× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τιμολόγια ρεύματος: Τα υπέρ και τα κατά κάθε χρώματος

Κάθε επιλογή συγκεντρώνει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που συνδέονται κυρίως με το μέγεθος του ρίσκου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2023

Τιμολόγια ρεύματος: Τα υπέρ και τα κατά κάθε χρώματος
' χρόνος ανάγνωσης

Εναλλακτικές επιλογές ανάλογα με τις προτιμήσεις, το προφίλ της κατανάλωσης και το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Κάθε επιλογή συγκεντρώνει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που συνδέονται κυρίως με το μέγεθος του ρίσκου: Μικρότερο ρίσκο, σημαίνει σχετικά υψηλότερες τιμές. Το θετικό ωστόσο για όποια επιλογή και αν κάνουν οι καταναλωτές είναι ότι η μετάβαση στο νέο πλαίσιο γίνεται σε περίοδο που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούν. Ενδεικτικά η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο το Δεκέμβριο κυμαίνεται κοντά στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 110 το καλοκαίρι και 190 στην αρχή του 2023 ενώ το 2022 στην κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τα 430 ευρώ. Έτσι, εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το «πράσινο» τιμολόγιο μπορεί να εκκινήσει το 2024 χαμηλότερα και από τα 14 λεπτά ανά κιλοβάτώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το τιμολόγιο ρεύματος που φαίνεται να επιλέγουν οι περισσότεροι
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες της ενεργειακής αγοράς η επάρκεια εφοδιασμού και τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον ήπιο έως τώρα χειμώνα προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση των τιμών χωρίς ωστόσο να μπορεί ποτέ να αποκλειστεί κάποια αιτία που θα οδηγούσε σε άνοδο.

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο) η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θα περάσει στο πράσινο τιμολόγιο (αν και διακρίνεται αυξημένο ενδιαφέρον και για το μπλε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης) και πολλοί θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους στις αρχές του έτους έχοντας την πλήρη εικόνα των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές.

Τι ισχύει με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το υπουργείο προκειμένου να προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο και στα οποία θα μεταπέσουν το σύνολο των καταναλωτών (εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους). Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους. Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις τιμές με τις οποίες θα κάνει πρεμιέρα το “πράσινο” τιμολόγιο σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνουν την Πρωτοχρονιά. Δεν αποκλείεται όμως όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου λόγω της αργίας αλλά και του γεγονότος ότι το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά ορισμένοι πάροχοι να ανακοινώσουν τις τιμές έως τις 2-3 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύχθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στα σταθερά τιμολόγια, με προσφορές που ξεκινούν κάτω και από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Κίτρινα τιμολόγια τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων (στην αρχή του μήνα κατανάλωσης) είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.

Πορτοκαλί τιμολόγια με διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τραγωδία στο λιμάνι του Μούδρου με νεκρό 67χρονο οδηγό

Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα και ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του παρά την άμεση επέμβαση του Λιμενικού
Τραγωδία στο λιμάνι του Μούδρου με νεκρό 67χρονο οδηγό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Προς άμεση θανάτωση όλα τα ζώα στις μολυσμένες εκτροφές σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΕΛΛΑΔΑ

Στην παρέλαση και η Παλλεσβιακή Ενωση Θεσσαλονίκης

Οπως κάθε χρονο, τίμησε και φέτος την εθνικη επέτειο της Ελληνικής επανάστασης του 1821
Στην παρέλαση και η Παλλεσβιακή Ενωση Θεσσαλονίκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Στρατής Κόμβος

Θα μιλήσει σε σύσκεψη του ΚΚΕ με τους κτηνοτρόφους
Στη Λήμνο ο Στρατής Κόμβος
ΕΛΛΑΔΑ

Στα «χρώματα» της Ελλάδας η Google για την εθνική επέτειο

Το σημερινό Doodle αποδίδει φόρο τιμής στον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία
Στα «χρώματα» της Ελλάδας η Google για την εθνική επέτειο
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει η ώρα την ερχόμενη Κυριακή

Έρχεται η θερινή ώρα
Αλλάζει η ώρα την ερχόμενη Κυριακή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απολυμαντική τάφρος στο λιμάνι της Μύρινας

Στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού, μετά τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Λέσβο.
Απολυμαντική τάφρος στο λιμάνι της Μύρινας
ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική ντροπή η δίκη των Τεμπών

Φιάσκο και οργή συγγενών και δικηγόρων
Εθνική ντροπή η δίκη των Τεμπών
ΕΛΛΑΔΑ

Fuel Pass έως 60 ευρώ και φθηνότερο diesel με επιδότηση 20 λεπτών

Τα 4 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για καύσιμα, αγρότες και ακτοπλοϊκά εισιτήρια μέσα στην ενεργειακή κρίση
Fuel Pass έως 60 ευρώ και φθηνότερο diesel με επιδότηση 20 λεπτών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κλείνει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Δευτέρα 23 Μαρτίου

Η απόφαση λαμβάνεται ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης του περιφερειάρχη και εκπροσώπων φορέων της Λέσβου με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Κλείνει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την Δευτέρα 23 Μαρτίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σας ευχαριστώ για τη στάση ευθύνης» λέει ο Μουτζούρης

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για την επαναλειτουργία των τυροκομείων
«Σας ευχαριστώ για τη στάση ευθύνης» λέει ο Μουτζούρης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χειρουργήθηκε για αφαίρεση όγκου ο δήμαρχος του Αγιου Ευστρατίου

«Και τα καλύτερα έρχονται…». Τα νεότερα για την πορεία της υγείας του Κωνσταντίνου Σινάνη
Χειρουργήθηκε για αφαίρεση όγκου ο δήμαρχος του Αγιου Ευστρατίου