× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απαλλαγή των «16» πρoτείνει ο Εισαγγελέας

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορούμενων, εθελοντών και μελών ΜΚΟ για κατασκοπεία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/1/2024

Απαλλαγή των «16» πρoτείνει ο Εισαγγελέας
' χρόνος ανάγνωσης

Την απαλλαγή και των 16 κατηγορουμένων, παρόντων και απόντων από τα αδικήματα της κατασκοπείας και παροχής ουσιωδών πληροφοριών πρότεινε ο Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στην πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε τις Αρχές από το 2018, έφτασε στον Αρειο Πάγο και επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

Ολοκληρώθηκαν στις 10.20 το πρωί της Τρίτης 30/1 οι απολογίες των 6 εκ των 16 κατηγορουμένων και ακολούθησε η απαλλακτική πρόταση εισαγγελέα, ενώ στις 11 ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των 9 συνηγόρων υπεράσπισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την εν λόγω υπόθεση ξέσπασε διεθνώς σάλος το 2018 με τις αστυνομικές Αρχές να σχηματίζουν δικογραφία με αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018: 1) κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και 2) παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων. Ανάμεσα στους αρχικούς κατηγορούμενους ήταν και η Σάρα Μαρτίνι, ολυμπιονίκις, προσφύγισσα που έφτασε στη Λέσβο κολυμπώντας και βοηθώντας τους συνεπιβαίνοντες- μετέπειτα η ιστορία της έγινε ταινία στο Netflix.

Επειτα από παλινωδίες, η δίκη ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αρχές του Ιανουαρίου με διακοπές λόγω παρέλευσης ωραρίου και λόγω του πλήθους των κατηγορουμένων και τις διαθεσιμότητες των πολλών συνηγόρων υπεράσπισης και φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της, μετά και την απαλλακτική πρόταση Εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαστήριο έμεινε στα τρία ενοχοποιητικά στοιχεία: τα κιάλια, τους ασυρμάτους και συνομιλίες στο WhatsApp, με τον Εισαγγελέα να εξηγεί ότι δεν αποδεικνύεται από κάπου ότι οι 16 κατηγορούμενοι γνώριζαν ή ήθελαν να γνωρίζουν κρατικά μυστικά και απόρρητα. Πρόσθεσε δε, όταν ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις δημόσιες συχνότητες, για να μπορούν να επεμβαίνουν στις αφίξεις λεμβών. Μάλιστα οι χτεσινές μαρτυρίες, όπως του Ιάσονα Αποστολόπουλου ήταν διαφωτιστικές, ως προς τη χρήση των εργαλείων αυτών για τους διασώστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεχή συνεργασία με το Λιμενικό και τη Frontex.

 Οι πέντε απολογούμενοι νωρίτερα εξήγησαν τη σχέση τους με την οργάνωση ERCI, κάποοι εκ των οποίων δεν είχαν καμία σχέση μαζί της, όπως για παράδειγμα ο Αρης Βλαχόπουλος με καταγωγή από την Πέτρα Λέσβου που με την οργάνωσή του δώρισε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σημαντικό εξοπλισμό. Αλλη εθελόντρια αναφέρθηκε στη γραφειοκρατική της εργασία, άλλη εργαζόμενη στην ERCI εξήγησε πώς προσπαθούσε να φέρει χρήματα από δωρητές στην οργάνωση, ελπίζοντας ότι θα άρει αργότερα υποτροφία για σπουδές στην Αμερική, μόνο που όλοι τους προφυλακίστηκαν και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τους Lesvos Runners

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Δρομέων Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Χρώματα αλληλεγγύης από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης στο Νοσοκομείο

Μαθητές του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών χάρισαν πίνακες ζωγραφικής, μεταμορφώνοντας τους χώρους του Νοσοκομείου σε σημεία ελπίδας και αισιοδοξίας
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τον Σπύρο Γαληνό

Δέκα χρόνια μετά, η στάση του τότε Δημάρχου Λέσβου παραμένει σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σκηνές Φαρ Ουέστ στη Δυτική Λέσβο

Σύλληψη για άσκοπους πυροβολισμούς και απειλή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η «βροχή» προστίμων σε οδηγούς και συνεπιβάτες

Πάνω από 1.600 τροχονομικοί έλεγχοι σε μια εβδομάδα
ΓΕΥΣΗ

Γλυκιές γεύσεις με άρωμα φθινοπώρου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης γνώρισαν το κυδώνι, έμαθαν τις ιδιότητές του και έφτιαξαν γλυκό του κουταλιού με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών
ΥΓΕΙΑ

Χειμερινό ωράριο στα φαρμακεία της Μυτιλήνης

Από 21 Οκτωβρίου αλλάζουν οι ώρες λειτουργίας
ΥΓΕΙΑ

Παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών για το «Αττικόν» και τη 2η ΥΠΕ

Η παράταξη σχολιάζει τα γεγονότα της 15ης Οκτωβρίου στο νοσοκομείο «Αττικόν» και εκφράζει αντίθεση στην πρόσφατη οδηγία του διοικητή της 2ης ΥΠΕ
ΥΓΕΙΑ

Στο έλεος της υποστελέχωσης το Κέντρο Υγείας Αντισσας

«Απάντηση σε μια μη απάντηση» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την τοποθέτηση της υφυπουργου Υγείας -Χωρίς παιδίατρο εδώ και 20 χρόνια, χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς και με εξουθενωμένο προσωπικό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Λεσβιακές επιτυχίες στη Λίμνη Πλαστήρα για τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου

Εντυπωσιακές επιδόσεις και βάθρα για τους αθλητές του συλλόγου σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες της χρονιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι «Επιμηλίδες» χαρτογραφούν τους χειροτέχνες της Μυτιλήνης

Μια πρωτοβουλία που ενώνει το παρελθόν με το παρόν της λεσβιακής δημιουργίας, προβάλλοντας τα εργαστήρια και τους τεχνίτες του νησιού