× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τσουχτερά πρόστιμα από 1η Μάη σε όσους δεν καθαρίζουν τα χωράφια τους»

Νέο ΦΕΚ υποχρεώνει άμεσα τους ιδιοκτήτες που έχουν χωράφια κοντά σε οικισμούς να τα καθαρίσουν από χόρτα. Σε διαφορετική περίπτωση έρχονται ποινές φυλάκισης και πρόστιμα ως 56.000 ευρώ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2024

«Τσουχτερά πρόστιμα από 1η Μάη σε όσους δεν καθαρίζουν τα χωράφια τους»
' χρόνος ανάγνωσης

Με τσουχτερά πρόστιμα και παρέμβαση Εισαγγελέα κινδυνεύουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων και χωραφιών στη Λέσβο, τα οποία είναι κοντά σε οικισμούς σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό τους από τα χόρτα έως την 1η Μαΐου που ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδρέας Αξής πλέον με ΦΕΚ η πολιτεία απαιτεί από τους πολίτες και ιδιοκτήτες οικοπέδων να καθαρίσουν άμεσα τις ιδιοκτησίες τους και να μην περιμένουν την παρέμβαση των Δήμων και των κρατικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αλήθεια είναι πως για την Πολιτική Προστασία της Δυτικής Λέσβου αλλά και όλων των δήμων, ο μόνιμος πονοκέφαλος είναι τα εγκαταλειμμένα ή παραμελημένα χωράφια και οικόπεδα που είναι στα όρια των οικισμών και τα οποία αυτή την περίοδο γεμίζουν με χόρτα και αποτελούν νούμερο ένα κίνδυνο για πυρκαγιές την περίοδο του καλοκαιριού. Δεχόμαστε κάθε χρόνο δεκάδες έγγραφα και αιτήματα από πολίτες που ζητούν να καθαρίσει ο Δήμος αυτά τα οικόπεδα που δεν καθαρίζονται από τους ιδιοκτήτες και είναι πολύ κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές.

Ήδη ως Δήμος ξεκινάμε μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και των ιδιοκτητών οικοπέδων να φροντίσουν για τον καθαρισμό των ακινήτων τους διότι τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά, ξεκινούν από 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τις 56.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Αξής αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν την Υπηρεσία καθαριότητας της Δυτικής Λέσβου σημειώνοντας ότι το μόνιμο πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση της υπηρεσίας η οποία έχει λιγότερους από 130 μόνιμους εργαζόμενους και τα κενά γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με προσλήψεις μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ.

«Υπάρχουν γκρίνιες και παράπονα κυρίως από τα χωριά και τους προέδρους ότι δεν σκουπίζονται συχνά οι κοινότητές μας. Έχουν δίκιο, ωστόσο και εμείς είμαστε σε δύσκολη θέση και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις με το λίγο προσωπικό που διαθέτουμε. Ωστόσο την περίοδο του καλοκαιριού υπάρχει σχεδιασμός να ενισχύσουμε την υπηρεσία καθαριότητας ώστε στις τουριστικές περιοχές να υπάρχει μόνιμα προσωπικό που να φροντίζει για τον ευπρεπισμό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Αξής αναφέρθηκε στους στόχους της νέας περιόδου που ξεκίνησε για την Δημοτική Αρχή Βέρρου, σημειώνοντας ότι η παρούσα θητεία θα είναι ακόμη πιο δημιουργική από την προηγούμενη με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ήδη αυτό το διάστημα για την υπηρεσία καθαριότητας της Δυτικής Λέσβου αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για την προμήθεια νέων μικρών απορριμματοφόρων κατάλληλων για τους στενούς δρόμους των χωριών αλλά και άλλα οχήματα και μηχανήματα όπως κλαδοθρυματιστής τα οποία θα είναι χρήσιμα για την Πολιτική Προστασία και την Υπηρεσία Πρασίνου.   

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο της Παναγιούδας

Διάβημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος Αναστάσιος Αγγελος Στέφος

Ο «σοφός» Τάκης στήριξε για δεκαετίες τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου και τη δημόσια εκπαίδευση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γιατί πάτερ διαφέρω από τα άλλα παιδιά;»

Συγκινητική μαρτυρία του παπα-Στρατή Γιουσμά από τον αγιασμό σε σχολείο της ενορίας του
ΧΩΡΙΑ

Δήλωση χωρίς απαντήσεις

Συλλογική δήλωση φορέων του Πλωμαρίου ενάντια στις, όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν, «ρατσιστικές» φωνές κατά Ισραηλινών ιδιωτών και εταιρειών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Με το βλέμμα στα παιδιά ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εγκαινίασε το ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολείο της Αγίας Παρασκευής, τονίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στην εκπαίδευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός