× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2024

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Παραγωγή ελαιόλαδου και παραπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εκπυρήνωση του ελαιόκαρπου πριν την έκθλιψη» και ακρωνύμιο «ΚΟΤΙΝΟΣ» υλοποιείται με την συνεργασία τεσσάρων Πανεπιστημίων και  τριών αγροτικών - ελαιουργικών επιχειρήσεων της Ελλάδας με στόχο την διερεύνηση της παραγωγής ελαιόλαδου μετά από εκπυρήνωση του καρπού της ελιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή λαδιού με καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ενώσεων, καθώς με την εκπυρήνωση αποφεύγεται η οξείδωση τους από ένζυμα που βρίσκονται στο κουκούτσι. Επιπλέον, η εκπυρήνωση του καρπού επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του συνόλου των παραπροϊόντων (κουκούτσι, πούλπα, υγρό απόβλητο), γεγονός που υπερκαλύπτει τη μειωμένη απόδοση ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, το κουκούτσι έχει σημαντική θερμογόνο δύναμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στερεό καύσιμο με μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερες εκπομπές αέριων ρύπων σε σχέση με την ελαιοπυρήνα ενώ η πούλπα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο υλοποιείται σε τρεις περιοχές της χώρας (Κρήτη, Λέσβος, Ηλεία) που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ελαιοπαραγωγή και παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις ποικιλίες ελιάς (Κορωνείκη, Χονδρολιά, Κολοβή, Αδραμυτινή, Κολιρέικη). Εξετάζεται η ποιότητα των λαδιών για τις διαφορετικές αυτές ποικιλίες καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης των παραπροϊόντων ως καύσιμο και ζωοτροφή. Επικεφαλής του έργου είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με τον Πρύτανη Καθηγητή Νίκο Κατσαράκη ενώ στο έργο συμμετέχουν επίσης η ομάδα του καθηγητή Νίκου Θωμαΐδη από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που εξειδικεύεται στις αναλύσεις ποιότηταςελαιόλαδου και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον Επικ. Καθηγητή Μιχάλη Φουντουλάκη που εξειδικεύεται στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων της διαδικασίας. Στο έργο επίσης συμμετέχουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς, η Ένωση Αγροτών Ηλείας και το ελαιοτριβείο Τζωρτζής στη Λέσβο.

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», Δράση 2: «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την  παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις και ειδικότητες που ζητούνται
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για βοήθεια στην φωτιά

Καλεί τους αγρότες που είναι στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας με κάθε μέσο να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
ΑΓΟΡΑ

Η ΑΣΠΙΔΑ, ευχαριστεί όσους βοήθησαν στα γυρίσματα του MASTER CHEF

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί μεγάλη χαρά το γεγονός ότι μια σημαντική τηλεοπτική εκπομπή γαστρονομίας επέλεξε το νησί μας για τα γυρίσματα της
ΑΓΟΡΑ

Τα entos κλείνουν τα 18 και το γιορτάζουν με «προκλητικές τιμές»

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, τα Entos συμπληρώνουν 18 χρόνια παρουσίας στον χώρο του επίπλου και της διακόσμησης και το γιορτάζουν με «προκλητικές τιμές» που δεν πρέπει να χάσετε!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πονοκέφαλος η αναζήτηση προσωπικού στον τουριστικό κλάδο της Λέσβου

Το πανελλαδικό πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό χτυπά την πόρτα και του νησιού μας. Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι κλείνουν από νωρίς το προσωπικό τους, όμως αν χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια υπάρχει έλλειψη χεριών
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Φυσάει άνεμος τουριστικής ανάπτυξης και εκλογών στο Επιμελητήριο Λέσβου»

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς αναφέρθηκε στα δεδομένα της επιχειρηματικότητας και την άνθηση του τουρισμού, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα και σημαντική μείωση της κατανάλωσης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η συναισθηματική ζωή των μικρών μας τόπων, Ο Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ , Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Το Φεστιβάλ για τη Σαπφώ είναι δράση επιθετικής εξωστρέφειας»

Η Περιφερειακή Αρχή μαζί με τις διοργανώτριες του φεστιβάλ, παρουσίασαν με υπερηφάνεια το πρόγραμμα, ενώ ο Κ. Μουτζούρης προανήγγειλε νέο φεστιβάλ για τον Αγιο Βαλεντίνο
ΑΓΟΡΑ

Το θερινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Τι θα ισχύει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πληρωμή ενισχύσεων στους νησιώτες κτηνοτρόφους»

Eρώτηση της Νέας Αριστεράς στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΑΓΟΡΑ

Έρχονται οι θερινές εκπτώσεις

Πότε ξεκινούν - Πόσο θα διαρκέσουν
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!