× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/4/2024

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο
' χρόνος ανάγνωσης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου  στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο η εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την προβολή των νησιών της με την παρουσία πάνω από 300 εκλεκτών προσκεκλημένων Βρετανών και Ελλήνων από την Ακαδημαϊκή Επιχειρηματική και Ναυτιλιακή κοινότητα με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Θυάτειρας και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, του Έλληνα πρέσβη στο Η.Β. Ιωάννη Τσαούση και του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κούρου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η επικοινωνιολόγος Αδριανή Μανέτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετισμό απεύθυναν ο οικοδεσπότης Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο  Αρχιεπίσκοπο, οι Πρέσβεις αλλά και ο Ελληνικής καταγωγής Λόρδος του St. Andrews, πρύτανης του πανεπιστήμιου Bolton. Θέμα των ομιλιών τα δυο πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Σαπφούς Λέσβου το οποίο θα πραγματοποιηθεί 20 - 22 Ιουνίου και το Φεστιβάλ Χίου που θα πραγματοποιηθεί 28 Αυγούστου με 5 Σεπτεμβρίου στην Χίο.

Ο ιστορικός Μιχάλης Μόσχος παρουσίασε τα πεπραγμένα του Φεστιβάλ  Χίου και έκανε εισαγωγή στη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ η οποία μίλησε στη συνέχεια για την αγάπη της για τα ελληνικά νησιά, πηγή έμπνευσης των βιβλίων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δήμητρα Μουτζούρη παρουσίασε τους συντελεστές των δυο Φεστιβάλ:

Όσον αφόρα στο Φεστιβάλ Λέσβου, αναφέρθηκε στους ομιλητές και καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν, μεταξύ των οποίων οι καθηγήτριες Sandra Boehringer, Laurie Laufer και Ευγενία Γιακουμοπούλου αλλά και οι καλλιτέχνες Μαρκέλλα Γιαννάτου, Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου και Λάκης Λαζόπουλος.

Στο Φεστιβάλ  Χίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και πάλι υπό την Αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας, θα μιλήσουν οι  Tim Witmarsh, regius καθηγητής της Ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής και Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, η ιστορικός και παραγωγός του  BBC  Bettany Hughes, ο αρχαιολόγος Θοδωρής Παπακώστας και ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός με εισαγωγικό χαιρετισμό του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Κριμιζή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν οπόσης η Μιμή Ντενίση, Πρέσβειρα του Βορείου Αιγαίου που θα μιλήσει για το ντοκιμαντέρ της «Η γυναίκα πίσω από τον ‘Ελγιν» αλλά και η Εύα Νάθενα και οι συνθέτες και μουσικοί Γιώργος Χατζηνάσιος και Γιώργος Λεμός καθώς και η  Ελευθερία Αρβανιτάκη  και η Ελεονόρα Ζουγανέλη.

Στη συνέχεια η Εύα Νάθενα παρουσίασσε την τελευταία πολυβραβευμένη δουλειά της «Φόνισσα» που θα προβληθεί στην Χίο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αφού προηγηθεί μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με ακαδημαϊκούς καθηγητές του Ιδρύματος  Παπαδιαμάντη.

Ο Λάκης Λαζόπουλος αναφέρθηκε στην stand up comedy που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Σαπφούς Λέσβου αλλά και για τη νέα του  σειρά που θα γυριστεί στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους ο καθηγητής του LSE και πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Κevin Featherstone, ο 13ος Λόρδος Βύρων, ο δήμαρχος του Cambridge George Pippas, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάκος Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Πρέσβειρα του κινήματος προστασίας νήσων Χρυσάνθη Λαιμού, με τα παιδιά της Παύλο και Δημήτρη Χορν, η Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Νάγια Γιακουμάκη, η Διευθύντρια του ΕΟΤ Η.Β. Ελένη Σκαρβέλη, η γλύπτρια Καλλιόπη Λεμού, ο  Γ. Φαράκλας με τη σύζυγο του Άννυ οι εφοπλιστές Αναστάσιος Φαφαλιός με την σύζυγο του Ευγενία Λαιμού Μπότσαρη, η Μαρία Χατζηπατέρα και ο Χαράλαμπος Χατζηπατέρας με τη σύζυγο του Καλλιόπη, ο  Χρήστος Λέοντος Λεμός, ο Γιώργος Θεοδώρου Λαιμός, ο Νίκος Σκυλίτσης με τη σύζυγο του Πηγή, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Η. Β., ο Βασίλης Κρούσταλλης του ABS, ο Χιώτης Αλέξανδρος Ξενάκης, οι επιχειρηματίες Παναγιώτης Τρύφων, Ν. Σαρρής και Ξενοφών  Ζαχαρούδης (Αντιπρόεδρος Hellenic Bankers Association) αλλά και η Αγάπη Βαρδινογιάννη Πολίτη και η  παραγωγός Έλενα Χατζηαλεξάνδρου, ο  Ηeini Alfayed,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ελλήνων Μηχανικών Δημήτρης Μονιούδης, η Κυριακή Μήτσου του ΕΙΠ αλλά και πληθώρα δημοσιογράφων των Βρετανικών και Ελληνικών ΜΜΕ  καθώς και πολλοί πράκτορες   ταξιδιωτικών οργανισμών του Η.Β.

Όλοι απήλαυσαν τα τοπικά προϊόντα του Βορείου Αιγαίου που είχαν μεταφερθεί στην Αγγλία για την βραδιά από τα νησιά και έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η Περιφέρεια σε ανακοίνωση της ευχαριστεί τον στρατηγικό επί σειρά ετών χορηγό της, την EUROBANK καθώς και τον χορηγό επικοινωνίας https://allaboutshipping.co.uk/ καθώς και τις εταιρίες του Βορείου Αιγαίου που χορήγησαν τα εκλεκτά προϊόντα.

Επίσης, η Περιφέρεια εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ελληνική Πρεσβεία, στο γραφείο ΕΟΤ Λονδίνου, στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Η.Β, στην Πρέσβειρα Χρυσάνθη Λαιμού, στο Ναυτικό Μουσείο Χίου και στην Ένωση Ελλήνων Μηχανικών Η.Β. για την θερμή υποστήριξη τους.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης