× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναφορά Παρασκευαΐδη για τη σύνδεση ταμειακών με POS

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κατέθεσε αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/2/2024

Αναφορά Παρασκευαΐδη για τη σύνδεση ταμειακών με POS

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή, σήμερα 26/2/2024, για την προβληματική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την αναγκαία παράταση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των επαγγελματιών της εστίασης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά αναφέρει σε αυτή: 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την από 22/2/2024 ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφενείων, Κέντρων Ψυχαγωγίας & Εστίασης Μυτιλήνης, ΑΣΠΙΔΑ Λέσβου, καθώς και την αντίστοιχη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών& Συναφών  Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), την ίδια ημέρα, η εστίαση και γενικά όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναφορικά με τις φορολογικές ρυθμίσεις που προωθείτε, ως Υπουργός, και την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, έως 29/2/2024, απειλώντας με την πάροδο της ημερομηνίας αυτής, τις επιχειρήσεις της εστίασης, με άδικα πρόστιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καταληκτική ημερομηνία της αναβάθμισης και της διασύνδεσης των υφισταμένων ταμειακών μηχανών με τα POS, δημιουργεί τόσο υψηλό έκτακτο κόστος στους καταστηματάρχες, παράλληλα με τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, αφού οι ταμειακές δεν συνδέονται πρακτικά με την παραγγελιοληψία, λόγω αδυναμίας των τεχνικών παρόχων, τουλάχιστον σε αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, έως σήμερα.

Αναφορικά με τα λειτουργικά προβλήματα, αντιλαμβάνεστε το καθημερινό χάος στις παραγγελίες που θα προκύψει, αφού θα πρέπει από κάθε επιμέρους παραγγελία από το ίδιο τραπέζι, να ζητούν οι υπάλληλοι της εστίασης από τον πελάτη, να πληρώσει, εφόσον αυτό επιθυμεί, μέσω κάρτας.

Όσον αφορά, την προθεσμία έως 30/6/2024 που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών (για τον κλάδο της εστίασης) με τα νέα συστήματα ή τις ταμειακές μηχανές που θα συνδέουν την παραγγελιοληψία με τα POS και την ΑΑΔΕ, δηλαδή να μπορεί το POS να μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια των παραγγελιών, δεν έχει δώσει έως σήμερα επαρκείς διευκρινίσεις ούτε το Υπουργείο, ούτε η ΑΑΔΕ, για την ισχύ αυτής της προθεσμίας. Κατά συνέπεια, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ασαφές, ενώ επί τοις πράγμασι υπάρχουν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν την σύνδεση των ταμειακών με την παραγγελιοληψία, έως τις 29/2/2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τα τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα της διασύνδεσης με τα POS και της αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών, στον κλάδο της εστίασης, τα προβλήματα όπως καταγράφονται έχουν ως εξής:

  1. Δεν υπάρχουν ΦΗΜΑΣ ούτε για την αντικατάσταση των απλών ΕΑΦΔΣΣ, ούτε των ΦΗΜΑΣ εστίασης.
  2. Δεν υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εστίαση σχετικά με το τι θα ισχύσει, αν η προθεσμία είναι 29/2/2024 ή 30/6/2024, τη στιγμή που οι περισσότεροι επιχειρηματίες της εστίασης έλαβαν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ για καταληκτική ημερομηνία 29/2/2024, ενώ έχουν παραγγελιοληψία και είναι ανέφικτη η διασύνδεση με τα POS, τεχνικά. Η αναφορά του Υπουργείου σε τραπεζοκαθίσματα περιλαμβάνει πολλές και διάφορες επιχειρήσεις εστίασης (καφέ με κρύο πιάτο κλπ), οπότε το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
  3. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης με ΦΤΜ, αν υποχρεούνται από 01/07/2024 να αναβαθμιστούν σε ΦΗΜΑΣ, θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να συνδέσουν και τις ΦΤΜ με τα POS για το ενδιάμεσο διάστημα από 1/3/2024 έως 30/6/2024. Σε περίπτωση που ισχύει αυτό, συνεπάγεται διπλό κόστος για την επιχείρηση, για την ίδια ακριβώς υποχρέωση, πράγμα άδικο.
  4. Τα μηνύματα από τις τεχνικές επιχειρήσεις (πχ παρόχους, τεχνικούς ταμειακών μηχανών κλπ) είναι ότι δεν υπάρχει κινητικότητα τόσο στην αναβάθμιση των ΦΤΜ και πολύ περισσότερο στην διασύνδεση, που για να υλοποιηθεί χρειάζεται ραντεβού με τεχνικό ή απομάκρυνση της ΦΤΜ, με σεβαστό κόστος, τόσο σε χρήμα όσο και σε εργατοώρες, πρόβλημα το οποίο στα νησιά διογκώνεται ακόμη περισσότερο.
  5. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ΦΗΜΑΣ ούτε για αντικατάσταση των απλών ΕΑΦΔΣΣ ούτε των ΦΗΜΑΣ εστίασης και η τελευταία προθεσμία αναφέρεται στις 29/2/2024 για απόσυρση και από 01/03/2024 για έκδοση ΦΗΜΑΣ.
  6. Επιπρόσθετα, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εγκρίσεις για τα voucher του  3ου κύκλου, ενώ αναμένεται ο 4ος κύκλος που πρέπει να περιλαμβάνει και τα all in one συστήματα, αναγκάζοντας τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τελικά από την τσέπη τους, κάτι το οποίο υποτίθεται επιδοτείται.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι άμεσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθείτε, είναι θηλιά στο λαιμό των καταστημάτων εστίασης, επιβαρύνοντας τους επιχειρηματίες με διπλό κόστος μέσα σε διάστημα 3 μηνών προκειμένου να προβούν σε αναβάθμιση και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS, υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, που απειλεί με τεράστια πρόστιμα (έως και 20.000 ευρώ) τους επιχειρηματίες της εστίασης, αν δεν συμμορφωθούν.

Παρακαλώ, όπως κατανοήσετε και σεβαστείτε το γεγονός ότι στις νησιωτικές περιοχές, ήτοι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δεν υπάρχει διαθέσιμος, τέτοιος όγκος νέων συστημάτων ή ταμειακών μηχανών προς προμήθεια, όσο και τεχνικών υπαλλήλων για την υλοποίηση και εφαρμογή της διασύνδεσης ή αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών ή συστημάτων. Συνεπώς είναι ανέφικτη η αλλαγή που ζητάτε, σε τόσο στενό χρονικό περιθώριο, ειδικά στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακαλώ, όπως σεβαστείτε τη νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητες αυτής, όπως θεσμοθετείται από το Κράτος.

Παρακαλώ, όπως επανεξετάσετε, αποσύροντας τα συγκεκριμένα άρθρα, έως ότου επιλυθούν όλα τα εκκρεμή τεχνικά και αντικειμενικά ζητήματα και όπως δώσετε νέα λογική παράταση ώστε να μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν σε συνθήκες ομαλής μετάβασης στο νέο φορολογικό πλαίσιο, με δίκαιο τρόπο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι