× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εγκρίθηκε το νέο αυξημένο τιμολόγιο νερού από το Δήμο Μυτιλήνης

Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή Μυτιλήνης οι νέες τιμές της ΔΕΥΑΛ οι οποίες θα ισχύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πάγιο από 14,5 φτάνει τα 17 ευρώ ενώ αυξάνονται και οι καταναλώσεις κυβικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/2/2024

Εγκρίθηκε το νέο  αυξημένο τιμολόγιο νερού από το Δήμο Μυτιλήνης

Εγκρίθηκε την Τρίτη το μεσημέρι από την Δημοτική Επιτροπή Μυτιλήνης η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ και πλέον είναι ζήτημα λίγων ημερών να ισχύσουν οι νέες τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αυξήσεις είχαν εγκριθεί πριν λίγες μέρες  από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης καθώς και από τη Δυτική Λέσβο.

Σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ η αύξηση στο πάγιο θα είναι οριζόντια για όλη τη Λέσβο και από 14,5 ευρώ που είναι σήμερα θα αγγίξει τα 17 ευρώ ενώ θα υπάρχουν και αυξήσεις στις διάφορες κατηγορίες.

Οι αυξήσεις στα κυβικά ξεκινούν από 4-5 λεπτά ανά  κυβικό μέτρο νερού στις χαμηλές καταναλώσεις για να φτάσουν ακόμη και τα 15 λεπτά στις κλίμακες μεγάλης κατανάλωσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές αυξήσεις σημειώνονται και στις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρει η ΔΕΥΑΛ στους πολίτες ενώ κατά 10% αυξάνεται και η χρέωση της υπηρεσίας αποχέτευσης. Ειδικότερα έως σήμερα η τιμή των τελών αποχέτευσης οριζόταν στο 40% της αξίας των τελών ύδρευσης για κάθε λογαριασμό. Πλέον το  ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%.

Όπως είναι φυσικό η προοπτική των αυξήσεων έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Μυτιλήνης οι οποίες ασκούν έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή Χριστόφα με βασικό επιχείρημα ότι δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά προτίμησε την εύκολη λύση της Δημοτικής Επιτροπής ώστε να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση  και ο διάλογος.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε η Δημοτική Επιτροπή στην έγκριση των νέων τιμών   ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καρασάββας σημείωσε ότι το νέο τιμολόγιο έπρεπε να εγκριθεί πολύ σύντομα με δεδομένο ότι η Εταιρεία είναι στον αέρα και δεν έχει ακόμη ούτε προϋπολογισμό για το 2024. Από εκεί και πέρα  σημείωσε οι  αυξήσεις υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαιότητα για την επιβίωση της. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το θέμα μπορεί να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση και συζήτηση εφόσον το επιθυμούν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγκαιότητα οι αυξήσεις, θα γίνουν ενέργειες εξορθολογισμού 

Μιλώντας στο «Ν» ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Βάλεσης εξήγησε μεταξύ άλλων ότι οι αυξήσεις είναι πολύ μικρές και στην πραγματικότητα δεν καλύπτουν τις τεράστιες δαπάνες της εταιρείας οι οποίες έχουν ξεφύγει εξαιτίας της ανόδου των τιμών στα καύσιμα, στα αναλώσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στον εξοπλισμό κ.λπ.

«Πλέον βλέποντας την κατάσταση της εταιρείας από μέσα αντιλαμβάνομαι την αγωνία της Οικονομικής Υπηρεσίας για την αναγκαιότητα της  μικρής αυτής αύξησης των τιμών που θα επιβαρύνει ελάχιστα τα νοικοκυριά της Λέσβου, όμως θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καθημερινών δαπανών της ΔΕΥΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε η αύξηση αυτή να σώσει την κατάσταση και ούτε φυσικά θα αποπληρωθεί το τεράστιο χρέος της ΔΕΗ. Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την εταιρεία που είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας, της τακτοποίησης των οφειλών τρίτων, είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα.

Είμαστε στην λογική  εξεύρεσης λύσεων και πραγματικά είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Χίου  ετοιμάζονται με σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Μετανάστευσης να ζητήσουν οικονομική στήριξη κυρίως προς το κομμάτι των οφειλών των εταιρειών ύδρευσης προς την ΔΕΗ. Οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι υπέρογκες πληρώναμε ως το 2021 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και πλέον πληρώνουμε 4 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διαφορά αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί.

Να εισπραχθούν τα ανείσπρακτα 

Τους λόγους για τους οποίους από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στην προοπτική αυξήσεων στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ εξήγησε στο «Ν» ο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης –«Νέα Δράση – Νέος Δήμος» Προκόπης Τζιμής.

Ο κ. Τζιμής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πριν επιβάλει κανείς αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας θα πρέπει να έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα άντλησης πόρων από άλλες πηγές. «Τα ανείσπρακτα είναι 8.000.000 ευρώ. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες δεν έχουν καν υδρόμετρα και όποιες αυξήσεις και αν βάλει κανείς δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Οι μόνοι που θα πληρώσουν και πάλι είναι τα γνωστά υποζύγια, οι κάτοικοι του Δήμου Μυτιλήνης οι οποίοι θα επιβαρυνθούν για άλλη μια φορά. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, μέλος που έχει εκλεγεί με την υποστήριξη της παράταξης Χριστόφα δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια να μπει υδρόμετρο στο δημοτικό στάδιο της Καλλονής και τους έδιωξαν. Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί.

Αν η Δημοτική Αρχή ήθελε να έχει σωστή και δημοκρατική στάση θα έπρεπε να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συζήτηση του θέματος και όχι να την περάσει στα μαλακά από την Δημοτική Επιτροπή. Αν όπως ισχυρίζεται δεν είχε χρόνο επειδή η εταιρεία έπρεπε να κάνει προϋπολογισμό, τότε ας έκανε νωρίτερα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, αφού η συζήτηση γενικά σέρνεται εδώ και τρεις εβδομάδες».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος