× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Oxfam: Διπλασιάστηκε από το 2020 ο πλούτος των 5 πλουσιότερων στον κόσμο

Φτωχότεροι 5 δισ. άνθρωποι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2024

Oxfam: Διπλασιάστηκε από το 2020 ο πλούτος των 5 πλουσιότερων στον κόσμο
' χρόνος ανάγνωσης

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τις περιουσίες τους να διπλασιάζονται (+114%) από το 2020, τονίζει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, πριν από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καλώντας τις κυβερνήσεις να μειώσουν την επιρροή των υπερπλουσίων στη χάραξη φορολογικής πολιτικής.

Η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε από το 2020 ως το 2023 κατά 405 δισεκ. δολάρια, στα 869 δισεκ. δολάρια, κι αυτή των δισεκατομμυριούχων κατά 3,3 τρισεκ. δολάρια, τονίζει η ΜΚΟ σε έκθεσή της, αναφερόμενη ειδικά στον Τζεφ Μπέζος, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάρη στην απογείωση των χρηματιστηρίων και της συμμετοχή τους στα κεφάλαια πολυεθνικών, οι υπερπλούσιοι βλέπουν χρόνο με τον χρόνο η περιουσία τους να μεγαλώνει. Ταυτόχρονα, η περιουσία και τα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων αθροιστικά συρρικνώθηκαν, έγιναν φτωχότεροι, επισημαίνει η Oxfam.

«Ανισότητα ΑΕ»
«Πιέζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με μισθούς που αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας φόρους, ιδιωτικοποιώντας το κράτος και συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη», οι μεγάλες εταιρείες «βαθαίνουν τις ανισότητες», τονίζει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ανισότητα ΑΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός θα παραβρεθούν αυτή την εβδομάδα πάνω από 800 επικεφαλής επιχειρήσεων και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και άτυπες συναντήσεις.

Είναι ακριβώς αυτή η ανάμιξη δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων που επικρίνει η ΜΚΟ: «οι εταιρείες και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες τους διατηρούν επίσης τις ανισότητες διεξάγοντας συνεχή και πολύ αποτελεσματικό πόλεμο εναντίον της φορολογίας», υπογραμμίζει.

«Σε όλο τον κόσμο, στελέχη του ιδιωτικού τομέα δεν σταματούν να απαιτούν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, περισσότερα παραθυράκια, λιγότερη διαφάνεια κι άλλα μέτρα με σκοπό οι εταιρείες να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα κρατικά ταμεία», εξηγεί η Oxfam, αναφερόμενη σε «ορδές από λομπίστες» και πελώρια κέρδη που εξασφαλίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1980, η φορολογία στις εταιρίες μειώθηκε διά δύο και πλέον στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), υποχωρώντας στο 23,1% το 2022, σημειώνει η ΜΚΟ.

Φόρος περιουσίας
Πέρα από τη διάλυση ιδιωτικών μονοπωλίων και τη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, η Oxfam καλεί να τεθεί σε εφαρμογή φόρος περιουσίας για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, που θα μπορούσε να εισφέρει στα ταμεία των κρατών ως ακόμη και 1,8 τρισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο οχηματαγωγά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα Ro – Ro «Άγιος Γεώργιος» και «Θαλασσίτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διευκρινήσεις για τα έργα πυροπροστασίας στη Χίο

Το Υπερταμείο εξηγεί το χαρακτήρα του προγράμματος Antinero
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έφθασαν τις 50 οι συμμετοχές στην Aegean Regatta

Στις 23 Αυγούστου η εκκίνηση από τη Μύρινα Λήμνου η εκκίνηση του μεγάλου ιστιοπλοϊκού αγώνα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συγκέντρωση στη Μύρινα για την Παλαιστίνη την Κυριακή

Συλλογικό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τη στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Χίος εγκαταλείφθηκε στις φλόγες»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέοι ο 19χρονος και ο 27χρονος για τη φωτιά στην Πάτρα

Τη Δευτέρα ενώπιον του Ανακριτή Πατρών ο 25χρονος, που κατηγορείται για εμπρησμό στην περιοχή του Γηροκομείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χίο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών

Χρήση της εφαρμογής Digispect για ταχεία συλλογή και επεξεργασία δεδομένων
ΒΙΒΛΙΟ

Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Λήμνο

Παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Τσοτρούδη
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται τα «ευέλικτα» τιμολόγια ρεύματος

Έως 31 Αυγούστου 2025 η διαβούλευση για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας συμβολαίων
ΜΟΥΣΙΚΗ

Στο Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου η παράδοση στεριώνει στο μέλλον

Μη χάσετε τις εκδηλώσεις τους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρθολομαίος: «Τυφωνικοί άνεμοι» βασανίζουν σήμερα την ανθρωπότητα

Αλληγορική αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα μεγάλη δείνα που αντιμετωπίζει οι ανθρώπινες κοινωνίες στην εποχή μας