ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας
Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/5/2024
Σε δεύτερο βαθμό, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, δικάστηκε χτες, Δευτέρα 13 Μαΐου μία μητέρα δύο παιδιών για συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του πρώην συζύγου της, με την έδρα να την κρίνει κατά πλειοψηφία ένοχη, ορίζοντας τη χαμηλή ποινή δύο μηνών φυλάκισης με αναστολή και την καταβολή των δικαστικών εξόδων.
Αυτή είναι η περίληψη μιας ιστορίας ετών από ένα συμβάν του 2018 και μια περίπλοκη υπόθεση με επίκεντρο φαινομενικά τους γονείς, αλλά επί της ουσίας τα δύο μικρά ανήλικα παιδιά τους και τη δικομανία- όρο που ανέφερε κατ’ επανάληψη η έδρα του δικαστηρίου και ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης μητέρας, Πανάγος Κουφέλος.
«Η ποινή φυλάκισης που προτείνεται είναι μικρή γιατί σκοπός είναι να κλείσουν με τα δικαστήρια οι δύο γονείς, να ζητήσουν βοήθεια εκτός δικαστηρίων, και όχι να έχει προβλήματα η μητέρα με τη δουλειά της ή με τα δυο παιδιά της» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας έδρας.
Ειδικότερα, οι γονείς των παιδιών, και πλέον αντίδικοι, όσο ήταν παντρεμένοι ζούσαν σε σπίτι που είχε παραχωρήσει η υπηρεσία όπου δουλεύει ο πατέρας σε μόνιμη βάση. Από τις καταθέσεις ακούστηκε ότι οι δύο τους είχαν διαφορετική προσέγγιση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, από τη βρεφική τους ηλικία. Και ότι για παράδειγμα ο ένας διαφωνούσε με την αντίληψη του άλλου ότι πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να κλαίνε, όσο διαρκεί αυτό, όταν δεν τρώνε ή όταν δεν κοιμούνται μόνα τους. Η μητέρα μετέβη κάποια στιγμή το 2018 στο Κέντρο Υγείας της περιοχής όπου διέμεναν, αναφέροντας ότι η κόρη τους, τριών ετών υποφέρει από μώλωπα στο μάτι- αποτέλεσμα της μπουνιάς του πατέρα της. Η ιδια σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι δεν κατήγγειλε το γεγονός στο αστυνομικό τμήμα γιατί φοβόταν τον σύζυγό της, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται η μητέρα, σε κάθε καβγά, έπαιρνε το τηλέφωνό της για να μην μπορεί εκείνη να επικοινωνεί με κανέναν.
Το ότι ανέφερε σε γιατρούς το περιστατικό με την μπουνιά ήταν και η αιτία της χτεσινής δίκης περί συκοφαντικής δυσφήμισης, όπου θυμίζουμε ότι κρίθηκε ένοχη κατά πλειοψηφία.
Την επόμενη χρονιά κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, και σύμφωνα με τον δικηγόρο της, την «πλήρωσε» πολύ άσχημα γιατί εναντίον της, ο πατέρας των παιδιών τους προχώρησε σε 14 μηνύσεις και αγωγές. «Σε κάθε δικαστήριο που αθωώνονταν η μητέρα, ο πρώην σύζυγός της κατέθετε μήνυση για ψευδορκία, ώστε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουφέλος.
Μάλιστα όταν ο εισαγγελέας έδρας ανέφερε ότι πρέπει οι δύο γονείς να λύσουν τα θέματά τους εξωδικαστικά και να ζητήσουν βοήθεια και για τα παιδιά τους, τον διέκοψε από το ακροατήριο ο πατέρας, και ο εισαγγελέας αναγκάστηκε να του πει να σταματήσει και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσει τη σύλληψή του…
Στην αγόρευσή του ο κ. Κουφέλος ανέφερε, ότι ο πρώην σύζυγος της κατηγορούμενης έχει κάνει αγωγή σε βάρος της ζητώντας το ύψος του αντιτίμου που έχει καταβάλει σε διόδια προκειμένου να δει τα παιδιά του, την επιμέλεια των οποίων έχει εκείνη. Αφησε δε να εννοηθεί ότι ο πατέρας έχει προχωρήσει σε μηνύσεις και αγωγές, ώστε κάποια στιγμή να αναλάβει εκείνος την επιμέλεια των δύο παιδιών και να απολαμβάνει έτσι άδειες, κυρίως να μη μετακινείται σε άλλες περιοχές από την υπηρεσία του και να λαμβάνει και… διατροφή από τη μητέρα.
Η μητέρα επανέλαβε στην απολογία της ότι δεν ήθελε να τον διασύρει ή να δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά του, γι’ αυτό και δεν κατήγγειλε αρμοδίως την κακοποίηση του παιδιού. Αυτός όμως παράλληλα ήταν και ένας σοβαρός λόγος ώστε να μην πειστούν και οι τρεις δικαστές για την αθωότητά της.
Πέρα από την αντιδικία των δύο γονέων, το θέμα είναι τα παιδιά τους που βρίσκονται σε μία τραμπάλα κατηγοριών, έρμαια της δικομανίας στην εν λόγω περίπτωση.
Ανεξάρτητα όμως από την υπόθεση αυτή επειδή γίνεται σαφές ότι οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, για λόγους που έχουμε δει και σε άλλες δίκες, δύσκολα καταγγέλλονται, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Είναι κατανοητό ότι πρέπει να επικεντρώνεται στις κατηγορίες, διαφορετικά η ακροαματική διαδικασία θα ήταν ατελείωτη, όμως συχνά αποφεύγει να συγκεντρώσει όλα τα κομμάτια του παζλ.