× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο κρασί

Η Ολλανδική κυβέρνηση επιβάλει μια αύξηση κατά 8,4% σε όλα τα αλκοολούχα ποτά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2024

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο κρασί
' χρόνος ανάγνωσης

Την 1η Ιανουαρίου, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα αλκοολούχα ποτά στην Ολλανδία θα αυξηθούν κατά 8,4%, ή στο μισό από αυτό που είχε αρχικά σχεδιάσει η ολλανδική κυβέρνηση στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού της τον Σεπτέμβριο. 

Από την αρχή του έτους, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που εφαρμόζονται στους ήσυχους και αφρώδεις οίνους στην Ολλανδία θα αυξηθούν από 88,30 ευρώ ανά εκατόλιτρο για προϊόντα με περιεκτικότητα άνω του 8,5% στα 95,69  ευρώ, αύξηση 7,39 ευρώ ανά εκατόλιτρο. Για προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 8,5% αλκοόλ, θα αυξηθούν από 44,24 ευρώ στα 47,95 ευρώ (+ 3,71 ευρώ ανά hl). Για τα ενδιάμεσα προϊόντα, δηλαδή τα ενισχυμένα κρασιά και τα βερμούτ, η αύξηση θα είναι 8,87 ευρώ ανά εκατόλιτρο έως 15% αλκοόλ, στα 114,85 ευρώ ανά εκατόλιτρο και 12,50 ευρώ για προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 15% (161,80 ευρώ). Σε όλες τις περιπτώσεις η αύξηση παραμένει ίδια, στο +8,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αύξηση είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήθελε να εφαρμόσει η ολλανδική κυβέρνηση: το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2024 σχεδίαζε να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο αλκοόλ κατά 16,3% ως μέρος της χρηματοδότησης του σχεδίου για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιορισμών στην εμπορία αλκοολούχων ποτών. Τον περασμένο Ιούνιο, ο υφυπουργός Υγείας Maarten van Ooijen προσπάθησε να κινητοποιήσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για την απαγόρευση του αλκοόλ στις αθλητικές καντίνες και τη σημαντική αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ακόμη και τη θέσπιση ελάχιστης τιμής για τα αλκοολούχα ποτά. Την ίδια ώρα, ορισμένες ολλανδικές πόλεις, όπως η Ουτρέχτη, το Χάαρλεμ και το Γκρόνινγκεν, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη διαφήμιση αλκοόλ στις διαφημιστικές πινακίδες των δήμων.

Στην περίπτωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η απόφαση για μείωση στο ήμισυ της προγραμματισμένης αύξησης μπορεί να οφείλεται σε ανησυχίες για διασυνοριακές αγορές. Ακόμη και πριν από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση περίπου 16% στην τιμή των αλκοολούχων ποτών στην Ολλανδία, ωθώντας τους Ολλανδούς να περάσουν τα σύνορα, ιδιαίτερα προς τη Γερμανία. «Η άνοδος των τιμών τα τελευταία χρόνια προκλήθηκε ιδίως από το υψηλότερο κόστος όσον αφορά τις μεταφορές και τα ξηρά υλικά, τους περιβαλλοντικούς φόρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω της χαμηλότερης συγκομιδής που οδήγησε σε ανατίμηση της τιμής του κρασιού» σημειώνει ο Hans Burghoorn, διευθυντής της Royal Dutch Wine Merchants' Association (KVNW). Να διευκρινιστεί ότι, για τους ίδιους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αυτή είναι η πρώτη αύξηση εδώ και αρκετά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η γειτονική Γερμανία δεν εφαρμόζει ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο κρασί και η Γαλλία δεν απέχει πολύ από την Ολλανδία. «Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν το κρασί τους πέρα ​​από τα σύνορα», τονίζει ο Peter van Houtert, πρόεδρος του KVNW. «Με αυτή τη νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ολλανδία, η διαφορά θα είναι πολύ σημαντική και θα ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να περάσουν τα σύνορα, όπου τα καύσιμα και άλλα προϊόντα είναι επίσης φθηνότερα». Πιστεύοντας ότι είναι «εντελώς απίθανο» ότι η Γερμανία να αλλάξει την πολιτική της για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ο διευθυντής της εταιρείας Verbunt Verlinden θεωρεί ότι «το ερώτημα είναι αν θα επηρεαστούν πράγματι τα προγραμματισμένα πρόσθετα έσοδα, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να εισπράττονται λιγότεροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα στο e‑banking

Σταδιακή η επαναφορά των ψηφιακών συναλλαγών μέσω των τραπεζών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αντέχει ακόμα το ανάχωμα του Τσικνιά

Μετά τις πρόσφατες εργασίες που έκαναν τα συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Καμία επιστροφή χρημάτων από τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Παρά το «πάγωμα» λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, κανείς από τους 250 εμπλεκόμενους δεν έχει επιστρέψει ούτε ευρώ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή»
ΕΛΛΑΔΑ

Με αγροτικό περνούν οι πολίτες τον πλημμυρισμένο δρόμο

Πρωτόγνωρες εικόνες στην Αθήνα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Ανατολικό Αιγαίο στο μάτι της κακοκαιρίας

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ προειδοποιεί για βροχές, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους μέχρι το Σάββατο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η επιστροφή ενοικίου

Tι ωρα θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νησιά με κοινή μνήμη και κοινό μέλλον

Ομοσπονδίες και σύλλογοι ενώθηκαν στην Αθήνα για μια γιορτή ιστορίας, ταυτότητας και συλλογικής συνέχειας
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στις οικοδομικές άδειες

Mεταφορά της έκδοσης οικοδομικών αδειών και του ελέγχου κατασκευών από τους δήμους στο Κτηματολόγιο
ΕΛΛΑΔΑ

Η έλλειψη κεφαλαίων παγώνει τις διασυνδέσεις του Αιγαίου

Η αδυναμία χρηματοδότησης φρενάρει έργα κρίσιμα για Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο ενώ παραμένει ανοικτό το σενάριο αύξησης κεφαλαίου με ξένους επενδυτές
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κάλεσμα για υποβολή πολιτιστικών δράσεων για το 2026

Στόχος η ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και η ενίσχυση θεσμών με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κραύγη αγωνίας από τον πρωτογενή τομέα των νησιών του βορείου Αιγαίου

Η ακαρπία «ξηλώνει» επιχειρηματικά σχέδια και επαγγελματική ιδιότητα – Επείγον αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Αναστασίας Αντωνέλλη για προστασία των Νέων Αγροτών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Ικαρία η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ο Κώστας Μουτζούρης τονίζει ότι η δέσμευση για συνεδριάσεις σε όλα τα νησιά γίνεται πράξη με στόχο την άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες