× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βραβείο στην καθηγήτρια της Πέτρας, Παναγιώτα Θηβαίου‑ Παπαθεράπων

Εκδήλωση κατά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2024

Βραβείο στην καθηγήτρια της Πέτρας, Παναγιώτα Θηβαίου‑ Παπαθεράπων

Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα/ΙΒΒΥ (σε 80 χώρες) με το ελληνικό της τμήμα Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, απένειμε την Τρίτη 2 Απριλίου, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος»-2024, στην καθηγήτρια του Γυμνασίου και Λυκείου Πέτρας Λέσβου, Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων.
Το βραβείο αυτό απονέμεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον της/του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία. Αθλοθέτης του βραβείου είναι οι Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προς τιμήν της ιδρύτριάς του Μαίρης Κωνστανταροπούλου, με έπαθλο βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Η προσπάθεια της καθηγήτριας Παναγιώτας Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων να φέρει τις μαθήτριες και τους μαθητές κοντά στο βιβλίο, ξεκίνησε συστηματικά το 2008, όταν επιτυχώς διεκδίκησε την ίδρυση της Σχολικής Βιβλιοθήκης Γυμνασίου Πέτρας, από το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Ιαλυσός».
Εδώ και πολλά χρόνια, η εκπαιδευτικός εθελοντικά και πέραν του ωραρίου της, λειτουργεί τη Σχολική Βιβλιοθήκη, προωθώντας τη φιλαναγνωσία μέσω του δανεισμού βιβλίων σε μαθήτριες/-ές, εκπαιδευτικούς, γονείς και πολίτες των γύρω περιοχών. Στόχος της είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε συνδυασμό με δημιουργικές μαθητικές εργασίες εμπνευσμένες από το έργο τοπικών, κυρίως, συγγραφέων. Με προσωπική της πρωτοβουλία έχει εκδώσει δύο βιβλία με εργασίες των παιδιών του Γυμνασίου και Λυκείου Πέτρας, στη Βιβλιοθήκη: Τα παιδιά συνομιλούν με τον Στράτη Μυριβήλη, ΑΦΙΕΡΩΜΑ-50 χρόνια χωρίς τον Στράτη Μυριβήλη (σχ. έτος 2018-2019) και Ο Αργύρης Εφταλιώτης καλωσορίζει τα παιδιά στην Ευθαλού, ΑΦΙΕΡΩΜΑ-100 χρόνια μνήμης Αργύρη Εφταλιώτη (σχ. έτος 2023-2024).
Φέτος, με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Λυκείου Πέτρας συμμετέχει στο Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2023-2024», με την ταινία μικρού μήκους ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗΣ, ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΛΥΒΟ, Αφιέρωμα-100 χρόνια μνήμης Αργύρη Εφταλιώτη.

Η Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων, πτυχιούχος Αγγλικής και Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών), με Μάστερ στη Γλωσσολογία και τη Σύγχρονη Αγγλική Γλώσσα (Πανεπιστήμιο Νόττινχαμ Αγγλίας), και με καταγωγή από τη Μήθυμνα, έχει υπηρετήσει, επίσης, τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης» (έτος ίδρυσης 1859), από τη θέση της προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου (2008-2017). Καταθέτοντας τεκμηριωμένα αιτήματα στο Υπουργείο Παιδείας, πέτυχε τον χαρακτηρισμό της Βιβλιοθήκης ως Ιστορικής (10η στην Ελλάδα), καθώς και την προσθήκη του ονόματος του Μηθυμναίου δημοτικιστή λογοτέχνη Αργύρη Εφταλιώτη, στην επωνυμία της. Κατά την προεδρία της, μέσω του προγράμματος Ψηφιακός Ηρόδοτος (Interreg, 2007-2014) ψηφιοποιήθηκαν παλαιά βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, το Αρχείο της Βιβλιοθήκης, το προσωπικό Αρχείο Αργύρη Εφταλιώτη, που της εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος Μήθυμνας Κώστας Δούκας, καθώς και ένα ζευγάρι γυαλιά του λογοτέχνη Στράτη Μυριβήλη, που της εμπιστεύθηκαν η κόρη του Δροσούλα και η εγγονή του Χριστίνα Αγγελοπούλου και εκτίθενται στη Βιβλιοθήκη.
Η εκπαιδευτικός συνέγραψε τα πρώτα βιβλία για τη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας. Για τους ενήλικες, το βιβλίο Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης» (Ψηφιακός Ηρόδοτος, 2015), και για τα παιδιά, το βιβλίο Η Οριέττα και ο Αργύρης επισκέπτονται την Ιστορική Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας, εικονογραφημένο από παιδιά στη Βιβλιοθήκη. Η συνεισφορά της εκπαιδευτικού στην τοπική κοινωνία υπήρξε σημαντική, καθώς μέσα από πλήθος ποικίλων δράσεων, η Βιβλιοθήκη έγινε χώρος συνάντησης, επικοινωνίας και δημιουργίας για πολίτες διαφορετικών ηλικιών, αλλά και προελεύσεων, διευκολύνοντας την ενσωμάτωσή τους στην ανεκτική κοινωνία της Μήθυμνας.
Με σκοπό τη γνωριμία των εφήβων από διαφορετικές χώρες, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται και να συμβιώνουν ειρηνικά ως ενήλικοι πολίτες της Ευρώπης, συμμετείχε στο εξαετές Πρόγραμμα Κινητικότητας Comenius/Leonardo Da Vinci με τίτλο Τρία Σχολεία-Ένας Κόσμος (Ελλάδα, Νορβηγία, Τσεχία) το οποίο απέσπασε το 2001, το Α΄ Βραβείο της Ουνέσκο για την Ειρηνική Συνύπαρξη των Λαών (Unesco Peace Pillar Award).
Μέσω της συνεργασίας της με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο AGDER, από το 1998, προωθεί την ελληνική γλώσσα και τον λεσβιακό/ελληνικό πολιτισμό, δίνοντας διαλέξεις στο παράρτημά του στη Λέσβο (Ιερά Μονή Λειμώνος, Καλλονή). Αλλά και με τις ιδιότητες της Δημοτικής Συμβούλου (1998-2006) και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Μήθυμνας, συνέβαλε στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού στον τόπο, από τη θέση της υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τομέα του δήμου (1998-2002).
Τέλος, στην εκδήλωση της 2ας Απριλίου, η οποία συνδιοργανώθηκε με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Παναγιώτα Ι. Θηβαίου-Παπαθεράπων, δήλωσε: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο στις/στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται με ευσυνειδησία να προσφέρουν στα παιδιά όσα πραγματικά χρειάζονται για το παρόν και το μέλλον τους, καθώς και στα παιδιά που στις μέρες μας ζουν σε εμπόλεμες ζώνες και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ: Την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης απευθύνει το Νομαρχιακή Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

E‑twinning και Ολυμπιακοί Αγώνες στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά πολλαπλές εμπειρίες μάθησης, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ