× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επανέρχονται τα Λουτρά για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Μετά την παρέμβασή της Κοινότητας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβρη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2024

Επανέρχονται τα Λουτρά για τις ιχθυοκαλλιέργειες
φωτογραφία αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Tην ανησυχία της για την απειλούμενη εκτεταμένη περιβαλλοντική και παραγωγική υποβάθμιση από την ευρύτατη επέκταση Ιχθυοτροφικών μονάδων στις περιοχής Κόλπου Γέρας και Σκαλοχωρίου εκφράζει η Δημοτική Κοινότητα Λουτρών με έγγραφό της προς στις αυτοδιοικητικές αρχές. Θυμίζουμε ότι σχετική παρέμβαση είχαν κάνει εκπρόσωποι της Κοινότητας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα αναφέρει η Δημοτική κοινότητα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συνέχιση ενεργειών για την αποτροπή υπερέκτασης ιχθυοτροφείων

Σημαντικές οι ομόφωνες γνωμοδοτικές αποφάσεις του Περιφερειακού και των δύο Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Λέσβου , κατά της ευρύτατης επέκτασης Ιχθυοτροφικών μονάδων στις περιοχής Κόλπου Γέρας και Σκαλοχωρίου , αλλά δεν αρκούν για να αποτρέψουν την απειλούμενη εκτεταμένη οικολογική και παραγωγική υποβάθμιση των περιοχών μας. Στην συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταθέσαμε την πρόταση να προχωρήσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια, σε κοινές διεκδικήσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία, όπου θα παρθεί η τελική απόφαση. Και όπως γνωρίζετε διευθυντές στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, διορίζονται μετακλητά κυβερνητικά στελέχη, που δέχονται πιέσεις από συμφέροντα μεγάλων εταιρειών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Είναι επείγουσα ανάγκη να παρέμβουν οι αυτοδιοικητικές αρχές για να αξιώσουν τον σεβασμό των τεκμηριωμένων αποφάσεων των Συλλογικών τους Οργάνων. Διαφορετικά οι ομόφωνες αποφάσεις θα παραμείνουν προεκλογικά ευχολόγια και η υπερέκταση των ιχθυοτροφείων θα πλήξει τις περιοχές μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την : « Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του Σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Λέσβου», επιχειρείται η επέκταση των Ιχθυοτροφείων σε Θαλάσσια περιοχή 300 στρεμμάτων(!!!), με θαλάσσιες ζώνες παραγωγής 1064,429 στρεμμάτων(!!!), σε δύο περιοχές της Λέσβου. Η μία είναι στην περιοχή Σκαλοχωρίου. Η άλλη είναι στην περιοχή μας όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλήρους εξάπλωσης των ιχθυοτροφείων στην Χαβιαρόπετρα προς την πλευρά της παραθεριστικής-τουριστικής Χαραμίδας (που βρίσκεται κοντά στην παραλία ΝΗΣΕΛΙ και σε άλλες παραλίες της περιοχής μας ) , καθώς και προς τα Μερσίνια της Γέρας. Περιοχές και οι δύο κοντά στην είσοδο του Κόλπου Γέρας.

Το θέμα αφορά όλο το Νησί μας. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας πριν να είναι πολύ αργά, ώστε να ασκήσετε σαν Αυτοδιοίκηση της περιοχής, τις διοικητικές και κοινωνικές σας αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης