ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρεικόμελο και μέλι λυγαριάς στα καλύτερά τους στη Λέσβο
Μιλήσαμε με τον ερασιτέχνη, Κώστα Καράγιαννη την εποχή που κρυώνουν οι μέλισσες και τον εκπρόσωπο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λέσβου, Γιώργο Τριχώνα που ζητά ενίσχυση και ελέγχους
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/2/2024
Σαράντα τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου ο οποίος ιδρύθηκε το 1982 από 15 περίπου μελισσοκόμους του νησιού οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και να δώσουν προστιθέμενη αξία και καλύτερες τιμές στο μέλι που παρήγαγαν.
Σήμερα στηρίζουν 80 οικογένειες της Λέσβου, κάνουν πολλές δράσεις, όπως τη διάθεση μελισσοκομικών φυτών στα μέλη του Συνεταιρισμού, εμπλουτίζοντας τη μελισσοκομική χλωρίδα του νησιού. Αυτό που ζητά ο Συνεταιρισμός είναι να ενταθεί ο έλεγχος για την ποιότητα των μελιών γιατί με την εισαγωγή τους, αλλάζει η σύνθεση, και ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος, καθώς και περισσότερη ενίσχυσή του.
Επισκεφτήκαμε τον Συνεταιρισμό δοκιμάζοντας το γευστικό συνεταιριστικό μέλι, γνωρίζοντας τα οφέλη του μελιού της λυγαριάς και μιλήσαμε με το μέλος του, Γιώργο Τριχώνα. Μιλήσαμε ακόμα και με τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο, Κώστα Καραγιάννη, αυτές τις μέρες που οι μέλισσες κρυώνουν και μουδιάζουν, ο οποίος μας γνώρισε το ρεικόμελο, τη Rolls-Royce του είδους, όπως λένε και οι Αγγλοι!
Το 2004 o Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader, νοίκιασε χώρους και εγκατέστησε μηχανήματα και μία σύγχρονη γραμμή τυποποίησης μελιού. Παράλληλα ο συνεταιρισμός διαθέτει μηχανήματα παρασκευής μελισσοτροφών και κεριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εξυπηρετεί μόνο το δικό του συνεταιρισμό αλλά και μελισσοκόμους σε διπλανά νησιά εξάγοντας μέλι ακόμα και στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κωνσταντάρα, πρόεδρο, ο Συνεταιρισμός σήμερα έχει 80 ενεργά μέλη και ετησίως παράγει 15 τόνους περίπου μέλι υψηλής ποιότητας το οποίο ελέγχεται πολλαπλά πριν βγει στην κατανάλωση.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τι μας είπαν για το μέλι και τις μέλισσες: