× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ

Παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/5/2024

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ
' χρόνος ανάγνωσης

Μια ευρεία αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τόσο στους στόχους της όσο και στον προϋπολογισμό της είναι αναγκαία προκειμένου να μην ακυρωθεί η πράσινη μετάβαση και να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα της γεωργίας και η βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος τόνισε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης κατά την ομιλία του στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα την Πέμπτη και Παρασκευή 25 - 26 Απριλίου.

Αναλυτικά στην τοποθέτηση του ο κ. Κασίμης ανέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην παρέμβασή μου επισήμανα ότι, η ΚΑΠ χρειάζεται επειγόντως αναδιάταξη προτεραιοτήτων, αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ (αφού εκτιμάται ότι ο ουκρανικός πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός οδήγησαν στην απομείωση των πραγματικών πόρων της πάνω από 80 δις σε σύνολο 387 για την προγραμματική περίοδο 2021-2027), ευελιξία, επιπλέον εργαλεία πολιτικής για την εφαρμογή της και δίκαιη κατανομή των πόρων ώστε να μην ακυρωθεί η πράσινη μετάβαση και να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα της γεωργίας και η βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερη αναφορά έκανα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει πλέον η ΚΑΠ που συνδέονται με την αλλαγή των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια που προτάσσουν την άμυνα, την ασφάλεια και το μεταναστευτικό έναντι της στρατηγικής ατζέντας που έθεσε το 2019 όταν είχε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο - που αποκαλούσε τότε «υπαρξιακή απειλή» - και κορυφαίες προτεραιότητες «την οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης, πράσινης, δίκαιης και κοινωνικής Ευρώπης», γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την ανακατανομή του κοινοτικού προϋπολογισμού προς τις νέες προτεραιότητες.

Για την χώρα μας στις προκλήσεις προστίθενται αυτή της αντιμετώπισης των πιέσεων για την εξίσωση των ανά εκτάριο ενισχύσεων για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (εξωτερική σύγκλιση), η ένταξη της Ουκρανίας, που εκτιμάται θα απορροφήσει κοντά στα 100 δις του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και θα οδηγήσει στην κατά τουλάχιστον 20% μείωση των ενισχύσεων και η απόπειρα μερικής εθνικοποίησης της ΚΑΠ μέσω της χαλάρωσης των εθνικών ενισχύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ισχυρότερων και ασθενέστερων οικονομικά χωρών».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από τα 20 δις ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει αύξηση εννέα τοις εκατό στις εισπράξεις και άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης που έφτασε τους 31,6 εκατομμύρια επισκέπτες
ΕΛΛΑΔΑ

Βουνό οι έμμεσοι φόροι για τα νοικοκυριά

Με τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους να φτάνουν το 62,3% των εισπράξεων του 2026, η ανατροπή της πτώσης στα ποσοστά έμμεσης φορολόγησης επανέρχεται δυναμικά, επιβαρύνοντας περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η αλιεία οστράκων στον κόλπο Καλλονής

Ανοίγει η οστρακαλιευτική περίοδος για χάβαρα, κυδώνια και καλόγνωμες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παπούτσια Nike: Αξίζει να Επενδύσετε σε Επώνυμα Υποδήματα για Καθημερινή Χρήση και Σχολείο;

Οι τάσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η ανάγκη για σταθερότητα, στήριξη και αντοχή παραμένει σταθερή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Για την αποκατάσταση του Μεγάλου Περιβόλου στο Άνω Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Με μικρή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης η Λέσβος υποδέχεται τα πρώτα κρύα

Από 1,15 ευρώ το λίτρο έως 1,25 το εύρος τιμών στα πρατήρια της Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδιο ελαϊκής πολιτικής παρουσίασε ο Σύνδεσμος τυποποιητών

Ο Σύνδεσμος Παραγωγής Εμπορίας Τυποποίησης Ελληνικού Ελαιολάδου τόνισε την ανάγκη ενιαίου εθνικού σχεδιασμού για την προώθηση του «Made in Greece»
ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή αύξηση των τουριστών το Σεπτέμβριο

Παρελθόν τα υψηλά ποσοστά ανόδου των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφίγγα ο «Χασάπης» για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Ανδρέας Στρατάκης κατέθεσε πως έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ουδέποτε είχε «δεσμευμένο ΑΦΜ ούτε αχρεωστήτως καταβληθέντα».
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτός πληρωμών επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες

Τελειώνει τους μικρούς αγρότες των νησιών ο Τσιάρας με ανατροπή του τρόπου κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες ανακοινώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Επιμένει η κυβέρνηση στο ίδιο μοτίβο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Ο Όμιλος Κασίδη ενισχύει τη θέση του στην ελληνική αγορά κρέατος

Είκοσι χρόνια ανάπτυξης και επενδύσεων δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχωριστή σημασία για τον όμιλο έχει η πρόσφατη επένδυση στη Λέσβο, με την εξαγορά του Σφαγείου Σελάχα στην Καλλονή