× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρουσίαση των έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μυτιλήνης

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας παρουσίασε στο πλαίσιο τεχνικής συνάντησης της Ειδικής Υπηρεσίας στη Χίο τον προγραμματισμό για 26 έργα με προϋπολογισμό 53,1 εκατομμύρια ευρώ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2024

Παρουσίαση των έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για την πόλη της Μυτιλήνης παρουσίασε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας κατά τη διάρκεια τεχνικής συνάντησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027», που πραγματοποιήθηκε στην Χίο την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, παρουσία του επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας-Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Carsten Rasmussen και του στελέχους της Διεύθυνσης, κ. Ελενα Μπανάβα, καθώς και στελεχών εμπλεκόμενων Υπουργείων.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστόφας παρουσίασε συνοπτικά το όραμα της στρατηγικής για τη νέα προγραμματική περίοδο, το οποίο είναι να καταστεί η Μυτιλήνη, μια δυναμική και βιώσιμη σύγχρονη πόλη, που θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για το Βόρειο Αιγαίο, όπως επίσης και έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Η υλοποίηση του οράματος αυτού επιτυγχάνεται μέσα από ένα σύνολο 26 προτεινόμενων έργων, συνολικού προϋπολογισμού  53.104.682 €, για την αστική περιοχή της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα 26 έργα κατανέμονται σε έξι επί μέρους στόχους πολιτικής, οι οποίοι είναι:

«Στόχος 1: Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος, υποδομών και ποιότητας ζωής» με παρεμβάσεις βελτίωσης και ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων, πράσινες διαδρομές, διαχείριση αστικών αποβλήτων – ανακύκλωση κ.λπ. συνολικού προϋπολογισμού 9.983.369 €

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στόχος 2: Ενίσχυση της λειτουργικότητας και ελκυστικότητας του ιστορικού κέντρου και του παραλιακού μετώπου», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάπλαση παραλιακού μετώπου, παιδικές χαρές, κυκλοφοριακές διευθετήσεις, βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμΕΑ στο κέντρο της πόλης και της οδικής ασφάλειας, με συνολικό προϋπολογισμό 9.937.798 €

«Στόχος 3: Βελτίωση της αστικής κινητικότητας, τις προσβασιμότητας και των συνδέσεων» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υποδομές ποδηλασίας, υβριδικά οχήματα και τηλεματική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με συνολικό προϋπολογισμό 14.100.000 €.

«Στόχος 4: Ανάδειξη και αξιοποίηση τουριστικών και πολιτιστικών πόρων» με παρεμβάσεις διατήρησης αποκατάστασης τμημάτων του Κάστρου Μυτιλήνης, εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων αρχαιολογικού μουσείου και δράσεις ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, συνολικού προϋπολογισμού 9.000.000 €.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στόχος 5: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης» για την υποστήριξη πρωτοβουλιών αξιοποίησης της τοπικής αγροτικής παραγωγής (δεύτερη μεταποίηση), ανάπτυξης αλυσίδων αξίας τουρισμού – πολιτισμού, απασχόλησης ανέργων υψηλών προσόντων και αυτοαπασχόλησης κ.λπ. με συνολικό προϋπολογισμό 7.823.515 €.

«Στόχος 6: Προετοιμασία υλοποίησης και διαχείρισης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» που αφορά την Τεχνική υποστήριξη αστικής αρχής, κινητοποίηση φορέων υλοποίησης παρεμβάσεων, υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών υποστήριξης / ενημέρωσης επιχειρήσεων μελών Επιμελητηρίου, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, πολιτιστικής προβολής κ.λπ. με συνολικό προϋπολογισμό 2.260.000 €.

ΕΤΑΔ, νότια παράκαμψη και τεχνική βοήθεια στο τραπέζι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την πραγματοποίηση της τεχνικής συνάντησης ο κ. Χριστόφας έθεσε ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προοπτικές επιτυχούς υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της άμεσης αξιοποίησης της τεχνικής βοήθειας, με στόχο την ωρίμανση μελετών για τα έργα που περιλαμβάνονται στην στρατηγική.

Επιπλέον, ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης για την κατασκευή της νότιας παράκαμψης της πόλης της Μυτιλήνης, η οποία θα επιτρέψει την μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου εντός αστικού ιστού, γεγονός που την καθιστά σημαντική για την επιτυχή εφαρμογή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Τέλος, συζητήθηκε και το ζήτημα της εκκρεμότητας ως προς τη διάθεση του χώρου του εμπορικού λιμανιού από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Μυτιλήνης, η οποία δυσχεραίνει την συμπερίληψή του σε οποιοδήποτε πλάνο ανάπλασης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης