× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιστολική ψήφος: Με ποιον τρόπο η υποβολή της αίτησης

Η επιστολική ψήφος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/1/2024

Επιστολική ψήφος: Με ποιον τρόπο η υποβολή της αίτησης

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το Yπουργείο Εσωτερικών άρχισε τις προετοιμασίες για την άρτια εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού στην εκλογική ιστορία της χώρας, αλλά και για την ενημέρωση των Ελλήνων εκλογέων, κυρίως του εξωτερικού, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να ψηφίσουν από το σπίτι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα εγγραφούν όσοι Έλληνες εκλογείς που μένουν στην Ελλάδα, επιθυμούν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής και όσοι διαμένουν στο εξωτερικό. Ο σύνδεσμος της πλατφόρμας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και οι εγγραφές θα αρχίσουν στις αρχές Φεβρουαρίου για τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), όπου οι εκλογείς θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στον ειδικό εκλογικό κατάλογο επιστολικής ψήφου.


Πάντως, η ταυτοποίηση του εκλογέα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISNet), ή με στοιχεία διαβατηρίου και δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Επισημαίνεται ότι η σχετική αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί. Οι εκλογείς μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και των ελληνικών διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αιτήσεις, τροποποιήσεις ή ακυρώσεις είναι εφικτές έως 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών. Με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 29ή Απριλίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.


Η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και ακύρωσης της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα, η πιθανή διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής δικαιολογητικών και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για όσους ομογενείς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, παρέχεται η δυνατότητα την ηλεκτρονική αίτηση να την υποβάλλουν για λογαριασμό τους οι αρμόδιες προξενικές Αρχές. Η διαδικασία αυτή θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φάκελος επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές θα αποσταλεί στον εκλογέα από το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στον Μάιο, το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές, όπως ορίζει η νομοθεσία.


Υπενθυμίζεται ότι για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό, αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους στις προσεχείς ευρωεκλογές, δεν θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα φυσικής παρουσίας σε εκλογικό τμήμα.

Για τη γνωστοποίηση των αλλαγών στην εκλογική διαδικασία, το Υπουργείο Εσωτερικών θα αρχίσει ενημερωτική καμπάνια μέσω ομογενειακών ΜΜΕ και του διαδικτύου όπως συνέβη και προ των εθνικών εκλογών του 2023, όταν δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να ψηφίσουν, υπό προϋποθέσεις, από τον τόπο διαμονής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του ίδιου Υπουργείου έχει ήδη ανοίξει κύκλο ενημερωτικών επαφών με Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, την Παρασκευή (26/01) μετέβη στην Κύπρο, όπου μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, βρίσκεται από χθες (27/01) στη Γερμανία όπου θα έχει συναντήσεις με πολίτες και φορείς της ομογένειας.

Πώς ψηφίζουμε με την επιστολική ψήφο
Ο φάκελος αποστέλλεται στον εκλογέα από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές, με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του. Ακόμα, ο εκλογέας ενημερώνεται με e-mail για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για να βλέπει την πορεία αποστολής (tracking). Πάντως, ο φάκελος περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων και έντυπο – υπεύθυνη δήλωση. Επισημαίνεται ότι οι φάκελοι ψηφοφορίας θα είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και θα έχουν ειδικό γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.


Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό. Είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Στη δεύτερη σελίδα, ο εκλογέας επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει με την επιλογή του αριθμού του υποψηφίου. Η σειρά αναγραφής των συνδυασμών είναι η σειρά ανακήρυξης από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου. Έχει έτοιμη φωτοτυπία της ταυτότητας ή του ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης. Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές. Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει. Βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον κλείνει. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση.

Επισημαίνεται πως η ψήφος είναι μυστική και αυτό επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό του φακέλου ψηφοφορίας από τον φάκελο, ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια των άλλων ψηφοφόρων. Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιό σας. Το δε φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς σας ή του διαβατηρίου σας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό σας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία