Ξεκίνησε με διακοπή η δίκη για το «πογκρόμ» στην πλατεία Σαπφούς
Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης με 26 κατηγορούμενους για αδικήματα που τελέστηκαν το 2018
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/4/2024
Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη των κατηγορουμένων για το γνωστό ως «πογκρόμ» στην Πλατεία Σαπφούς που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2018 προκαλώντας διχασμό στην τοπική κοινωνία με 26 κατηγορούμενους. Η δίκη στο ξεκίνημα της διακόπηκε για αύριο Παρασκευή 12 Απριλίου στις 11 το πρωί.
Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, έπειτα και από διαδικτυακό κάλεσμα της δήθεν «Πατριωτικής Κίνησης» που διατηρούσε δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και οπαδούς μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα . Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.
Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.
Το Νοέμβριο του 2018, σχεδόν επτά μήνες μετά τα γεγονότα, από την Ελληνική Αστυνομία, μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πόρισμα σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν για συνολικά 26 άτομα παραβάσεις πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίσθηκαν, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.
Συγκεκριμένα κατηγορήθηκαν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.Τέλος, οι συλληφθέντες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι βρέθηκαν να κατηγορούνται για τα αδικήματα της «αντίστασης κατά της αρχής», «στάση από κοινού με την άσκηση σωματικής βίας» και «παράβαση του άρ. 23 παρ. 1.Α Ν.1539/38 από κοινού», όμως σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 9 Μαΐου 2019, αθωώθηκαν όλοι ομόφωνα.