× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ιστορική ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η ισότητα στον γάμο

Kατά η Λέσβος: Οχι ψήφισαν Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) και Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ)- Απών ο Παρασκευαϊδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2024

Ιστορική ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η ισότητα στον γάμο
Eurokinissi

Υψώνοντας πολύχρωμες σημαίες, μέλη της queer και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και σύμμαχοι αυτής βρέθηκαν στο Σύνταγμα το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, παρακολουθώντας από οθόνης τη διαδικασία στη Βουλή, αναμένοντας στο τέλος της ψηφοφορίας να πανηγυρίσουν για αυτή τη νίκη, η οποία έρχεται έπειτα από μεγάλους, δύσκολους, επίμονους και επίπονους πολυετείς αγώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον, η Ελλάδα γίνεται η 21η στην Ευρώπη, η 16η στην ΕΕ και η 37η παγκοσμίως που αναγνωρίζει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Είναι επίσης η πρώτη ορθόδοξη που αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Επειτα από δύο ημέρες τοποθετήσεων, με ομιλίες που διήρκεσαν συνολικά πάνω από 30 ώρες, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση με τον τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Ορισμένοι βουλευτές ψήφισαν επιστολικά. Επί της αρχής ψήφισαν «ναι» 176 βουλευτές και «όχι» 76. «Παρών» δήλωσαν δύο βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την ιστορική ημέρα για την κατάκτηση της ισότητας και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων η Λέσβος απουσίασε.

Κατά ψήφισε ο βουλευτής Ν. Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, και η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ενώ απείχε από την ψηφοφορία ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης.

Νόμος του κράτους ο γάμος ομοφύλων με 176 «ναι»
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:30 μμ της Πέμπτης (15/02) με 176 ψήφους υπέρ, 76 ψήφους κατά του νομοσχεδίου και 46 αποχές, ενώ ‘παρών” ψήφισαν 2 βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ακολούθησε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάρτιση του εν λόγω νομοσχεδίου, εβδομάδες που χαρακτηρίστηκαν από τις προσπάθειες παρέμβασης και επιρροής της κοινωνίας και των βουλευτών κατά της θέσπισης του γάμου από την Εκκλησία και συναφών αντιλήψεων συντηρητικών κύκλων, όπως επίσης και από κόμματα της ακροδεξιάς.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας η οποία σημείωσε πολυάριθμες απώλειες και της πλειοψηφίας των προοδευτικών κομμάτων της Βουλής.

Για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να ελέγξει απόλυτα το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών δεν ψήφισαν συνολικά 51 γαλάζιοι βουλευτές.

Εξ αυτών οι 20 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την πιο διπλωματική οδό της αποχής. Μεταξύ αυτών που απείχαν και τέσσερα μέλη της κυβέρνησης:

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης. Ενώ 107 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ.

Οι πιέσεις στους βουλευτές της ΝΔ συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία άλλωστε μέχρι την τελευταία στιγμή. Το γεγονός μάλιστα κατήγγειλε από βήματος Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για bullying και αθέμιτες πιέσεις.

Και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός βέβαια από την πλευρά του φέρεται να επιχείρησε να πιέσει βουλευτές της σαμαρικής πτέρυγας να καταψηφίσουν. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μπρατάκος και η Ντόρα Μπακογιάννη φέρονται να ανέλαβαν εκ μέρους της γαλάζιας ηγεσίας να “προσεγγίσουν” διαφωνούντες βουλευτές μέχρι το παρά πέντε της ψηφοφορίας.

Οι ζυμώσεις αυτές είχαν σε ένα βαθμό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξαν βουλευτές που την τελευταία στιγμή στράφηκαν από το “όχι” στην αποχή και μερικοί ακόμη και στην υπερψήφιση.

Μεταξύ αυτών οι Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Σπήλιος Λιβανός, Θανάσης Μπούρας, Θανάσης Λιούτας και Γιώργος Καρασμάνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»