× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

10 βάρκες, 400 άνθρωποι

Μέρες 2015 από τα χαράματα στις ακτές της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2020

10 βάρκες, 400 άνθρωποι

Σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση και στην πλειοψηφία τους Αφρικανοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που από το πρωί βγαίνουν σε κάθε σημείο της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου. Ακόμα και στην παραλία του Απελή λίγα μέτρα από το λιμάνι της Μυτιλήνης!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα χαράματα υπήρξαν 10 περιστατικά που έφεραν στις ακτές περίπου 400 ανθρώπους. Πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά. Όπως δήλωναν ειδοποιήθηκαν προχθές και χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη όπου διέμεναν και μεταφέρθηκαν με κάθε πρόσφορο μέσο στις ακτές, με λεωφορεία ακόμα και με υπερφορτωμένα ΙΧ και με δίκυκλα! Το κόστος του ταξιδιού τους είναι 1500 με 2000 δολάρια ΗΠΑ ή ότι άλλο αντικείμενο αξίας μπορούν να δώσουν έναντι αυτού του ποσού. Πολλοί από τους αφιχθέντες μιλάνε για ένστολους αλλά και ένοπλους που βρίσκονται στα σημεία αναχώρησης, ενώ ας σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι έρχονται, ακόμα και τα μικρά παιδιά δεν φοράνε σωσίβια.

Από Ελληνικής πλευράς το Λιμενικό Σώμα στην αρχή δεν επέτρεπε την είσοδο στα Ελληνικά χωρικά ύδατα των λέμβων. Τα στελέχη του απευθύνονταν σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στους ομολόγους τους στην Τουρκική Ακτοφυλακή να τους παραλάβει αφού βρισκόταν μέσα στα Τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι τουρκικές ακταιωροί όταν εμφανίζονταν έκαναν κύκλο και αποχωρούσαν. Κάποιοι μάλιστα μέσα από αυτές φώναζαν «Good lack» («Καλή τύχη»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ακτές τώρα και ιδιαίτερα αυτές της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης, τα πράγματα είναι εμφανώς δύσκολα. Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, γίνεται με το ένα και μοναδικό λεωφορείο που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα.  Ενώ σε όσους φτάνουν εφόσον κατά την άφιξη τους παρίστανται στελέχη του Λιμενικού Σώματος διανέμονται μάσκες ως μέσο προστασίας από τον κορωναϊό. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση