× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι σεισμοί δεν σταματούν, φροντίστε για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων»

Ενδιαφέρουσα διάλεξη για τους σεισμούς στη Λέσβο πραγματοποίησε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Βρίσας και στα τρία σεισμικά ρήγματα του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/3/2024

«Οι σεισμοί δεν σταματούν, φροντίστε για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων»

 Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη για τους σεισμικούς κινδύνους στη Λέσβο πραγματοποίησε την Πέμπτη 22 Μαρτίου το απόγευμα  ο γνωστός σεισμολόγος – καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η διάλεξη του κ. Παπαζάχου έγινε  στο αμφιθέατρο «Παύλος Κανάρογλου» στο κτίριο Γεωγραφίας και ήταν  ανοιχτή για το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της διάλεξής του ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε στον πρόσφατο μεγάλο σεισμό του 2017 ο οποίος ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού της Βρίσας και ο οποίος σημείωσε ο καθηγητής αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Η σπανιότητα του γεωλογικού φαινομένου, σημείωσε, έγκειται στο γεγονός ότι ο σεισμός προκάλεσε τεράστια καταστροφή σε ένα εκτεταμένο τμήμα του χωριού, ωστόσο σε ορισμένα σημεία τα σπίτια παρέμειναν άθικτα.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαζάχος στα τρία ενεργά σεισμικά ρήγματα της Λέσβου, τόνισε ότι αυτά είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια και δίνουν σεισμούς έως και  6 ρίχτερ ίσως και λίγο παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο επισήμανε ο καθηγητής τα ρήγματα της Λέσβου δεν σχετίζονται με το ρήγμα της Ανατολίας ούτε και ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης οπότε και αν γίνει θα επηρεάσει τη Λέσβο.

Όπως τόνισε ο γνωστός σεισμολόγος στη Λέσβο ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε από τους σεισμούς είναι τα κτίρια που χτίζονται να είναι με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές δόμησης για την αντισεισμική προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα νέα κτίρια, ανέφερε δεν έχουν κανένα πρόβλημα και θα είναι επαρκή σε περίπτωση σεισμού. Ωστόσο όσοι κάτοικοι του νησιού μένουν σε κτίρια και σπίτια παλιά που δεν έχουν χτισθεί με βάση τις αντισεισμικές προδιαγραφές, καλό θα ήταν να καλέσουν κάποιο μηχανικό για να κάνει σχετικό έλεγχο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βάλουν σε προτεραιότητα τις εργασίες για την σεισμική ασφάλεια του σπιτιού τους. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους σεισμούς να γίνονται. Μπορούμε όμως να θωρακίσουμε το σπίτι μας με τέτοιο τρόπο ώστε να προφυλαχθούμε σε περίπτωση εκδήλωσης του φαινομένου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής