× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/1/2024

Διαφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος
' χρόνος ανάγνωσης

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου ασκώντας κριτικής στην Περιφερειακή Αρχή σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΛΑΣ έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους κατοίκους της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για τις σοβαρές ενστάσεις που έχει για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από την Περιφερειακή Αρχή.

Έτσι έχουμε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Αλλεπάλληλες, συχνά σκανδαλώδεις παρατάσεις στην εκτέλεση έργων ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, με σαθρά επιχειρήματα όπως:
1. Παράταση( μέχρι της 30-4-2024) εκτέλεσης του έργου «αποκατάστασης ζημιών λιμένα Βαθέως (παλιός λιμένας) προϋπολογισμού 540.330€»
2. Παράταση εκτέλεσης του έργου «βελτίωση κατά τμήματα της βατότητας της επαρχιακής οδού ΣΤΕΛΙ -- ΦΡΑΝΤΑΤΟ Ικαρίας. Προϋπολογισμού 2.150.000 €»
• Προκλητικά χαμηλές εκπτώσεις, πχ της τάξης του 0,07% όπως στο έργο «Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου Ικαρίας» προϋπολογισμού 860.000€. Τις δημοπρασίες αυτές η περιφερειακή αρχή έπρεπε να κηρύττει άγονες.
• Τις εγκρίσεις(μεγάλου αριθμού και αλλεπάλληλων πχ. 1ου-2ου-3ου ) Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών που οδηγούν στην άνοδο του κόστους των έργων, για παράδειγμα:
1. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου Ίππειου δήμου Μυτιλήνης, προϋπολογισμού: 250.000€, με έκπτωση 18%, φτάνει στα 231.597,83ε »
2. Έγκριση 2ου ΑΠΕ του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο Ηραίου ν. Σάμου, προϋπολογισμού 1.650.000€, με έκπτωση 8% , φτάνει στα 1.812.219,78€!!! στο οποίο περιλαμβάνεται και πριμ έγκαιρης εκτέλεσης 75.900€!!

• Την αποδοχή και παραλαβή μελετών με «τεχνικές αβλεψίες» όπως πχ του έργου «Αποκατάσταση ζημιών αλιευτικού καταφυγίου Κοκκαρίου Σάμου» προϋπολογισμού των 2.020.000€, που σηματοδοτούν περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους του έργου.
• Την έγκριση απολογιστικών δαπανών, χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση, για τη διάθεση ιδιωτικών μηχανημάτων, προσωπικού και προμηθειών προς κάλυψη «εκτάκτων αναγκών» που προκαλούνται από υποτιθέμενες ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά γεγονότα όπως π.χ. την ανύπαρκτη, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, « εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων» στη Λέσβο στις 26-11-2023.
Συγκεκριμένα, για την περίπτωση αυτή, εμφανίζονται οι εκσκαφείς των οκτώ συμμετεχόντων να έχουν δουλέψει συνολικά 400 ώρες!!!!, τα φορτωτάκια 280 ώρες και τα φορτηγά 210 ώρες , χωρίς στην εισήγηση να αναφέρονται οι τοποθεσίες δράσης των μηχανημάτων, τα ημερολόγια εργασίας των εργαζομένων δηλ. οι εργατοώρες και η αντίστοιχη ασφάλισή τους.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ συμμετέχοντας στην Περιφερειακή Επιτροπή της Π.Β.Α. μόνο ως αναπληρωματικό μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου,(ελέω νομοθετικού πλαισίου όλα τα τακτικά μέλη πρόσκεινται στη ΝΔ) θα ασκήσει τη λαϊκή αντιπολίτευση υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικότερα των κατοίκων των νησιών μας, που τους καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση με γνώμονα την πίεση για αξιοποίηση των δημόσιων πόρων για την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι σωστό το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει τα θέματα που είδε η Περιφερειακή Επιτροπή, ειδικά από τη στιγμή που γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση της Περιφερειακής αρχής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 και αφορούν παιδιά από 6 ως 18 ετών
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη παραγωγή καφέ αναμένει η Βραζιλία

Αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών φέρνουν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στη Χίο οι 36οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου

Θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 4 - 5 Οκτωβρίου 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από το 2024»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λάμψη και πολιτισμός στο Φεστιβάλ της Χίου

Με πολύ καλές κριτικές και σημαντικές παρουσίες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις