× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τέσσερα χρόνια μετά την Καράβα, ο Μουτζούρης νιώθει δικαιωμένος

Ανακοίνωση με αφορμή τα όσα είπε στην εκπομπή «Ανθέων 99», ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους για τη νύχτα στο στρατόπεδο της Παγανής, εξέδωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/2/2024

Τέσσερα χρόνια μετά την Καράβα, ο Μουτζούρης νιώθει δικαιωμένος
' χρόνος ανάγνωσης

Δικαιωμένος με  την συνέντευξη στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Ανθέων 99» του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους Ταξίαρχου εν αποστρατεία σήμερα και διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής το 2020 όταν έγιναν τα επεισόδια με τα ΜΑΤ,  αισθάνεται ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Μουτζούρης σημειώνει αναφέρεται στα λεγόμενα του Ταξίαρχου ο οποίος περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τις δραματικές ώρες εντός του στρατοπέδου και τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κώστα Μουτζούρη αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τα γεγονότα της Καράβας το 2020 και όλα όσα συνέβησαν στην προσπάθεια των κατοίκων της Λέσβου να μην επιτρέψουν την κατασκευή νέας δομής στην περιοχή.

Για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν έξω από το στρατόπεδο της Παγανής μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων, μίλησε στο ραδιόφωνο «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» Μυτιλήνης την 27.02.2024 και ώρα 12:15 και κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία ο τότε Συνταγματάρχης, Διοικητής του Στρατοπέδου Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους, σήμερα Ταξίαρχο εν αποστρατεία, ο οποίος παρίστατο στα επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε ο Περιφερειάρχης για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αναφερόμενος και στο περιβόητο βίντεο με την συνομιλία του Περιφερειάρχη με τον τότε Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

«….  Ο Διοικητής των ΜΑΤ λάμβανε εντολές από την Αθήνα και ήταν εριστικός και απέναντι σε μένα και απέναντι στον ίδιο τον Περιφερειάρχη, δεν έδειξε κανένα σεβασμό και δεν άκουγε καν τι του λέγαμε. Μόνο Βέρρος και Μουτζούρης ήταν παρόντες και όλοι οι άλλοι απόντες χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

       Μάλιστα ο κ. Βέρρος ένιωσε αδιαθεσία από τις ρίψεις χημικών και ξάπλωσε στο γραφείο μου για να συνέλθει.  Προσπαθούσαν αυτοί οι δυο που ο κόσμος τους άκουγε περισσότερο από μας να κατευνάσουν το πλήθος Το βασικό τους  επιχείρημα ήταν κάντε λίγο υπομονή να μην μπείτε μέσα στο στρατόπεδο και δείξουμε εικόνες  που θα είναι εξευτελιστικές για το νησί, με κατοίκους να χτυπάνε στρατιώτες και αφήστε λίγο είπε ο Περιφερειάρχης, θα μιλήσω με τον Πρωθυπουργό και θα φύγουν τα ΜΑΤ απ’ το νησί. Αυτό ήταν που κατεύνασε τα πνεύματα εκείνη την ώρα και ο κόσμος περίμενε τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν με το πλοίο της γραμμής. 

       Ο Μουτζούρης έκανε αμέτρητες κλήσεις  εκλιπαρώντας τον Γεραπετρίτη «κ. καθηγητά θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», «θα εισβάλλουν πολίτες σε Στρατόπεδο και θα συγκρουστούν με τα ΜΑΤ και θα γίνουμε ρεζίλι διεθνώς».  Του έλεγε μάλιστα, δεν με στηρίξατε στις εκλογές, αλλά ας μιλήσουμε γιατί εγώ θέλω το καλό του τόπου. Του πρότεινε να μπει ο ίδιος μέσα σε κλούβα των ΜΑΤ για να υπάρχει ασφάλεια και να τους οδηγήσει στο λιμάνι.

      Μιλούσαμε μαζί στους συγκεντρωμένους εκτός του στρατοπέδου που φώναζαν να ανοίξω την πύλη και τους διαβεβαιώναμε πως θα φύγουν τα ΜΑΤ με το πλοίο των 8. Ο περιφερειάρχης παρακαλούσε τον Γεραπετρίτη να πει στον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να καθυστερήσει το πλοίο των 8 και να πάρει έστω μια διμοιρία των ΜΑΤ για να εκτονωθεί η κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

       Μάταιες όλες οι προσπάθειες του, του απαντούσε «έχεις δίκιο θα του τα πω, περίμενε κάτι θα κάνουμε» και τίποτα. Ήμουν παρών σε πάνω από 5 τέτοια τηλεφωνήματα. Όταν το πλοίο αναχώρησε οι πολίτες εξοργίσθηκαν και μαζί μας θεωρώντας πως τους κοροϊδεύουμε και μετά από περίπου μια ώρα ήταν αδύνατο να τους κρατήσουμε διότι δεν είχαμε τι να τους πούμε.

Τότε ήταν που ο περιφερειάρχης είπε όσα κατέγραψε το βίντεο που επίσης τότε τράβηξε δικός του άνθρωπος.  Και αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη και λίγα είπε.  Ήταν κουρασμένος  προσπαθούσε ώρες να συγκρατήσει το πλήθος, απογοητευμένος  από τη στάση και την αδιαλλαξία του πρωθυπουργού και κατά την άποψή μου δικαίως είπε όσα είπε και λίγα ήταν.

Η πραγματικότητα είναι αν δει κανείς την πίεση αυτή του ανθρώπου, τις προσπάθειες του επί τρείς ώρες, την κοροϊδία που είχε λάβει από την πλευρά της κυβέρνησης, έτσι το ερμηνεύω εγώ που πλέον είμαι ένας απλός πολίτης και δικαιούμαι να λέω την γνώμη μου. Ένιωσα και εγώ πως τον κοροϊδεύουν όπως το ένιωσε και εκείνος και για αυτό αντέδρασε με αυτό τον τρόπο και προσωπικά του δίνω δίκιο για αυτό που έκανε.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος με την ένταση της στιγμής,  να βρίσκεται όλη μέρα στο πόδι, να προσπαθεί επί τρείς ώρες να μιλήσει με εξαγριωμένους ανθρώπους και από τις δυο πλευρές, θα αντιδρούσε έτσι.

Τελικά θέλουμε οι πολιτικοί μας να μιλούν όπως οι απλοί άνθρωποι, όπως εμείς όταν είμαστε εκνευρισμένοι και προδομένοι ή να τα λένε με το «σας και με το σεις»; Προσωπικά προτιμώ τους αυθεντικούς ανθρώπους.  Αυτή η αυθεντικότητα του Περιφερειάρχη, η ευκολία του να παρασύρεται και να λέει αυτό που εκείνη τη στιγμή σκέφτεται χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος μου τον κάνει περισσότερο συμπαθή από άλλους όπως ο Στρατηγός Στεφανής που γνωρίζω καλά, ο οποίος ουδέποτε δε θα μιλήσει έτσι αλλά προσωπικά δεν με εκφράζει. Προτιμώ το Μουτζούρη που βρίζει… από τον Στεφανή που μένει μέσα στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο.

Ο κ. Στεφανής ήταν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.  Ήρθε στη Μυτιλήνη το επόμενο πρωινό όταν η πύλη του Στρατοπέδου είχε πέσει σταμάτησε το αυτοκίνητο και κοιτούσε από το παράθυρο, το χώρο που ήταν πραγματικό πεδίο μάχης. Ούτε καν βγήκε από το όχημα να μας πει μια κουβέντα φοβούμενος πιθανώς τις φωτογραφίες αλλά και το γεγονός πως ήταν μάλλον η πρώτη φορά ιστορικά που πολίτες εισέβαλαν σε στρατόπεδο. Ήταν κάτι που μου έκανε αλγεινή εντύπωση  ….»

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Στην πράξη πλέον το όνειρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Μετά από οκτώ χρόνια αναμονής, τα πρώτα συνεργεία έπιασαν σήμερα δουλειά – Ένα ιστορικό έργο μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινά η ανακατασκευή της πλατείας Κάτω Χάλικα

Δημοπρατείται από τον Δήμο Μυτιλήνης έργο 70.000 ευρώ για την ανάπλαση της πλατείας και της παιδικής χαράς με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση στη Βουλή για τα σχολεία της Λήμνου

Η Μαρία Κομνηνάκα και βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Αργύριος Μοσχίδης”, ζητώντας άμεση κάλυψη κενών και αναστολή υποβαθμίσεων σχολικών μονάδων
ΧΩΡΙΑ

Στο στάδιο της δημοπράτησης η παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε ότι το πολυπόθετο έργο προχωρά έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, σε επίσκεψή του στην περιοχή του Πλωμαρίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χρυσόστομου Χατζηκυριαζή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην πρωτοπορία της θαλάσσιας προστασίας

Στο 7ο Φόρουμ Διαλόγου του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, παρουσιάστηκε η στρατηγική που σχεδιάζεται για τη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξοπλισμό σε εθελοντικές ομάδες παρέδωσε ο Δήμος Μυτιλήνης

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Δήμαρχος Παναγιώτγης Χριστόφα για την αγαστή συνεργασία με Πυροσβεστική και εθελοντές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαρροές για πιθανή παραίτηση Τσιάρα

Έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν επισπευσθούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που φοβάται πως θα χρεωθεί ο ίδιος όλο το πρόβλημα και θα «καεί» πολιτικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ζεστή γιορτή στα ΚΑΠΗ Μυτιλήνης και Πλωμαρίου

Τιμητικές διακρίσεις στην Αναστασία Αντωνέλη και τον Δημήτρη Βαρβαγιάννη για τη συμβολή τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μαθητικός διαγωνισμός για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τα έργα που θα ξεχωρίσουν θα παρουσιαστούν στις 26 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 1.500 ευρώ για καύση υπολειμμάτων στα Μιστεγνά

Στοίχισε ακριβά η καύση ξερών χόρτων...
ΧΩΡΙΑ

Έρχεται η γιορτή του κάστανου στην Αγιάσο

Η μεγαλύτερη γιορτή του φθινοπώρου στη Λέσβο προγραμματίζεται για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Το κτήριο θα μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης και γραφείο Τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης