× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζητούν δωρεάν μεταφορά για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Διαμαρτυρία από την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/4/2024

Ζητούν δωρεάν μεταφορά για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με ανακοίνωση της διαμαρτύρεται για τον  αποκλεισμό των μαθητών και μαθητριών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) από τη δωρεάν μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση – διαμαρτυρία αναφέρει:

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά των μαθητών/τριών των δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες, σύμφωνα με την οποία στη μέση της σχολικής χρονιάς οι «Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες εγγράφονται σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) εξαιρούνται της δωρεάν μεταφοράς με τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης.»

Η παραπάνω ρύθμιση έχει ήδη ως αποτέλεσμα κάποιες περιφέρειες που παρείχαν δωρεάν μεταφορά, να διακόπτουν άμεσα τις συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών/τριων των ΣΔΕ στα μέσα της σχολικής χρονιάς και χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλεψη για διάδοχη κατάσταση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ουσιαστικά αποκλείει τους/τις μαθητές/τριες των Σχολείων μας από το δικαίωμά τους στη μάθηση, αφού πλέον δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα μετακίνησης με αποτέλεσμα να διακόψουν τη φοίτησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει της νέα Κ.Υ.Α., τα Σ.Δ.Ε, ρητά και κατηγορηματικά είναι τα μόνα σχολεία του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος των οποίων οι μαθητές/τριες εξαιρούνται του δικαιώματος της δωρεάν μεταφοράς.  Η Π.Ε.Δι.Σ.Δ.Ε. με επανειλημμένες πρωτοβουλίες είχε τονίσει ότι τα Σ.Δ.Ε. είναι υπερτοπικά σχολεία και είχε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη αποσαφήνισης του πλαισίου που διέπει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριων των Σ.Δ.Ε. (αρμόδια Υπουργεία, Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Περιφέρειες). Επομένως, το θέμα ήταν γνωστό και μάλιστα υπήρξαν και πρόσφατες σχετικές ερωτήσεις - αναφορές από Βουλευτές στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου (1135/13-10-2023 και  572/16-11-2023).

Όμως, με μεγάλη έκπληξη και χωρίς ουδεμία αιτιολογία, αντί της δίκαιης ρύθμισης που αναμέναμε, εισπράττουμε την απαξιωτική  στάση της Πολιτείας για το θεσμό που υπηρετούμε και ιδίως την αδιαφορία της για τους/τις μαθητές/τριές μας. Χωρίς περιστροφές δείχνει την «πόρτα της εξόδου» του σχολείου στους/στις  ήδη φοιτούντες/σες και «κλείνει την πόρτα» σε αυτούς/ες που είχαν σκοπό να εγγραφούν.

Στο συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό των 30.000.000 ευρώ για μεταφορικό έργο που προβλέπει η νέα ΚΥΑ, δεν «χώρεσαν» οι μαθητές/ρτριες των Σ.Δ.Ε. αφού η Πολιτεία, μη δίνοντας εναλλακτική  λύση με άλλη σχετική ρύθμιση όπως προβλέπεται, προφανώς θεωρεί ότι παρότι οι μαθητές/τριές μας ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάστακτο οικονομικό κόστος της καθημερινής μετακίνησης.

Ως Εκπαιδευτικοί λειτουργοί, προασπιζόμενοι τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των μαθητών/τριών μας και στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης, αιτούμαστε για άλλη μια φορά την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 32239 - ΦΕΚ 2051/τ.Β/5-4-2024, ή την έκδοση άλλης σχετικής ρύθμισης βάσει του άρθρου 46 του ν. 4653/2020, ή τη ρύθμιση με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο, ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της  δωρεάν μεταφοράς των μαθητών/τριων των Σ.Δ.Ε, όπως συμβαίνει και με τους μαθητές/τριες των υπολοίπων τύπων δημόσιων ελληνικών σχολείων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Προγραμματική συμφωνία για την υγειονομική κάλυψη των αιτούντων άσυλο

Το υπουργείο Μετανάστευσης και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συμφώνησαν στην υλοποίηση του προγράμματος «Ιπποκράτης»
ΥΓΕΙΑ

Δεν πληρώνουν δεδουλευμένες εφημερίες στους νοσοκομειακούς γιατρούς του Αιγαίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου με ανακοίνωση του καταγγέλλει την κυβερνητική επιλογή τονίζοντας «υγειονομικοί των νοσοκομείων μας, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την παρούσα κυβέρνηση, παρά μόνον ύβρεις, ειρωνείες και περικοπές των αμοιβών τους»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαία στην Πέτρα και στο Σίγρι

Τραυματίστηκαν οι οδηγοί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΙΒΛΙΟ

H Μαρία Κομνηνάκα… βιβλιοπώλισσα για δύο ώρες

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ συμμετείχε στη δράση του Book and Art στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο εκδηλώσεων των μικρών βιβλιοπωλείων της Ελλάδας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στη Λέσβο

Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής για την στρατηγική ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουδαπέστη το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Επίκεντρο της επίσκεψης οι νέες τεχνολογίες και η πολιτιστική κληρονομιά
ΘΕΑΤΡΟ

Η ιστορία της Φιλιώς από το Αϊβαλί σε παράσταση στην Αρίσβη

Σε ένα θεατρικό έργο με πρωταγωνιστές τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές Μουτζούρη εν όψει πανελλαδικών εξετάσεων

«Η στιγμή για μια σημαντική “μάχη” της ζωής σας έφτασε»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Σικελία το ΕΠΑΛ Καλλονής

Επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ξανασυνδέουν το ρεύμα στο ζευγάρι συνταξιούχων στο Λισβόρι

Εφερε άμεσα λύση η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και η συνεννόηση με τη διευθύντρια της ΔΕΗ στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοβαρό τροχαίο στη Σουράδα Μυτιλήνης

Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε νησίδα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έκοψαν το ρεύμα σε ζευγάρι συνταξιούχων στο Λισβόρι

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 29 Μάη, στις 9 το πρωί, στα γραφεία της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη