× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Έρχονται 35 δασοκομάντος στη Λέσβο για τη νέα αντιπυρική περίοδο»

Ο αρχιπύραρχος και διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, μιλά για τον σχεδιασμό πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2024

«Έρχονται 35 δασοκομάντος στη Λέσβο για τη νέα αντιπυρική περίοδο»

Σε ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αρχιπύραρχος και διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κυπριωτέλλης, η θητεία του οποίου πολύ πρόσφατα ανανεώθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε στον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές των νησιών μας για να προστατεύσουν τα δάση μας. 

Όπως είπε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, είναι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας σύμφωνα με το σχεδιασμό της Πυροσβεστικής και θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες περιοχές σε περίπτωση πυρκαγιάς λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους. 

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο κ. Κυπριωτέλλης, στόχος μας είναι η πρόληψη των πυρκαγιών με κάθε μέσο σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, την δασική υπηρεσία οι οποία διαθέτει άριστους επιστήμονες και την Τοπική αυτοδιοίκηση, δήμους και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η φωτιά για εμάς είναι ένας πόλεμος. Είναι το μόνο φυσικό φαινόμενο το οποίο καλείσαι να αντιμετωπίσεις την ώρα που είναι σε εξέλιξη και όχι τις συνέπειές του όταν ολοκληρωθεί, όπως σε άλλες περιπτώσεις. Γενικά μια δασική πυρκαγιά μπορεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και να αποβεί μοιραία. Η κλιματική αλλαγή και οι mega fires που βλέπουμε ότι τελευταία έχουν έρθει και στην Ελλάδα αποτελούν τον εφιάλτη κάθε πυροσβέστη και κάθε διοίκησης πυροσβεστικής».

Αναφερόμενος στα τεχνολογικά μέσα και πόσο αυτά βοηθούν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, ο κ. Κυπριωτέλλης σημείωσε ότι στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν όλα τα σύγχρονα μέσα και είναι διαθέσιμα στις πυροσβεστικές υπηρεσίες ενώ πρόσθεσε και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διαθέτει σημαντικό εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο κ. Κυπριωτέλλης, τα τεχνολογικά μέσα αλλά και τα εναέρια μέσα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε μια έκτακτη κατάσταση όμως πρόσθεσε το έμψυχο δυναμικό είναι εκείνο που κάνει όλη τη δουλειά. «Εάν δεν μπει μέσα στη φωτιά η μπότα του πυροσβέστη, η φωτιά δεν σβήνει, Μπορεί η ρίψη με το αεροπλάνο να μειώνει την έκταση πρόσκαιρα όμως αν δεν είναι εκεί ο πυροσβέστης η φωτιά γρήγορα θα αναζωπυρωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την επάρκεια του προσωπικού, ο Διοικητής των Υπηρεσιών του βορείου Αιγαίου, σημείωσε ότι μια διοίκηση θέλει όσο περισσότερους πυροσβέστες γίνεται για να πραγματοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σχεδιασμό του.

«Φέτος στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου θα έχουμε στα τρία μεγάλα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο από μία μονάδα δασικών επιχειρήσεων στελεχωμένη με 35 νέους και έμπειρους πυροσβέστες, οι γνωστοί δασοκομάντος. Οι υπηρεσίες αυτές στελεχώνονται κατά κύριο λόγο από εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι υπέβαλλαν δικαιολογητικά και αιτήσεις  στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Ήδη έχουμε τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων και η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι ότι θα βρίσκονται στη θέση τους από αρχές Μαΐου.

Παράλληλα θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας και με τους εποχικούς πυροσβέστες. Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη, όσοι έχουν περάσει στο διαγωνισμό και είναι στη μονάδα δασικών επιχειρήσεων, θα αναπληρωθούν με άλλα άτομα από τους πίνακες των επιλαχόντων. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν μεγάλη ανάσα για τις υπηρεσίες των νησιών μας. Βέβαια και πάλι θέλουμε μεγαλύτερη ενίσχυση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Κυπριωτέλλης αναφέρθηκε στο έργο και στην προσφορά των εθελοντών πυροσβεστών είτε είναι σε κλιμάκια είτε είναι σε εθελοντικές ομάδες.

Όπως είπε η Υπηρεσία τους ευγνωμονεί για την προσφορά τους και φροντίζει πάντα για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή τους και φυσικά τον εξοπλισμό τους. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε και η αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Δήμοι, στηρίζει την λειτουργία τους και καλύπτοντας τα έξοδα τους.

Ο μεγαλύτερος φόβος για έναν πυροσβέστη σημείωσε ο Παναγιώτης Κυπριωτέλλης είναι λεγόμενες μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες είναι στα όρια δασών και οικισμών και οι οποίες μπορούν να εξελιθχούν με απρόβλεπτο τρόπο.  Στην περίπτωση αυτή έχουμε να αντιμετωπίσουμε το δίλημμα για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε. Πάντα προέχει η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία των πολιτών. Φυσικά καταβάλλουμε προσπάθεια να σώσουμε και τα δάση μας, όμως βάζουμε προτεραιότητες σε κάθε περίπτωση.

Από τις χειρότερες φωτιές που ο ίδιος έχει κληθεί να διαχειριστεί, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, χαρακτήρισε τις μεγάλες φωτιές της Χίου και των Βατερών το καλοκαίρι του 2022.

Η κατάσταση όπως είπε στα Βατερά ήταν εξαιρετικά δύσκολη και χρειάστηκε σχεδιασμός και τεράστια προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο και τελικά να σβήσει. Πραγματικά πολύτιμη ήταν η βοήθεια του προϊστάμενου της Δασικής Υπηρεσίας Λέσβου ο οποίος για πέντε μερόνυχτα ήταν δίπλα μου και με την πολύτιμη εμπειρία του από το δάσος και την επιστημονική του γνώση βοηθούσε στον σχεδιασμό δράσης των δυνάμεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»