× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αφησε την Αθήνα για να φέρει την άνθιση του γαμήλιου τουρισμού στη Λέσβο

Η Γαβριέλα Βατή αφηγείται πώς δημιούργησε μια νέα ζωή μακριά από την Αθήνα, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο όνειρό της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2024

Αφησε την Αθήνα για να φέρει την άνθιση του γαμήλιου τουρισμού στη Λέσβο
Κωνσταντίνος Σταματέλλης

Όταν κάποιος εργάζεται στον τομέα της διαφήμισης, τα πάντα μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για το concept που καλείται να δημιουργήσει. Τα πιο ανατρεπτικά concept, όμως, μόνο η ζωή μπορεί να τα συλλάβει, λέει το εκτενές αφιέρωμα με φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Σταματέλλη του travel.gr για τη Γαβριέλα Βατή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί η Γαβριέλα Βατή να λάμβανε το ένα βραβείο μετά το άλλο για τις ευρηματικές ιδέες της στον τομέα της διαφήμισης, όμως, η ζωή έμελλε να γράψει για εκείνη ένα σενάριο που η φαντασία της δεν μπορούσε να δημιουργήσει. Έγινε πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2008, όταν η ίδια μαζί με τον σύζυγο και τον γιο της, ξεκίνησαν μια νέα ζωή στη Μυτιλήνη. Η Γαβριέλα Βατή άφησε την Αθήνα και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της φέρνοντας άνθιση. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η αγάπη της για τα λουλούδια κατάφερε να χτίσει σταδιακά μια νέα μορφή τουρισμού στη Λέσβο. Τον γαμήλιο τουρισμό. Αφηγείται στο Travel.gr τις διαδρομές που ακολούθησε για να καταφέρει να υλοποιήσει το όνειρό της και να το ζει κάθε μέρα.

«Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη. Έζησα εδώ μέχρι τα 18 μου. Μετά έφυγα για σπουδές στην Αθήνα και στην Αγγλία στον τομέα του Marketing. Μετά τις σπουδές, επέστρεψα και πάλι στην Αθήνα και έζησα για 8 χρόνια. Εργαζόμουν σε διαφημιστικές εταιρείες, ήμουν κειμενογράφος. Μόλις γέννησα τον γιο μου, τα άφησα όλα πίσω και ήρθα εδώ. O λόγος που με οδήγησε να επιστρέψω, ήταν καθαρά η μητρότητα. Αγαπούσα πολύ τη δουλειά μου και ακόμα την αγαπώ. Μου αρέσει να γράφω, με γοητεύει ο κόσμος της δημιουργίας. Είμαι ανήσυχο πνεύμα. Στον τομέα της διαφήμισης, είχα βρει το «στοιχείο» μου. Η ζωή στην πόλη μου άρεσε. Παρακολουθούσα όλα τα δρώμενα και μου άρεσε να ασχολούμαι με οτιδήποτε νέο υπήρχε στο κομμάτι της τέχνης.
Η διακόσμηση του γαμήλιας δεξίωσης δια χειρός Γαβριέλας/ Photo: Όλγα Σαλιαμπούκου

«Γαβριέλα, θες να παραιτηθούμε και να γυρίσουμε πίσω;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις διαπίστωσα ότι η μητρότητα είναι μια άλλη «δουλειά» που κινητήριος δύναμή της είναι η ωμή αγάπη για το παιδί σου, δεν μπορούσα να συμβαδίσω άλλο με τη δουλειά. Επέστρεψα στη Μυτιλήνη στο τέλος του 2008. Ήρθα πριν την κρίση καθότι ο σύζυγός μου, είχε δει ότι ερχόταν. Εργαζόταν και εκείνος στην Αθήνα, στον τομέα των επιχειρήσεων. Ήρθαμε στο νησί για διακοπές με τον γιο μας, που τότε ήταν 3 μηνών, και μου είπε «Γαβριέλα, δεν πάμε να παραιτηθούμε και να γυρίσουμε πίσω;» και η απάντησή μου ήταν «Παναγιώτη είσαι καλά;». Εργαζόμουν σε θέση Senior Copywriter και αμειβόμουν πολύ καλά. Είχα αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις, ταξίδευα στο εξωτερικό. Συνεχώς εξελισσόμουν.

Για να είμαι ειλικρινής δεν έβλεπα την κρίση να έρχεται. Οταν μου πρότεινε ο σύζύγός μου να επιστρέψουμε, αμέσως κινητοποιήθηκα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Γυρίσαμε πίσω, έχοντας πάρει την απόφαση να πούμε αντίο στην ζωή μας στην Αθήνα. Αναρωτιόμουν τι θα κάναμε στο νησί και ο σύζυγός μου, θυμάμαι να μου δίνει κουράγιο. Παρά το ότι μου έλεγε ότι έχουμε τους γονείς μας στο νησί, εγώ δεν ήθελα να πάω να μείνουμε όλοι μαζί. Το έκανα τελικά για 3 μήνες, γιατί δεν είχαμε σπίτι ούτε εγώ, ούτε ο σύζυγός μου. Έπειτα, ενοικιάσαμε.

Μια ζωή από την αρχή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο καιρό μετά, ο σύζυγός μου βρήκε δουλειά, σε ταξιδιωτικό γραφείο. Εγώ εργάστηκα στον τομέα τουρισμού Μολύβου, ως ιδρυτικό μέλος. Επιστρέφοντας πίσω και βλέποντας τι ελλείψεις υπήρχαν, σε συνδυασμό με τις προσλαμβάνουσές μου, την διορατικότητα και την αγάπη μου για το όμορφο, θέλησα να λάβω δράση. Ευτυχώς δημιουργήθηκε μια ικανή ομάδα από επαγγελματίες, με ωραία μαγιά, και αποφασίσαμε να στήσουμε μια δική μας εταιρεία για να προβάλλουμε τον τόπο μας, κάνοντας μια μεγάλη έρευνα που κράτησε πάνω από 2 χρόνια πάνω στις δυνατότητες που έχει η Λέσβος ως εναλλακτικό νησί. Πλέον, έχουμε πάνω από 300 μέλη σε όλη τη Λέσβο. Θέλω να δημιουργήσουμε εμείς τις τάσεις. Έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία. Πρέπει να αφήσουμε και κάτι στα παιδιά μας. Όταν γυρίσαμε πίσω δεν σκεφτήκαμε τι θα αποκτήσουμε εμείς, αλλά τι θα αφήσουμε στο γιο μας και πλέον και στην κόρη μας.

Φεύγοντας από την Αθήνα και αφήνοντας πίσω όλους τους φίλους μας, αναρωτιόμασταν τι θα έκαναν τα παιδιά μας στο χωριό, μιας και δεν υπήρχαν ευκαιρίες για δραστηριότητες. Τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο στο χώμα, προπέρσι έγινε γκαζόν και τώρα θα γίνει και ταρτάν. Πλέον, υπάρχουν και ευκαιρίες για ενασχόληση με τη μουσική. Τα παιδιά μου πηγαίνουν σε μουσικό σχολείο.
Toν χειμώνα με ρωτούν: «Τι κάνεις εκεί;». Η απάντησή μου είναι «Εκατομμύρια πράγματα έχω να κάνω»

Δεν υπήρχε τίποτα όταν ήρθαμε, παρόλα αυτά, το να αφήνουμε την πόρτα ξεκλείδωτη, γνωρίζοντας ότι το παιδί μας είναι στο σπίτι, ή να το στέλνουμε στη γιαγιά του 8 ετών, χωρίς να είμαστε μαζί του, μας έκανε να μην κάνουμε πίσω για την απόφασή μας. Το να ξέρω ότι θα ανοίξω την πόρτα μου και σε 10 μέτρα θα είμαι στη θάλασσα, αφήνοντας πίσω όλα τα άγχη μου, μου έδινε δύναμη. Πλέον στη Λέσβο έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να αναζητήσουν κατοικία, έχοντας γοητευτεί από την ενεργή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί. Πρόπερσι, «χτίσαμε» μόνοι μας τα Χριστούγεννα, στολίζοντας ένα δέντρο στην πλατεία για να μην είναι μαύρα, λόγω του κορωνοϊού. Και από ένα δέντρο, τείνει ο τόπος μας να γίνει χριστουγεννιάτικος προορισμός. Μπορείς να το καταφέρεις αυτό και δεν χρειάζεσαι ούτε πολλά εργαλεία, ούτε να έχεις πολλά λεφτά. Κανείς μας δεν έχει πολλά λεφτά. Είμαστε εθελοντές, αγαπάμε τον τόπο μας και τα δίνουμε όλα για αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Toν χειμώνα με ρωτούν: «Τι κάνεις εκεί;». Η απάντησή μου είναι «Εκατομμύρια πράγματα έχω να κάνω». Στο νησί, αποφάσισα κάποια στιγμή να ασχοληθώ με τα λουλούδια. Παράλληλα, έβλεπα ότι δεν υπήρχε γαμήλιος τουρισμός στη Λέσβο και δεν μου άρεσαν οι φωτογραφίες που έβλεπα από γάμους που γίνονταν εδώ. Ένιωσα, λοιπόν, ότι ήταν η στιγμή να δημιουργήσω εγώ ωραίες φωτογραφίες. Έμαθα, λοιπόν, ανθοδετική, άρχισα να κάνω γάμους με τους ντόπιους, και σιγά σιγά να χτίζω ένα portfolio για να προσελκύσω ξένο κόσμο. Έκανα σεμινάρια για wedding planning και μέσα σε όλα αυτά έγραφα κιόλας, γιατί ως κειμενογράφος δεν σταμάτησαν ποτέ οι λέξεις να με μαγνητίζουν.

Φέραμε κόσμο, κυρίως ομογενείς, από Αυστραλία και Αμερική, όπου μας εμπιστεύτηκαν, και αρχίσαμε σιγά σιγά να χτίζουμε όλο αυτό, με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό. Στον τόπο μας ο γάμος δεν είναι εμπορικός. Γίνομαι φίλη με τα ζευγάρια. Κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα και προσπαθώ να παντρέψω τις κουλτούρες. Έρχεται πχ. Ένας Γάλλος και μια Γερμανίδα και τους παντρεύω με το ελληνικό στοιχείο. Θα φέρουν πράγματα από τη χώρα τους, θα τους μάθω τα έθιμα και θα τους πω τι θέλετε από αυτά να βάλουμε στο γάμο σας, γιατί εδώ παντρεύεστε. Τους αρέσει πολύ αυτό, έχει μεγάλη απήχηση. Από μικρά πράγματα, όπως τα ονόματα των ανύπαντρων κοριτσιών που γράφουμε κάτω από το αριστερό παπούτσι της νύφης, μέχρι πολύ μεγάλα πράγματα, όπως να υιοθετήσουν ελιές στη Λέσβο, ως δώρο. Στο γάμο, προσπαθώ να χρησιμοποιήσω όσο πιο πολύ μπορώ, λουλούδια δικά μας. Μα δεν έχουμε τόσα. Π.χ. κάνω στεφανάκια από αμάραντα που υπάρχουν εδώ στο νησί. Προσπαθώ, όταν υπάρχει φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο γάμο, να το δώσουμε στη σίτιση των ηλικιωμένων στην Καλλονή.

Ένας γάμος που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Η Λέσβος είναι ιδανικός προορισμός για ένα ζευγάρι με οικολογική συνείδηση. Το ζευγάρι που επιλέγει να παντρευτεί στη Λέσβο, βοηθάει στη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Βοηθάει στη διασπορά των επισκεπτών μακριά από τις πολύ τουριστικές περιοχές. Στη προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Λέσβου και στις αξίες που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες. Ένα ζευγάρι στη Λέσβο μπορεί να παντρευτεί με φόντο ένα Βυζαντινό κάστρο, έναν ελαιώνα με υπεραιωνόβιες ελιές του 3 αιώνα π.Χ. Ένα εκκλησάκι τόσο φημισμένο που έχει γραφτεί βιβλίο για αυτό. Μία παραλία με απολίθωμα κορμού 20.000.000 χρόνων. Κάθε ζευγάρι μας επιλέγει δώρα για τους καλεσμένους του που φτιάχνονται στη Λέσβο. Είτε αυτό είναι ένα κεραμικό, ένα σαπούνι, ένα λικέρ, ένα ξυλόγλυπτο, μια μικρή ελιά ακόμα και απλά παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως το αλάτι, το λάδι και το ούζο. Φτιαγμένα με μεράκι από τεχνίτες του νησιού.

Σε κανένα γάμο που διοργανώνω δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά μιας χρήσεως, ενώ προτείνουμε να χρησιμοποιούν φύλλα ελιάς ή βρώσιμα κονφετί αντί του καθιερωμένου ρυζιού στην τελετή. Σε κάθε γάμο μας με ζευγάρια από άλλες χώρες προσπαθούμε να μπλέξουμε τους δύο εκάστοτε πολιτισμούς, είτε αυτό έχει να κάνει με τα έθιμα του γάμου και των δυο πολιτισμών, είτε με την ενσωμάτωση στοιχείων στη διακόσμηση. Ενθαρρύνουμε τα ζευγάρια μας να μη χρησιμοποιούν αυτοκίνητο στην ημέρα του γάμου τους, εάν είναι εφικτό φυσικά. Το έθιμό μας εδώ είναι ο γαμπρός να ζητάει το χέρι της νύφης από εκεί που μένει και μαζί αλλά και με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής (που λέγεται πατινάδα) να περπατάνε προς την εκκλησία. Επίσης, το φαγητό στους γάμους αλλά και σε όλη τη διάρκεια των διακοπών τους είναι αυθεντικό με αγνά προϊόντα εποχής. Το να τρώμε με συνείδηση είναι εξίσου σημαντικό με το να φάμε καλά σε έναν γάμο. Σε κάθε περίπτωση τα ζευγάρια που θα επιλέξουν τη Λέσβο ως τον γαμήλιο προορισμό τους, θα έχουν κάνει μια συνειδητοποιημένη πράξη αγάπης προς το περιβάλλον.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά