× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2024

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά
' χρόνος ανάγνωσης

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Παραγωγή ελαιόλαδου και παραπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εκπυρήνωση του ελαιόκαρπου πριν την έκθλιψη» και ακρωνύμιο «ΚΟΤΙΝΟΣ» υλοποιείται με την συνεργασία τεσσάρων Πανεπιστημίων και  τριών αγροτικών - ελαιουργικών επιχειρήσεων της Ελλάδας με στόχο την διερεύνηση της παραγωγής ελαιόλαδου μετά από εκπυρήνωση του καρπού της ελιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή λαδιού με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ενώσεων, καθώς με την εκπυρήνωση αποφεύγεται η οξείδωση τους από ένζυμα που βρίσκονται στο κουκούτσι. Επιπλέον, η εκπυρήνωση του καρπού επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου των παραπροϊόντων (κουκούτσι, πούλπα, υγρό απόβλητο), γεγονός που υπερκαλύπτει τη μειωμένη απόδοση ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, το κουκούτσι έχει σημαντική θερμογόνο δύναμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στερεό καύσιμο με μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερες εκπομπές αέριων ρύπων σε σχέση με την ελαιοπυρήνα ενώ η πούλπα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή.

Το έργο υλοποιείται σε τρεις περιοχές της χώρας (Κρήτη, Λέσβος, Ηλεία) που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ελαιοπαραγωγή και παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις ποικιλίες ελιάς (Κορωνείκη, Χονδρολιά, Κολοβή, Αδραμυτινή, Κολιρέικη). Εξετάζεται η ποιότητα των λαδιών για τις διαφορετικές αυτές ποικιλίες καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης των παραπροϊόντων ως καύσιμο και ζωοτροφή. Επικεφαλής του έργου είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με τον Πρύτανη Καθηγητή Νίκο Κατσαράκη ενώ στο έργο συμμετέχουν επίσης η ομάδα του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που εξειδικεύεται στις αναλύσεις ποιότηταςελαιόλαδου και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον Επικ. Καθηγητή Μιχάλη Φουντουλάκη που εξειδικεύεται στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων της διαδικασίας. Στο έργο επίσης συμμετέχουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς, η Ένωση Αγροτών Ηλείας και το ελαιοτριβείο Τζωρτζής στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», Δράση 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την  παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με την πλάτη στον τοίχο οι αγρότες της Αγιάσου

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγιάσου, Προκόπης Δουλαδέλλης, μίλησε το «Ν» για την τρέχουσα κατάσταση του Συνεταιρισμού, τους στόχους της νέας διοίκησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κυβέρνηση απουσιάζει από τον πρωτογενή τομέα των νησιών μας»

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλλη μιλά για τη δακοκτονία, τις αποζημιώσεις, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται οι εμπορικές συναλλαγές με IRIS

Υποχρεωτική η αποδοχή των πληρωμών με το σύστημα άμεσων συναλλαγών από την 1η Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα 7,85 ευρώ το φρέσκο λάδι της Αθηνολιάς

Ισχυρό ξεκίνημα για τη σεζόν 2025 – 2026 από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έβαλε μπρος το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Αντισσας

Έξτρα παρθένα τα πρώτα λάδια με αναμενόμενα χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: «Η βιολογική γεωργία υπό διωγμό»

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ακύρωση του μέτρου των βιοκαλλιεργειών και τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολοκληρώθηκε ο τρύγος στην Ανεμώτιας

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αμπελουργοί της μέλη της Κοιν.ΣΕΠ Ηφαίστειο Ανεμώτιας παρήγαγαν σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες της Λέσβου ετοιμάζονται για νέους αγώνες

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τους παραγωγούς του νησιού και την αδιαφορία της κυβέρνησης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες διανυκτερεύσεις, αλλά στάσιμες οι εισπράξεις

Προβληματίζει η εξέλιξη των βασικών οικονομικών δεικτών του τουριστικού τομέα του Βορείου Αιγαίου – Χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυρσινιάς: «Στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις με εξωστρέφεια και συνεργασίες»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου μίλησε για τα πλεονεκτήματα των νησιωτικών προϊόντων, τις προκλήσεις του εμπορίου και τη σημασία στήριξης των μικρών καταστημάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του βόειου κρέατος

Φόβοι ότι η τιμή θα φθάσει τα 20 ευρώ ανά κιλό εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι