× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συζήτηση για το φράγμα του Κάσπακα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου

Κυριάρχησε το πρόβλημα της υδροδότησης της Λήμνου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που έγινε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2024

Συζήτηση για το φράγμα του Κάσπακα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου

Η πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Δήμος Λήμνου αναφέρει εκτενώς τα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο και ιδιαίτερα την συζήτηση που έγινε γύρω από το φράγμα του Κάσπακα. Ένα έργα που αν και είναι μείζονος σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία και την ύδρευση του νησιού καρκινοβατεί εδώ και χρόνο.

Ειδικότερα το δελτίο τύπου του Δήμου αναφέρει:
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τριαντάφυλλος Κατής επεσήμανε ότι πρόκειται για «έναν νέο πολύ σημαντικό θεσμό που πρέπει να διαφυλάξουμε και να προάγουμε, διότι δίνει τη δυνατότητα στους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων να θέσουν ζητήματα με στόχο την ενημέρωση, τον έλεγχο και την εποπτεία των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής». «Είναι μια δημοκρατική διαδικασία η οποία οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του Δήμου και των πολιτών αλλά και των εκπροσώπων τους, οδηγώντας σε διαρκή λογοδοσία ως προς τον προγραμματισμό, την καταγραφή και την υλοποίηση των δράσεων της Δημοτικής Αρχής», πρόσθεσε ο κ. Κατής.
Όσον αφορά στα ερωτήματα, εκ μέρους των Δημοτικών Παρατάξεων τέθηκε μόνο ένα ερώτημα, αυτό της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την «Επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής φράγματος Κάσπακα», με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες και την έλλειψη νερού που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως επισημαίνει η παράταξη στο ερώτημά της, η Οικονομική Επιτροπή με την από 30.01.2023 απόφασή της εισηγήθηκε την έγκριση της υποβολής πρότασης με τίτλο «Επικαιροποίηση μελέτης κατασκευής φράγματος Κάσπακα και σύνταξη μελετών συνοδών έργων», συνολικού προϋπολογισμού 449.101,45 ευρώ, πλέον ΦΠΑ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΤΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Άξονα Προτεραιότητας «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων», με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας». Η δαπάνη, η οποία είναι επιλέξιμη από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμειακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ. Η παράταξη ζητά από τη νέα Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή να την ενημερώσει για την έως τώρα εξέλιξη αυτής της απόφασης.

Τον λόγο πήρε η Δήμαρχος κ. Ελεονώρα Γεώργα η οποία επεσήμανε αρχικά ότι, «νέα Δημοτική Αρχή, εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσεων για την επάρκεια του νερού» και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή της με ανώτατα διευθυντικά στελέχη της ΕΥΔΑΠ Νήσων προκειμένου να γίνει αυτοψία στο νησί της Λήμνου από κλιμάκιο του φορέα. Ομοίως, σημείωσε ότι έχει ενημερώσει εκ του σύνεγγυς και τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, ενώ σημείωσε ότι οι Αντιδήμαρχοι ήδη καταγράφουν το σύνολο των υφιστάμενων πηγών και την κατάστασή τους.
Σε ό,τι αφορά στο ειδικό ερώτημα για το φράγμα του Κάσπακα, η Δήμαρχος περιέγραψε διεξοδικά τις ενέργειες που έγιναν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της προκειμένου να λάβει γνώση των δεδομένων, τα οποία, όπως ανέφερε στη συνέχεια, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν κινήθηκε σε σωστή κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ανατρέχοντας σε όλα τα στάδια αναζήτησης στοιχείων, η Δήμαρχος ανέφερε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Πυρομάγλου απέστειλε ηλεκτρονικό φάκελο ο οποίος περιελάμβανε μελέτη συνταχθείσα το 1991 από το Υπουργείο Γεωργίας με τίτλο "Αναγνωριστική μελέτη μικρών λιμνοδεξαμενών στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο" και φάκελο δημόσιας σύμβασης μελέτης Ιανουαρίου 2023, με τίτλο "Επικαιροποίηση μελέτης κατασκευής φράγματος Κάσπακα και σύνταξη μελετών συνοδών έργων ύδρευσης". Η Δήμαρχος διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι ανυπόγραφη και δεν προκύπτει ο συντάξας αυτήν, περιγράφει ποιες μελέτες είναι αναγκαίες και απαιτούνται για την επικαιροποίηση της παλαιάς μελέτης, καθώς και ότι φέρει προϋπολογισμό 449.101,45 ευρώ, επιπροσθέτως ΦΠΑ. Η Δήμαρχος επιβεβαίωσε τις αναφορές της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, καθώς και ότι το ποσόν της δαπάνης που είναι επιλέξιμη σε αυτή την πρόσκληση περιορίζεται στις 250.000 ευρώ. Επίσης, πρόσθεσε, ότι με την ίδια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκε η αποδοχή κάλυψης ποσού 306.885,80 ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό 556.885,80 από ίδιους πόρους του Δήμου.
Στη συνέχεια, η κ. Γεώργα επεσήμανε ότι η νέα Δημοτική Αρχή αναζήτησε την πορεία του έργου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, από όπου προκύπτει ότι υποβλήθηκε Τεχνικό Δελτίο την 31.01.2023, το οποίο έως σήμερα δεν έχει εγκριθεί. Επίσης, η Δήμαρχος ανέφερε ότι η υπάλληλος που εμφανίζεται ως υπεύθυνη πράξης και αρμόδια επικοινωνίας, ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε εγγράφως ότι δεν ήταν η αρμόδια μηχανικός για τη σύνταξη και την υποβολή του τεχνικού δελτίου που φέρεται να έχει υποβάλει.
«Θα περίμενε κανείς ότι μέσα σε ένα έτος θα είχε εγκριθεί η μελέτη αυτή, αλλά διαβάζοντας και την πρόσκληση υποβολής της πρότασης στο πρόγραμμα, καταλαβαίνει ο μέσος νους ότι το φράγμα δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη» ανέφερε η Δήμαρχος. Πρόσθεσε, δε, ότι ουδέποτε από τον Ιανουάριο του 2023 έως σήμερα υπήρξε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για δέσμευση του ποσού των 306.885,80 ευρώ, το οποίο ο Δήμος έπρεπε να έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό του για να καλύψει με ίδιους πόρους αυτή τη συμμετοχή σε περίπτωση που υπήρχε έγκριση και προχωρούσε η υλοποίηση των μελετών.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις επισημάνσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Ισχυρή Λήμνος» και «Λαϊκή Συσπείρωση» και ολοκληρώθηκε με τα ερωτήματα των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Τέλος, σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε η δημοτική παράταξη «Η Λήμνος μας». Ο επικεφαλής της και τέως Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μαρινάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την απουσία της παράταξής του λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους