× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παγκόσμια ημέρα υγείας με σοβαρά προβλήματα στο ΕΣΥ

Την ανάγκη να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες υγείας υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2024

Παγκόσμια ημέρα υγείας με σοβαρά προβλήματα στο ΕΣΥ
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

«Έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να υπερβαίνουν το 40% των συνολικών δαπανών» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης σε ανακοίνωση του για την σημερινή (7 Απριλίου) παγκόσμια ημέρα υγείας. Για το Σωματείο είναι αιτία πολέμου η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του σωματείου έχει ως εξής:

7 Απρίλη 2024. Παγκόσμια ημέρα Υγείας με ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη Δημόσια Υγεία, αναγκάζει τους ασθενείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας παρ’ ότι δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που ανέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του ΕΣΥ. Στάθηκε όρθιο χάριν της αυτοθυσίας που επέδειξε το λιγοστό προσωπικό εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα που δεν έβαλε πλάτη.

Την ημέρα που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εγκαινιάσθηκε πριν 39 χρόνια το πρώτο Κέντρο στην Ελασσόνα.

Και όμως η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που είναι βασικός πυλώνας του συστήματος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και χρησιμοποιείται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει συνωστισμός ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων και άσκοπες διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να υπερβαίνουν το 40% των συνολικών δαπανών.

Γενεσιουργός αιτία των παθογενειών του συστήματος είναι οι χαμηλότατες Δημόσιες Δαπάνες Υγείας. βρισκόμαστε καθηλωμένοι στο 5% παρ’ ότι μεσολάβησε πανδημία η οποία ανέδειξε τις παθογένειες και τις γεωγραφικές υγειονομικές ανισότητες του συστήματος.

Με τέτοιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο πολίτης θα βάζει το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη,.

Ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, τη δυνατότητα να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα που θα επιφέρει προκλητή ζήτηση υπηρεσιών στο σύστημα έναντι αμοιβής, καθώς επίσης με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή.

Οι πολίτες που αναμένουν χρόνια να χειρουργηθούν έχουν το δικαίωμα να χειρουργηθούν δωρεάν, άμεσα και όχι με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Όποιος έχει χρήματα προηγείται αφού το πρόγραμμα με τα Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το ταμείο ανάκαμψης δεν υλοποιήθηκε.

Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και να τεθούν σε λειτουργία για να χειρουργηθούν οι ασθενείς άμεσα και δωρεάν.

Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το σύστημα λόγω δυσμενών συνθηκών εργασίας, χαμηλών αμοιβών, της μη ένταξης στα ΒΑΕ, την εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων λόγω της άρνησης για απευθείας μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Προσπαθούν με συνεχείς μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού να καλύψουν τα κενά, παρά την εργασιακή εξουθένωση. Πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε Κέντρα Διακομιδών λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και της απροθυμίας υποψηφίων υγειονομικών να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις αφού οι μισθοί δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης.

Αυτό δυσχεραίνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας, της Θεσσαλονίκης και της Αττικής. Διαθέτουμε τα πιο λίγα νοσοκομειακά κρεβάτια ( 3,5 ανά 1000 κατοίκους) από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους) και πρέπει να αυξηθούν και όχι να λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Με χρήματα των ασθενών και όχι του κράτους προσπαθούν να αυξήσουν τις αμοιβές των υγειονομικών. Οι πολίτες πληρώνουν φόρους και εισφορές και έχουν το δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης.

Συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι το μήνα με βάση επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και οι προσλήψεις καθυστερούν.

Η προκήρυξη τους έτους 2019 ακόμη δεν ολοκληρώθηκε 5 χρόνια μετά λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ και τελικά τα νοσοκομεία δεν θα ενισχυθούν λόγω ανακύκλωσης του ίδιου προσωπικού. Συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων.

Η προκήρυξη που ανακοινώθηκε ως προγραμματισμός του 2024 θα ολοκληρωθεί σε αρκετό χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε πως θα μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες με ασφάλεια; Χρειάζεται η άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων με πρωτοβουλία όλων των κομμάτων προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια και ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού 4000 θέσεων.

Φυσικά να συνοδευθούν με κίνητρα, αύξηση μισθών όλων των υγειονομικών, ένταξη στα ΒΑΕ, αύξηση και άρση των αδικιών στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Σταδιακά τα νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και εκδιώκονται οι Συμβασιούχοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που υπηρετούν πάνω από 6 χρόνια και επιστρέφουν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για τη Δημόσιο.

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ΠΟΕΔΗΝ, Πρωτοβάθμια Σωματεία να αποτρέψουμε τις απολύσεις και να δοθεί η δυνατότητα σύναψης νέων ΣΟΧ στα νοσοκομεία.

Με αγωνιστική εγρήγορση υποδεχόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 Απρίλη 2024.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στον Παπάδο

Σύγκρουση δύο Ι.Χ. κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της Γέρας
Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στον Παπάδο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάνω από 8,5 κιλά χασίς κατασχέθηκαν στη Λέσβο, συνελήφθη 39χρονος

Έλεγχος σε φορτηγό στον δρόμο Μυτιλήνης–Καλλονής οδήγησε σε έρευνες σε δύο κατοικίες – Ο συλληφθείς κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
Πάνω από 8,5 κιλά χασίς κατασχέθηκαν στη Λέσβο, συνελήφθη 39χρονος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Λέσβος των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει τη φωνή της

Πώς τα τραγούδια της χαράς και της ελπίδας αποτύπωσαν τον ενθουσιασμό της απελευθέρωσης μέσα από γερμανικές μελωδίες, προσωμιακά και τα περίφημα Επίστρατα
Η Λέσβος των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει τη φωνή της
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας

Υπόμνημα παρέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Λύμπος – Αίτημα για ουσιαστική επαφή της πολιτικής ηγεσίας με την τοπική κοινωνία
Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Κάλεσμα στήριξης των ψηφοδελτίων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια – Αναλυτικά οι υποψηφιότητες για ΠΥΣΠΕ Λέσβου και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου
ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»

Η παράταξη συμμετέχει στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ με εκπρόσωπο τη Βάλια Μπαρμπατιώτη – Σχεδιάζονται συναντήσεις με γυναίκες επιχειρηματίες σε Λέσβο και Λήμνο για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή
ΥΓΕΙΑ

Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι

Διήμερο σεμινάριο για ενήλικες στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη από το «Μικρό Ροκέ», με εισηγητή τον έμπειρο προπονητή Δημήτρη Μαυρέα
Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Γέρας ταξίδεψαν με το Erasmus+, γνώρισαν μια διαφορετική σχολική καθημερινότητα και ανακάλυψαν νέους τόπους μέσα από τη συνεργασία και το παιχνίδι.
Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες