ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαλλαγή των «16» πρoτείνει ο Εισαγγελέας
Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορούμενων, εθελοντών και μελών ΜΚΟ για κατασκοπεία
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/1/2024
Την απαλλαγή και των 16 κατηγορουμένων, παρόντων και απόντων από τα αδικήματα της κατασκοπείας και παροχής ουσιωδών πληροφοριών πρότεινε ο Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στην πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε τις Αρχές από το 2018, έφτασε στον Αρειο Πάγο και επέστρεψε στη Μυτιλήνη.
Ολοκληρώθηκαν στις 10.20 το πρωί της Τρίτης 30/1 οι απολογίες των 6 εκ των 16 κατηγορουμένων και ακολούθησε η απαλλακτική πρόταση εισαγγελέα, ενώ στις 11 ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των 9 συνηγόρων υπεράσπισης.
Με την εν λόγω υπόθεση ξέσπασε διεθνώς σάλος το 2018 με τις αστυνομικές Αρχές να σχηματίζουν δικογραφία με αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018: 1) κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και 2) παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων. Ανάμεσα στους αρχικούς κατηγορούμενους ήταν και η Σάρα Μαρτίνι, ολυμπιονίκις, προσφύγισσα που έφτασε στη Λέσβο κολυμπώντας και βοηθώντας τους συνεπιβαίνοντες- μετέπειτα η ιστορία της έγινε ταινία στο Netflix.
Επειτα από παλινωδίες, η δίκη ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αρχές του Ιανουαρίου με διακοπές λόγω παρέλευσης ωραρίου και λόγω του πλήθους των κατηγορουμένων και τις διαθεσιμότητες των πολλών συνηγόρων υπεράσπισης και φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της, μετά και την απαλλακτική πρόταση Εισαγγελέα.
Το δικαστήριο έμεινε στα τρία ενοχοποιητικά στοιχεία: τα κιάλια, τους ασυρμάτους και συνομιλίες στο WhatsApp, με τον Εισαγγελέα να εξηγεί ότι δεν αποδεικνύεται από κάπου ότι οι 16 κατηγορούμενοι γνώριζαν ή ήθελαν να γνωρίζουν κρατικά μυστικά και απόρρητα. Πρόσθεσε δε, όταν ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις δημόσιες συχνότητες, για να μπορούν να επεμβαίνουν στις αφίξεις λεμβών. Μάλιστα οι χτεσινές μαρτυρίες, όπως του Ιάσονα Αποστολόπουλου ήταν διαφωτιστικές, ως προς τη χρήση των εργαλείων αυτών για τους διασώστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεχή συνεργασία με το Λιμενικό και τη Frontex.
Οι πέντε απολογούμενοι νωρίτερα εξήγησαν τη σχέση τους με την οργάνωση ERCI, κάποοι εκ των οποίων δεν είχαν καμία σχέση μαζί της, όπως για παράδειγμα ο Αρης Βλαχόπουλος με καταγωγή από την Πέτρα Λέσβου που με την οργάνωσή του δώρισε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σημαντικό εξοπλισμό. Αλλη εθελόντρια αναφέρθηκε στη γραφειοκρατική της εργασία, άλλη εργαζόμενη στην ERCI εξήγησε πώς προσπαθούσε να φέρει χρήματα από δωρητές στην οργάνωση, ελπίζοντας ότι θα άρει αργότερα υποτροφία για σπουδές στην Αμερική, μόνο που όλοι τους προφυλακίστηκαν και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.