ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Από «συνεργάτης» του Λιμενάρχη στις διασώσεις... στη φυλακή για κατασκοπεία
«Δεν μετανιώνω για όσα έμαθα στις διασώσεις στη Λέσβο» λέει ο Νάσος Καρακίτσος στο «Ν» κατηγορούμενος στη δίκη διεθνών διαστάσεων που ξεκίνησε στη Μυτιλήνη
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/1/2024
Με τον Νάσο Καρακίτσο, διασώστη και κατηγορούμενο για κατασκοπεία, έναν από τους 16 που βρίσκονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου Πλημμελημάτων από την περασμένη Τρίτη 10 Ιανουαρίου μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν».
Η δίκη ξεκίνησε παρά την αποχή των δικηγόρων, λόγω κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων, διεκόπη και συνεχίζεται την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη, με ακόμα έξι μάρτυρες κατηγορίας και δεκάδες μάρτυρες υπεράσπισης. Ειδικότερα 16 άτομα κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018: 1) κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και 2) για παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων.
Toν Ιανουάριο του 2023, κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου «άκυρο» το κατηγορητήριο για δικανικούς λόγους, καθώς τότε ήταν 24 οι κατηγορούμενοι, πολλοί εκ των οποίων αλλοδαποί που έλαβαν το κλητήριο θέσπισμα στα ελληνικά. Ωστόσο ο Αρειος Πάγος με απόφασή του έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει αντεισαγγελέας κατά της απαλλακτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Οσον αφορά το σκέλος των Ελλήνων που απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω ασάφειας στη διατύπωσή της, ο αντεισαγγελέας υποστήριξε ότι ήταν σαφώς διατυπωμένη, θέση την οποία ασπάστηκε και ο Αρειος Πάγος, διατάσσοντας την επανάληψη της δίκης για τους 7 Ελληνες.
O Νάσος Καρακίτσος ήταν διασώστης στη Λέσβο από το 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Έφτασε ως εθελοντής, έχοντας θητεύσει παλαιότερα για πέντε χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό και παρέχοντας χρήσιμες γνώσεις στη διάσωση προσφύγων. Ο ίδιος μετρά χιλιάδες διασώσεις ανθρώπων στη Λέσβο. Συνεργάζονταν με το Λιμενικό και τη Frontex, ειδοποιώντας για αφίξεις και ζητώντας βοήθεια.
Οχτώ μήνες αφότου έφυγε από τη Λέσβο έμαθε ότι έχει βγει ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Μάλιστα, όπως μας είπε, τηλεφώνησε ο ίδιος στον Λιμενάρχη και διευθυντής Αστυνομίας που τους γνώριζε προσωπικά από τη συνεργασία τους, και ο ίδιος έφτασε με το πρώτο καράβι στη Λέσβο για να οδηγηθεί στη σύλληψη. Εμεινε 3,5 μήνες στη φυλακή της Χίου μέχρι να αποφυλακιστεί, μαζί με τους διεθνούς φήμης εθελοντές, Σάρα Μαρτίνι και Σον Μπίντερ. «Αιτία» της σύλληψης ήταν μία συνομιλία στην εφαρμογή WhatsApp, την οποία είχε δημιουργήσει ο διακρατικός οργανισμός της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να συνεννοούνται εθελοντές, διασώστες και Αρχές για περιστατικά αφίξεων στις ακτές της Λέσβου, και δύο ασύρματοι που βρέθηκαν.
Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, Λιμενικός δεν γνώριζε πολλά περιστατικά πέραν των ασυρμάτων. Με αυτόν ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία που φαίνεται ότι θα κρατήσει μέρες. Ο κ. Καρακίτσος δεν μετανιώνει «την ώρα και τη στιγμή» που αποφάσισε να έρθει εθελοντής στη Λέσβο, γιατί γνώριζε πώς ζουν χιλιάδες άνθρωποι σε ευάλωτοι κατάσταση, παρά το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε από τις Αρχές για τη δράση του.
Μένει να φανεί από τη Δικαιοσύνη αν δικάζεται η αλληλεγγύη ή αν όντως υπάρχει κάποια ουσιαστική υπόθεση και αποδεικτικά στοιχεία ενοχής, για κάποιους ανθρώπους που έχουν καταξιωθεί διεθνώς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: