× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

511 ποιήματα και πεζά στον διεθνή διαγωνισμό Λογοτεχνίας

Απονέμονται τα βραβεία το Σάββατο από την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/12/2023

511 ποιήματα και πεζά στον διεθνή διαγωνισμό Λογοτεχνίας
' χρόνος ανάγνωσης

Η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου διοργανώνει την Τελετή Απονομής βραβείων στα πλαίσια του 1ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πεζογραφήματος - Ποιήματος για ενήλικες σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

O πρώτος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός πεζογραφήματος και ποιήματος για ενήλικες, ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2023 και έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 σε συνεργασία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου. Ως θέμα του είχε τις ανθρώπινες σχέσεις και οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να λάβουν μέρος τόσο στην κατηγορία του πεζογραφήματος όσο και στην κατηγορία της ποίησης.
Οι συμμετοχές που έφτασαν στην κριτική επιτροπή ήταν 511 στον αριθμό και συγκεκριμένα 304 ποιήματα και 207 πεζά. Προήλθαν από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Πολωνία.
Η βαθμολόγηση των έργων πραγματοποιήθηκε ατομικά και ξεχωριστά (χωρίς από κοινού συζήτηση) από τα μέλη της πρώτης και δεύτερης κριτικής επιτροπής, με πρώτη ιδιότητα, αυτή του αναγνώστη.
Την πρώτη επιτροπή πλαισίωσαν οι λογοτέχνες της Ε.Λ.Α (αλφαβητικά):
Πέρθα Καλέμη, ποιήτρια, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ε.Λ.Α.
Γεωργία Κοκκινογένη, κλασική φιλόλογος, συγγραφέας, Ταμίας της Ε.Λ.Α.
Μαίρη Μαργαρίτη, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συγγραφέας, Βοηθός Ταμία της Ε.Λ.Α. και
Μαρία Βρανά-Παπάλα, ποιήτρια, Γεν. Γραμματέας της Ε.Λ.Α.
Τη δεύτερη επιτροπή πλαισίωσαν οι διακεκριμένοι λογοτέχνες (αλφαβητικά):
Γιώργος Δάγλας, ποιητής, εκδότης,
Δημήτρης Καραμβάλης, νομικός, ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας,
Χριστίνα Μανωλέα, Λέκτωρ Ελληνικής Φιλολογίας, ποιήτρια,
Γιάννης Παπάνης, κλασικός φιλόλογος, συγγραφέας, ερευνητής και
Αθανάσιος Φραγκούλης, Δρ Κλασικής Φιλολογίας, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, συγγραφέας, Λογοτεχνικός Πρόεδρος.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, κ. Αναστασία Αντωνέλλη, ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του λογοτεχνικού διαγωνισμού Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, συγγραφέας, κ. Αθανάσιος Φραγκούλης και η Πρόεδρος της Ε.Λ.Α. κ. Στέλλα Πετρίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων θα διαβαστούν τα τρία πρώτα βραβευθέντα έργα, από κάθε κατηγορία και θα απονεμηθούν Βραβεία και Έπαινοι στους διακριθέντες, καθώς και τιμητικά διπλώματα σε κάθε συμμετέχοντα.
Τη βραδιά θα πλαισιώσει με τραγούδια η Παιδική Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, Παράρτημα Μυτιλήνης, η Παιδική Χορωδία Σκουτάρου και τρίο παιδικών φωνών Μυτιλήνης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Μπούμπας, (Δρ. Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Αιγαίου - Πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών και τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα προσφερθεί κέρασμα στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.
Η Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά αποδεχθήκαμε την σπουδαία αυτή πρόταση από την Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου για την συνδιοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πεζογραφήματος - Ποιήματος για ενήλικες, μιας και ήταν μια πρόταση συνδιοργάνωσης που είχαμε καταθέσει ως Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού στην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατά την επίσκεψη της στην Μυτιλήνη, την οποία και…δεν αποδέχθηκε. Όταν όμως υπάρχει η θέληση και η διάθεση συνέργειας όλα είναι δυνατά! Δημόσια συγχαίρουμε την Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου για αυτή την άκρως σημαντική πρωτοβουλία μιας και η Λέσβος είναι διαχρονικά τόπος γέννησης Λογοτεχνών και Ποιητών. Ο διαγωνισμό αυτός και η μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε δικαιώνει και με αυτόν τον τρόπο το όραμα μας για το νησί μας. Η Λέσβος αναδεικνύει την θέση της στον τομέα της Λογοτεχνίας και της Ποίησης και τούτο δημιουργεί μια πλειάδα θετικών προοπτικών για όλους μας.
Με την δράση αυτή η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού κλείνει ένα δημιουργικό και παραγωγικό τετραετή κύκλο δράσης μέσα από τον οποίον κατάφερε να αναδείξει τον Πολιτισμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου ως το κυρίαρχο στοιχείο της προβολής τους, συνεισφέροντας στην πολυδιάστατη προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής ανασύστασης της Ταυτότητας τους.
Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ σε φορείς, συλλόγους και σε όλους τους ανθρώπους των τεχνών των νησιών μας που στήριξαν την προσπάθεια μας αυτή! Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ από καρδιάς στον Κώστα Μουτζούρη τον Περιφερειάρχη μας που μου εμπιστεύτηκε αυτήν την προσπάθεια και την στήριξε με κάθε τρόπο.
Εύχομαι στον νέο συνάδελφο Μιχαήλ- Άνθιμο Δήσσο που αναλαμβάνει αυτήν την σημαντική αρμοδιότητα καλή θητεία και είμαι στην διάθεση του για όποια βοήθεια χρειαστεί. Καλές Γιορτές σε όλους από καρδιάς!»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς στα ανοιχτά της Μυτιλήνης

Επτά οι διασωθέντες ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανούς αγνοούμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουμε το κλίμα στα FM: «εξωτικές σταδιοδρομίες»

Για να βρεις τον δρόμο σου, «το μυστικό είναι να κινείσαι». Μια συζήτηση με τις περιβαλλοντολόγους Φένια Καλαχάνη και Κέλλυ Νιτόδα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου