× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στηρίζει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

H Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού χρηματοδοτεί καρναβάλια σε όλο το Βόρειο Αιγαίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/3/2024

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στηρίζει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις
φωτογραφία αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού, ανακοινώνει την έγκριση και πραγματοποίηση συνδιοργανώσεων με Πολιτιστικούς Φορείς για καρναβαλικές εκδηλώσεις το τριήμερο της Τυρινής για τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Μιχαήλ - Άνθιμος Δήσσος δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια ανάδειξης της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφουγκράζεται τις οποιεσδήποτε σκέψεις των πολιτιστικών φορέων των νησιών μας και στηρίζει έμπρακτα τις δράσεις τους προς επίτευξη των σκοπών που προάγουν και υπηρετούν. Ευχόμαστε, οι εν λόγω δράσεις να αποτελέσουν έργο ψυχωφέλειας για τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι πρέπει να νιώσουν, όπως είναι άλλωστε και το θέλημα του Περιφερειάρχη, κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ότι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα βρίσκονται δίπλα τους ως αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε τους ανάγκη».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέσβος

• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ «ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ».

Το 49ο Καρναβάλι Άντισσας που διοργανώνεται φέτος, περιλαμβάνει θεατρικά, χορευτικά και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-  11:30  Έναρξη καρναβαλιού

-  12:00  Παρέλαση Μασκαράδων στην κεντρική πλατεία

-  12:30  Παρέλαση αρμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-   1:00  Ανάγνωση Σάτιρας στην τοπική διάλεκτο

-  1:30  Λήξη καρναβαλιού 

• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΑΛΚΑΙΟΣ».

Στην κεντρική πλατεία του Πλωμαρίου στις 16 ΜΑΡΤΙΟΥ θα διεξαχθεί  στον  Πεζόδρομο Πλωμαρίου παιδικό πάρτι Don Betito & Don Jose με πολλά παιχνίδια και εκπλήξεις.

Στις 17 ΜΑΡΤΙΟΥ Θα διεξαχθεί μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική παραλιακή οδό Πλωμαρίου. Έναρξη με συνάντηση καρναβαλιστών & αρμάτων στην αλάνα του Έσσο Πάπας στη 13:00 με οδηγό μας τον καταπληκτικό ξυλοπόδαρο PICCOLO REDICCOLO και τερματισμό της παρέλασης στην κεντρική πλατεία Πλωμαρίου, όπου θα γίνει η βράβευση των ομάδων από το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και κλείσιμο με πάρτι έκπληξη για μικρούς και μεγάλους!

• ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν την Καθαρά Δευτέρα (18/03/2024) στις 11:30 π.μ. και θα λάβουν χώρα έμπροσθεν εκπαιδευτηρίων Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Είναι μια θεατρική σάτιρα που βασίζεται σε πρόσωπα και γεγονότα της καθημερινότητας, των ηθών και εθίμων μας.

•ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ «Ο ΜΠΑΛΟΣ».

2ο Πολιχνιάτικο Καρναβάλι. Ο Πολιχνίτος έχει φορέσει τα γιορτινά του  και είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει την Κυριακή, 17 Μαρτίου τη 2η Καρναβαλική του Παρέλαση!

Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή θα ξεκινήσει στις 12.00 με τους καρναβαλιστές να συγκεντρώνονται αρχικά στο σπίτι του «Μπάλου» για να ξεκινήσει ένα καρναβαλικό ταξίδι που θα μείνει αξέχαστο! Οι καρναβαλιστές ντυμένοι με τα εντυπωσιακά τους κοστούμια θα κατευθυνθούν προς το δρόμο των Βατερών, όπου θα είναι η αφετηρία της καρναβαλικής παρέλασης με τα άρματα! Τα πληρώματα του κάθε άρματος θα χαρίζουν χαμόγελα και κέφι, ενώ η μουσική θα παρασύρει τους θεατές σε έναν χορό που θα διαρκέσει μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Η παρέλαση θα κατευθυνθεί προς την πλατεία Κυβέλια και η κορύφωση της διασκέδασης θα καταλήξει και πάλι στο σπίτι του Μπάλου όπου θα συνεχιστεί ο χορός και το φαγοπότι!

• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».

Την Κυριακή της Τυροφάγου, 17/3/2024, στις 16:00 πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον Μεγαλέξαντρο και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας θα αναβιώσει το έθιμο της Περικεφαλαίας, σεργιανίζοντας στους μαχαλάδες του χωριού και τραγουδώντας τα παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια (συνεργασία «Σάτυρου» και Αναγνωστηρίου Αγιάσου). Ο αγερμός θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο και αφού γυρίσει όλο σχεδόν το χωριό, θα καταλήξει στην Πλατεία Αγοράς όπου θα παρουσιαστούν τα παραδοσιακά μας τριψίματα και μουσικοχορευτικά δρώμενα, με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Αναγνωστηρίου. Στον κόσμο θα παρέχονται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο και οινόμελο.

Μαζί μας θα έχουμε πολυπληθή αποστολή του Ομίλου Παραδοσιακών Αναζητήσεων από την Αργυρούπολη Αττικής, με χοροδιδάσκαλο τον Μεσοτοπίτη Κώστα Πιπίνη, που πραγματοποιούν τριήμερη εκδρομή στη Λέσβο. 

Στις 18:30, στην Πλατεία Αγοράς θα εμφανιστεί το καρναβαλικό συγκρότημα «Agiasos-news.gr)» (σάτιρα Παναγιώτη Κορομηλά) και αμέσως μετά στον ίδιο χώρο τα τοπικά σωματεία του χωριού μας συνδιοργανώνουν αποκριάτικο μουσικό γλέντι. Γύρω στις 21:10 το Αγιασώτικο Καρναβάλι θα βγει στην Κυπριακή Τηλεόραση (ΡΙΚ Sat.) και στην εκπομπή «Μουσικές Ιστορίες» που παρουσιάζουν ο Κώστας Κακογιάννης και η Φαίδρα Σαρικάκη.

Την Καθαρή Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024, στην Πλατεία Δημαρχείου κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Από τις 14:00 τα «Σαντούρια του Αναγνωστηρίου» θα παίζουν παραδοσιακούς σκοπούς στην Πλατεία Δημαρχείου και θα χορέψει το εφηβικό τμήμα του Αναγνωστηρίου. Στον κόσμο θα προσφέρονται δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και ποτά.

Στις 15:30 θα εμφανιστούν τα καρναβαλικά συγκροτήματα:

1.  Γάμος των «όπισθεν» (Σάτιρα Γιώργου Παπάνη).

2.  Το κλουβί με τις τρελές (Σάτιρα Δημήτρη Τζανή).

Χίος

•             ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΧΙΟΥ (Μ.Ε.Ο.Θ.).

Η Μόστρα Θυμιανών είναι ένα αποκριάτικο έθιμο, λαϊκό δρώμενο, που ανάγεται στα βάθη του Μεσαίωνα και έχει ως αφετηρία τη νίκη των κατοίκων των Θυμιανών επί των εισβολέων πειρατών. Την Τυρινή Παρασκευή «ανεβάζουν τη Μόστρα» και την Τυρινή Κυριακή την «κατεβάζουν». Το έθιμο της Μόστρας είναι ενταγμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χάρη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η μάχη αναπαρίσταται με τον πολεμικό χορό «Ταλίμι», υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων (παγιαυλιών & τουμπιών). Κατά τη διάρκεια τελετουργικής πομπής, ζευγάρια χορευτών (Θυμιανούσης Βρακάς και Πειρατής) διαξιφίζουν τα σπαθιά τους με συγκεκριμένο βηματισμό. Το έθιμο ολοκληρώνεται με τον επινίκιο χορό «Δετό των Θυμιανών». Έπεται Καρναβαλική παρέλαση με άρματα και πληρώματα, φτιαγμένα με εθελοντική εργασία από τους κατοίκους των Θυμιανών.

Σάμος

• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΘΑΡΑΙΩΝ.

Θεατρική παράσταση για το αποκριάτικο έθιμο του ΚΑΔΗ το οποίο είναι ενταγμένο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Καθιερώθηκε ως λαϊκό δρώμενο τα πρώτα μετεπαναστατικά  χρόνια, ως σάτιρα στην εξουσία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατ’ επέκταση σε κάθε είδους εξουσία. .Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 στις 13:30 στο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΑΘΑΡΑΙΩΝ.

• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ «ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ».

Στις 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 θα διεξαχθεί Καρναβαλική παρέλαση με άρματα σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους. Αποτελεί μια διαχρονική πολιτιστική εκδήλωση η οποία συμβάλλει στην τοπική κοινωνία και στην ανάδειξη του νησιού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο και από τη Ρόδο

Στα βήματα της Σύρου, κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ