× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζουν οι Σκαλοχωρίτες τον αγώνα κατά των ιχθυοτροφείων

Η κοινότητα και 11 σύλλογοι της περιοχής δημοσιοποίησαν επιστολή που έστειλαν στους βουλευτές της Λέσβου και στα κόμματα όπου αναλυτικά αναφέρεται όλο το ιστροικό της υπόθεσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2024

Συνεχίζουν οι Σκαλοχωρίτες τον αγώνα  κατά των ιχθυοτροφείων

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές της Λέσβου και τα πολιτικά κόμματα έστειλαν 11 σύλλογοι και η Κοινότητα Σκαλοχωρίου, σχετικά με την αποτροπή χωροθέτησης περιοχής ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και εγκατάστασης ιχθυοτροφείων στην περιοχή Μπαλούτσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φορείς της περιοχής στην αναλυτική ανακοίνωσή τους αναφέρονται στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα από την πλευρά τους, ζητώντας στήριξη για να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

«Σύσσωμη η κοινωνία του χωριού μας και ολόκληρη η δυτική Λέσβος αντιδρούμε στο ενδεχόμενο χωροθέτησης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και εγκατάστασης ιχθυοτροφείων σε βιομηχανική κλίμακα, στη θέση «Μπαλούτσος», από την οποία μόνο επιβλαβή και αρνητικά αποτελέσματα θα προκύψουν για τον τόπο μας και τους κατοίκους του, σε μια θαλάσσια έκταση και μια ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων από το ακρωτήριο Πετεινός ως το Καλό Λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από εικοσιπέντε περίπου χρόνια στην ίδια θαλάσσια περιοχή, εγκαταστάθηκε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας σε μία έκταση 20 στρεμμάτων, η οποία ρύπανε και μόλυνε με ποικίλους τρόπους τη χερσαία και θαλάσσια περιοχή, κατέστρεψε λιβάδια ποσειδωνίας και στέρησε από την αλιεία έναν παραδοσιακό ψαρότοπο.

Τώρα, που η ιδιωτική εταιρεία απέσυρε όλους τους ιχθυοκλωβούς, ενώ αναμέναμε την πλήρη αποξήλωση της μονάδας αυτής και τον καθαρισμό, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στην θαλάσσια περιοχή (βυθού, παράκτιας ζώνης), το περασμένο καλοκαίρι πληροφορηθήκαμε ότι όχι μόνο τούτο δεν θα γίνει, αλλά τουναντίον τα 20 στρέμματα της ιχθυοκαλλιέργειας επιδιώκεται να πενταπλασιαστούν και να γίνουν 100 στρέμματα.

Επί του παρόντος, η χωροθέτηση της ΠΟΑΥ βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, με την υπ’ αριθμ. 257 από 07-08-2023 Απόφασή του, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, με την υπ’ αριθμ. 167 από 06-09-2023 Απόφασή του, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά, κατά της εγκατάστασης των ιχθυοκαλλιεργειών διότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η περιβαλλοντική μελέτη παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, όπως η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της προϋπάρχουσας ιχθυοκαλλιέργειας. 

-Στην περιοχή υπάρχουν προστατευόμενα λιβάδια ποσειδωνίας, τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη.

-Υπάρχει οικισμός σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων, ο οποίος δεν λαμβάνεται υπόψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Πρόκειται για έναν ψαρότοπο παραδοσιακά, το οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη.

-Η τεράστια δυναμικότητα που προβλέπεται παραπέμπει σε βιομηχανικής κλίμακας εκμεταλλεύσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα του τόπου.

-Τη διαχείριση της ΠΟΑΥ θα αναλάβει η εταιρεία «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Λέσβου Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» θυγατρική της εταιρείας «AVRAMAR AE», η οποία εκμεταλλευόταν μέχρι πρότινος της ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή, χωρίς να παρακολουθεί την ποιότητα του περιβάλλοντος, το οποίο ρύπαινε.

Η Κοινότητα Σκαλοχωρίου και 11  Σύλλογοι του τόπου μας  δημιουργήσαμε την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα Ιχθυοτροφεία Σκαλοχωρίου Λέσβου και απευθυνθήκαμε τόσο με έγγραφα, όσο και με τη φυσική μας παρουσία στις σχετικές συνεδριάσεις στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως συμπαραστάτες στον αγώνα μας έχουμε τους ψαράδες της περιοχής και τις γειτονικές Κοινότητες Φίλιας,  Ανεμότιας και Βατούσας, καθώς και συλλογικότητες από τα γειτονικά αυτά χωριά.

Με δεδομένες τις αρνητικές αυτές γνωμοδοτήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα σας παρακαλούσαμε, στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών σας αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων, όπως παρέμβετε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να αξιώσετε να γίνουν σεβαστές τόσο οι τεκμηριωμένες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων Δήμου και Περιφέρειας, όσο και οι δικές μας μαρτυρίες σχετικά με τη μέχρι πρότινος λειτουργία του ιχθυοτροφείου στην περιοχή Μπαλούτσος.

Τέλος, άποψή μας είναι ότι τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας AVRAMAR AE, η οποία αυτοπροτείνεται τόσο ως διαχειριστής της ΠΟΑΥ, όσο και ως φορέας εκμετάλλευσης των ιχθυοκαλλιεργειών. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν πρέπει να εκδοθεί. Υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες δεν πρέπει να υποκύψετε στις πιέσεις των οικονομικών παραγόντων εις βάρος του τόπου σας και των συμπολιτών σας.

Αξιότιμοι κυρία και κύριοι Βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του νησιού μας, ευελπιστούμε, ότι το ευαίσθητο τούτο θέμα για το Σκαλοχώρι πρωτίστως και δευτερευόντως για τις γειτονικές κοινότητες αλλά και όλη τη δυτική Λέσβο, θα το αντιμετωπίσετε με την δέουσα προσοχή και θα συνδράμετε στο να αποφευχθεί μια τελική απόφαση που θα επιτρέψει ένα έγκλημα ενάντια στη θάλασσά μας, στα ακρογιάλια μας, στους παραθαλάσσιους οικισμούς μας (Μπαλούτσος, Μπαλίνη, Τσιχράντα, Καλό Λιμάνι και Αρχαία Άντισσα) και κατ’ επέκταση ενάντια στο χωριό μας και σε όλους τους κατοίκους του». 

Την επιστολή υπογράφουν η Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου, ο Πολιτιστικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «Δρυς», ο Εξωραϊστικός Σύλλογος  Μπαλίνης Λέσβου «η Αραγίδα», ο Πολιτιστικός- Εξωραϊστικός Σύλλογος «Καλό Λιμάνι» Σκαλοχωρίου, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αρχαία Άντισσα»,   ο Αθλητικός Όμιλος Σκαλοχωρίου , ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Σκαλοχωρίου  «η Σαπφώ»,  ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου Αθηνών «ο Άγιος Γεώργιος»,   ο Σύλλογος Μπαλούτσου «η Αγία Μαρίνα», Σύλλογος Γεωργών και Ποιμένων Σκαλοχωρίου «ο Άγιος Μόδεστος»,  ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σκαλοχωρίου.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έρχεστε να θαυμάσετε τα αποτελέσματα της καταστροφικής σας πολιτικής;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «υποδέχεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκσυχρονίζεται ο Παιδικός Σταθμός Παμφίλων

Δημοπρατείται από το Δήμο Μυτιλήνης το έργο προσαρμογής του στις προδιαγραφές του ΠΔ 99/2017
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ