× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για να αντιμετωπισθεί η βαριά εγκληματικότητα»

Η Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/1/2024

«Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για να αντιμετωπισθεί η βαριά εγκληματικότητα»
' χρόνος ανάγνωσης

Η Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη μίλησε στο ρ/σ του 99 FM ΣΤΟ ΝΗΣΙ και τον Θράσο Αβραάμ κατά την επίσκεψη της στη Λέσβο. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα σημείωσε «το νέο σύμφωνο μετανάστευσης δεν είναι καλό για την χώρα μας. Διότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει η έμπρακτη αλληλεγγύη, κι όλο το βάρος θα πέσει στις χώρες υποδοχής και μία από αυτές είναι και η Ελλάδα.
Είναι μια συμφωνία που δεν συμφέρει την χώρα μας καθόλου γιατί η εφαρμογή της σημαίνει πως όσοι έρχονται στην Ελλάδα θα μένουν στην χώρα. Η συμφωνία δεν προβλέπει αναβάθμιση και ενίσχυση του μηχανισμού των επιστροφών. Κάτι που το ζητούσε η Ελλάδα από το 2016. Δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται άσυλο η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του Frontex να κάνει τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται ώστε να επιστρέφονται είτε στις χώρες καταγωγής τους, είτε στις χώρες προέλευσης τους».
Η κ. Τσιριγώτη χαρακτήρισε δύσκολη την περίοδο 2015 – 2018, για το προσφυγικό. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στην υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, είχε ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των ροών προσφύγων, καθώς από 10.000 αφίξεις ημερησίως μειώθηκαν από μηδέν ως 150 ανά ημέρα. «Κι αυτό κατέδειξε περίτρανα ότι η Τουρκία ελέγχει τις ροές προσφύγων κι όποτε θέλει ανοίγει την κάνουλα ροών κι όποτε δεν θέλει την σταματάει».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της κ. Τσιριγώτη τόνισε πως όταν η χώρα μας αυτοχαρακτηρίζεται «ασπίδα της Ευρώπης» αυτό ενέχει πολλούς κινδύνους. Διότι τέτοιες αναφορές δεν οδηγούν στην αναγκαία πίεση προς την Ε.Ε. ώστε να γίνεται καταμερισμός των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας χαρακτηριστικά ανέφερε: «το νόμος και τάξη που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ως σύνθημα έγινε ανασφάλεια και ανομία. 22 συμβόλαια θανάτου έχουν υλοποιηθεί από το 2019 ως σήμερα, δυστυχώς. Εγώ θα πω ένα μεγάλο μπράβο στην Ελληνική Αστυνομία που από ένα αποτύπωμα κατάφερε να ξετυλίξει το κουβάρι και να φθάσουμε στις δύο συλλήψεις και τις πέντε ταυτοποιήσεις». Ενώ για το βαρύ οργανωμένο έγκλημα είπε: «χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για να φθάσουμε σε ένα σημείο ώστε να δούμε ποιοί είναι οι φυσικοί αυτουργοί. Θα θυμίσω ότι το 2016, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας, έδωσε εντολή στον διοικητή της ΕΥΠ, να κάνει μια έρευνα για την διαφθορά και την διαπλοκή στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας. Η έρευνα αυτή κράτησε δύο χρόνια και τα αποτελέσματα πήγαν στην δικαιοσύνη. Το παράδοξο είναι ότι ένας ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας αντί να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη προήχθη και ανέλαβε Διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, τώρα στις τελευταίες κρίσεις αποστρατεύτηκε».
Ακόμη η κ. Τσιριγώτη υπογράμμισε την ανάγκη ενός ολιστικού σχεδιασμού και ανασυγκρότησης των αστυνομικών υπηρεσιών για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που οφείλουν να είναι κοντά στον πολίτη. Επίσης έπλεξε το εγκώμιο του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας σημειώνοντας πως είναι πολύ καλός και έντιμος αξιωματικός.
Σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο υπογράμμισε την ανάγκη ανασυγκρότησης των κομματικών οργανώσεων ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες. Επίσης κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να προσεγγίσουν νέους ανθρώπους που έχουν την ζωντάνια και την όρεξη συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος.

Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη της κ. Τσιριγώτη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Στην πράξη πλέον το όνειρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Μετά από οκτώ χρόνια αναμονής, τα πρώτα συνεργεία έπιασαν σήμερα δουλειά – Ένα ιστορικό έργο μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινά η ανακατασκευή της πλατείας Κάτω Χάλικα

Δημοπρατείται από τον Δήμο Μυτιλήνης έργο 70.000 ευρώ για την ανάπλαση της πλατείας και της παιδικής χαράς με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση στη Βουλή για τα σχολεία της Λήμνου

Η Μαρία Κομνηνάκα και βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Αργύριος Μοσχίδης”, ζητώντας άμεση κάλυψη κενών και αναστολή υποβαθμίσεων σχολικών μονάδων
ΧΩΡΙΑ

Στο στάδιο της δημοπράτησης η παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε ότι το πολυπόθετο έργο προχωρά έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, σε επίσκεψή του στην περιοχή του Πλωμαρίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χρυσόστομου Χατζηκυριαζή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην πρωτοπορία της θαλάσσιας προστασίας

Στο 7ο Φόρουμ Διαλόγου του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, παρουσιάστηκε η στρατηγική που σχεδιάζεται για τη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξοπλισμό σε εθελοντικές ομάδες παρέδωσε ο Δήμος Μυτιλήνης

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Δήμαρχος Παναγιώτγης Χριστόφα για την αγαστή συνεργασία με Πυροσβεστική και εθελοντές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαρροές για πιθανή παραίτηση Τσιάρα

Έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν επισπευσθούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που φοβάται πως θα χρεωθεί ο ίδιος όλο το πρόβλημα και θα «καεί» πολιτικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ζεστή γιορτή στα ΚΑΠΗ Μυτιλήνης και Πλωμαρίου

Τιμητικές διακρίσεις στην Αναστασία Αντωνέλη και τον Δημήτρη Βαρβαγιάννη για τη συμβολή τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μαθητικός διαγωνισμός για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τα έργα που θα ξεχωρίσουν θα παρουσιαστούν στις 26 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 1.500 ευρώ για καύση υπολειμμάτων στα Μιστεγνά

Στοίχισε ακριβά η καύση ξερών χόρτων...
ΧΩΡΙΑ

Έρχεται η γιορτή του κάστανου στην Αγιάσο

Η μεγαλύτερη γιορτή του φθινοπώρου στη Λέσβο προγραμματίζεται για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Το κτήριο θα μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης και γραφείο Τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης