× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγωγές από απόδημους κατά του ελληνικού δημοσίου για τα emails της Ασημακοπούλου

Η πρώτη ατομική αγωγή από ομογενή του εξωτερικού κατατίθεται άμεσα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/3/2024

Αγωγές από απόδημους κατά του ελληνικού δημοσίου για τα emails της Ασημακοπούλου
Η πρώτη ατομική αγωγή από ομογενή του εξωτερικού κατατίθεται άμεσα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του ελληνικού δημοσίου για διαρροή προσωπικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια παρανόμως διοχετεύτηκαν στην ευρωβουλευτή Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας Dnews, θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες αγωγές το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο 24ωρα μετά τη διπλή καρατόμηση Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου και την απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από την ευρω-κούρσα, για το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών e-mails χιλιάδων αποδήμων, οι πρώτοι εξ αυτών βρίσκονται ήδη στην πόρτα δικηγορικών γραφείων της Ελλάδας και ετοιμάζουν τις πρώτες αγωγές, αξιώνοντας αστική αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, ο γνωστός ποινικολόγος Βασίλης Σωτηρόπουλος χειρίζεται ήδη την πρώτη ατομική αγωγή, με την οποία ομογενής εκλογέας στρέφεται κατά του ελληνικού δημοσίου για πράξεις ή και παραλείψεις σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων, κατά παράβαση του άρθρου 32 του Νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κι αυτό γιατί με την καρατόμηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του πρώην γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου, αποκαλύφθηκε η «αμαρτωλή» διαδρομή διαρροής των emails χιλιάδων εκλογέων, που ξεκίνησε από τον κ. Σταυριανουδάκη, μεσολάβησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, για να καταλήξουν στην ευρωβουλευτή Ασημακοπούλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και άλλοι απόδημοι εκλογείς έχουν έρθει σε επαφή με τον κ. Σωτηρόπουλο και εξετάζουν το ενδεχόμενο της προσφυγής ενώπιον του διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «καμπάνα» στο Δήμο Αθηναίων

Σε αντίστοιχη υπόθεση, τη νομική οδό και εντέλει τη δικαίωση είχε λάβει πολίτης, που το 2022 είχε καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου της Αθήνας για τη διαρροή των προσωπικών του δεδομένων από υπάλληλο του Δήμου. Με την υπ΄ αριθμόν 11267/ 2022 απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση 8.000 €, καθώς αναγνώρισε αντικειμενική αστική ευθύνη του Δήμου Αθηναίων για παράβαση των κανόνων ασφαλείας δεδομένων.

Μάλιστα, στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο υποχρεωθεί να καταβάλει αστική αποζημίωση σε πολίτη για παράνομες πράξεις ή και παραλείψεις των οργάνων του, προβλέπεται η προσφυγή του Δημοσίου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο αξιώνει την καταβολή των αποζημιώσεων που έδωσε στους πολίτες από τα πρόσωπα που είναι υπόλογα για την υπόθεση. Δηλαδή, στην περίπτωση της διαρροής των στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των αποδήμων, σε περίπτωση που η αγωγή τους γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε ανοίγει ο δρόμος, το ελληνικό δημόσιο να ζητήσει τα επιδικασθέντα χρήματα των αποζημιώσεων από τους ανθρώπους που ευθύνονται για την πρωτοφανή διαρροή προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εξέλιξη η «τριπλή» έρευνα για το σκάνδαλο των emails

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη οι τρεις παράλληλες έρευνες για την υπόθεση διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού και της προεκλογικής «αξιοποίησής» τους από την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η πρώτη έρευνα διενεργείται από την ελληνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για ποινική προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και διενεργείται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργο Νούλη. Η δεύτερη έρευνα διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων και η τρίτη, είναι πειθαρχική και γίνεται εντός των κόλπων του Υπουργείου Εσωτερικών, από την επομένη της αποκάλυψης του σκανδάλου, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν καρατομηθεί ο ΓΓ του Υπουργείου, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής