δάσος και τη συμβολή του στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής
Η Λέσβος στη Διεθνή Κατασκήνωση Νέων των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθαίνοντας από μικροί να κινούμαστε με ασφάλεια

Εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δυτικής Λέσβου με ομιλήτρια την αστυνόμο Χρύσα Βακάλη
Μαθαίνοντας από μικροί να κινούμαστε με ασφάλεια
ΑΓΟΡΑ

Αντίδραση των ιδιωτικών υπαλλήλων για τη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για τα διευρυμένα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας στα εμπορικά καταστήματα
Αντίδραση των ιδιωτικών υπαλλήλων για τη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έκκληση για νέο πυροσβεστικό όχημα στο Πλωμάρι

Ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά νέου πυροσβεστικού οχήματος 4Χ4
Έκκληση για νέο πυροσβεστικό όχημα στο Πλωμάρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μνήμες προσφυγιάς και μήνυμα ειρήνης στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου

Κατάμεστη η αίθουσα στην προβολή της ταινίας «Διωγμένοι για την ειρήνη – Όταν οι Έλληνες και οι Τούρκοι χωρίστηκαν», παρουσία του σκηνοθέτη Osman Okkan
Μνήμες προσφυγιάς και μήνυμα ειρήνης στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου