× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Oxfam: Διπλασιάστηκε από το 2020 ο πλούτος των 5 πλουσιότερων στον κόσμο

Φτωχότεροι 5 δισ. άνθρωποι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2024

Oxfam: Διπλασιάστηκε από το 2020 ο πλούτος των 5 πλουσιότερων στον κόσμο
' χρόνος ανάγνωσης

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τις περιουσίες τους να διπλασιάζονται (+114%) από το 2020, τονίζει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, πριν από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καλώντας τις κυβερνήσεις να μειώσουν την επιρροή των υπερπλουσίων στη χάραξη φορολογικής πολιτικής.

Η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε από το 2020 ως το 2023 κατά 405 δισεκ. δολάρια, στα 869 δισεκ. δολάρια, κι αυτή των δισεκατομμυριούχων κατά 3,3 τρισεκ. δολάρια, τονίζει η ΜΚΟ σε έκθεσή της, αναφερόμενη ειδικά στον Τζεφ Μπέζος, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάρη στην απογείωση των χρηματιστηρίων και της συμμετοχή τους στα κεφάλαια πολυεθνικών, οι υπερπλούσιοι βλέπουν χρόνο με τον χρόνο η περιουσία τους να μεγαλώνει. Ταυτόχρονα, η περιουσία και τα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων αθροιστικά συρρικνώθηκαν, έγιναν φτωχότεροι, επισημαίνει η Oxfam.

«Ανισότητα ΑΕ»
«Πιέζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με μισθούς που αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας φόρους, ιδιωτικοποιώντας το κράτος και συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη», οι μεγάλες εταιρείες «βαθαίνουν τις ανισότητες», τονίζει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ανισότητα ΑΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός θα παραβρεθούν αυτή την εβδομάδα πάνω από 800 επικεφαλής επιχειρήσεων και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και άτυπες συναντήσεις.

Είναι ακριβώς αυτή η ανάμιξη δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων που επικρίνει η ΜΚΟ: «οι εταιρείες και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες τους διατηρούν επίσης τις ανισότητες διεξάγοντας συνεχή και πολύ αποτελεσματικό πόλεμο εναντίον της φορολογίας», υπογραμμίζει.

«Σε όλο τον κόσμο, στελέχη του ιδιωτικού τομέα δεν σταματούν να απαιτούν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, περισσότερα παραθυράκια, λιγότερη διαφάνεια κι άλλα μέτρα με σκοπό οι εταιρείες να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα κρατικά ταμεία», εξηγεί η Oxfam, αναφερόμενη σε «ορδές από λομπίστες» και πελώρια κέρδη που εξασφαλίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1980, η φορολογία στις εταιρίες μειώθηκε διά δύο και πλέον στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), υποχωρώντας στο 23,1% το 2022, σημειώνει η ΜΚΟ.

Φόρος περιουσίας
Πέρα από τη διάλυση ιδιωτικών μονοπωλίων και τη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, η Oxfam καλεί να τεθεί σε εφαρμογή φόρος περιουσίας για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, που θα μπορούσε να εισφέρει στα ταμεία των κρατών ως ακόμη και 1,8 τρισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Η ώρα της νέας εκκίνησης για την προοδευτική παράταξη

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλά ανοιχτά για νέο φορέα και στέλνει μήνυμα επιστροφής
Η ώρα της νέας εκκίνησης για την προοδευτική παράταξη
ΚΟΣΜΟΣ

«Πέταξε» στα 91 δολάρια το πετρέλαιο

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ενισχύει τους φόβους για σοβαρή διαταραχή στη παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.
«Πέταξε» στα 91 δολάρια το πετρέλαιο
ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές από το Ιράν κατά της Ευρώπης

Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Ισραήλ εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων στην Τεχεράνη. Το Ιράν χτυπάει Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Τελ Αβίβ.
Απειλές από το Ιράν κατά της Ευρώπης
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ μιλούν για πόλεμο έξι εβδομάδων

Ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη και ιρανικά χτυπήματα σε 6 χώρες. Κλιμάκωση χωρίς ορίζοντα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ μιλούν για πόλεμο έξι εβδομάδων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι ακτομηχανικά έργα και απορρίμματα

Συνεργασία της Δημάρχου Ελεονώρα Γεώργα με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ ΑΕ για ακτομηχανικά και διαχείριση απορριμμάτων
Στο τραπέζι ακτομηχανικά έργα και απορρίμματα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση της Ελεονώρας Γεώργα για τη διακοπή των σχολικών δρομολογίων στη Λήμνο

Η Δήμαρχος Λήμνου ζητά από τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη την άμεση διευθέτηση του θέματος
Παρέμβαση της Ελεονώρας Γεώργα για τη διακοπή των σχολικών δρομολογίων στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σταθερά στο τραπέζι η γραμμή Βόλος‑Βόρειο Αιγαίο

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιμένει στη διασύνδεση όλων των νησιών με τη Θεσσαλία και απαντά σε επικρίσεις με επίσημα έγγραφα
Σταθερά στο τραπέζι η γραμμή Βόλος‑Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επέκταση της ενίσχυσης γιατρών και στη Λήμνο ζητά η Γεώργα

Η Δήμαρχος του νησιού χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου και την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αλλά τονίζει ότι τα προβλήματα στελέχωσης και στέγασης αφορούν και τη Λήμνο
Επέκταση της ενίσχυσης γιατρών και στη Λήμνο ζητά η Γεώργα
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ιράν και γεωπολιτικός σεισμός στη Μέση Ανατολή

Από τον Κόλπο μέχρι τον Λίβανο και την Κύπρο η σύγκρουση προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις
Πόλεμος στο Ιράν και γεωπολιτικός σεισμός στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στη Βηρυτό

Μαζική έξοδος των κατοίκων της πρωτεύουσας του Λιβάνου για να αποφύγουν τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Πανικός στη Βηρυτό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του πλοίου Θαλασσίτης

Δείτε εδώ το ανανεωμένο πρόγραμμα δρομολογίων που ανακοίνωσε η εταιρεία Αειναύτης Ν.Ε.
Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του πλοίου Θαλασσίτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων Διαγόρας και Αριάδνη

Αιτία η 24ώρη απεργία της ΠΝΟ που ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα
Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων Διαγόρας και Αριάδνη