× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/4/2024

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών
' χρόνος ανάγνωσης

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ στα νησιά, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέρει ρεπορτάζ της avgi.gr.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μιχάλης Γιαννάκος, εν όψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής σεζόν στη χώρα «η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένει ιδιαιτέρως προβληματική και επισφαλής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος επισημαίνοντας εμμέσως την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δώσει κίνητρα με μεγαλύτερους μισθούς και παροχές στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, σημειώνει ότι παρά τους λίγους διαγωνισμούς για κενές θέσεις στα νοσοκομεία στα νησιά, αυτοί μένουν άγονοι καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που «ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού».

«Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και περιγράφει την τραγική κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον όσον αφορά στην κατάσταση του ΕΚΑΒ στα νησιά ο Μ. Γιαννάκος τονίζει ότι για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες - Πληρώματα Ασθενοφόρων). «Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου. (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος, Λέρος)».

«Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος,  Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με  Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας. Παράνομο και επικίνδυνο για διακομιζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η κατάσταση των νοσοκομείων στα νησιά:

Νοσοκομείο Κυθήρων:

Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει  κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περί τους 4.000. Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

Νοσοκομείο Κω:

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά άγονες.

Νοσοκομείο Σύρου:

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 Καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ.

Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού ανοίγει η υπεραπαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

Νοσοκομείο Νάξου:

Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος για αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

Κέντρο Υγείας Τήνου:

Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος. Τίποτα άλλο. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

Κέντρο Υγείας Αμοργού:

Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Τίποτα άλλο.

Νοσοκομείο Σαντορίνης:

Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος. Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος.

Νοσοκομείο Λήμνου:

Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς. Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος, 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Νοσοκομείο Λέρου:

Ξέμειναν από ορθοπεδικό για τις επόμενες ημέρες αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια. Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση,  2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό  παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω άδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Οριακές καταστάσεις παντού.

Νοσοκομείο Κέρκυρας:

Μεγάλα προβλήματα στη παθολογική κλινική. Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Δεν φθάνουν να καλύψουν  τις ανάγκες.  Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς:

Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων 1 από κέντρο υγείας και 1 με μπλοκάκι.

Νοσοκομείο Ζακύνθου:

Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από κέντρο υγείας. Προκηρύξεις άγονες συνεχώς. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο με το κενό τεράστιο.

Νοσοκομείο Λευκάδας:

Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερίες 1 με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι  με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερίες.

Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ.
Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές  χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου.

Παρ ότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και λοιπό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ