× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για την ιλαρά

Τα έξι μέτρα που ανακοινώθηκαν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2024

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για την ιλαρά
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας και έξι μέτρα - δράσεις για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς αποφάσισαν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ.

Την εν λόγω ομάδα εργασίας θα συντονίζει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, κα Βασιλική Παπαευαγγέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν επίσης η Καθηγήτρια και Πρόεδρος της ΕΕΕ κα Μαρία Θεοδωρίδου, η Πρόεδρος ΔΣ της ΜΚΟ «Υγεία για ‘Όλους» κα Ελένη Σωτηροπούλου, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπάρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη χώρα μας, η τελευταία επιδημική έξαρση ιλαράς σημειώθηκε το 2017-2018 με περισσότερα από 3200 κρούσματα, ενώ τα έτη 2022 και το 2023 δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα.


Τα δυο έως τώρα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του 2024, αφορούσαν σε ενήλικες με πρότερη επαφή με άτομο που διαμένει σε χώρα με έξαρση κρουσμάτων ιλαράς. Διερευνάται η πιθανότητα και άλλων δύο κρουσμάτων μεταξύ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

Την Παρασκευή 2.2.2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα μας και να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του νοσήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης αποτύπωσης της ανοσίας έναντι της ιλαράς το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89.8% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς (προστασία από τη νόσο), είτε μέσω παρελθούσας νόσησης ή μέσω εμβολιασμού.


Σύμφωνα με τα παραπάνω, τονίζεται από τον ΕΟΔΥ, «καθίσταται φανερό ότι στην παρούσα φάση δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, όμως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών».

Για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα, κατά σειρά προτεραιότητας:

  • Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.
  • Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
  • Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
  • Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.
  • Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
  • Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.

Η ομάδα θα συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για το συντονισμό των δράσεων με βάση και τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Σχεδόν τα μισά κεφάλαια συγκεντρώνονται στον Νομό Λέσβου
Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο