× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ταξίδι στον χρόνο! Στα Λαδάδικα Μυτιλήνης από το 1839 έως το 1960

H Βάσω Αλατζά που εμπνεύστηκε την εκδήλωση του Open Lesvos μιλά στο «Ν» μαζί με ξεναγούς και συμμετέχοντες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/12/2023

Ταξίδι στον χρόνο! Στα Λαδάδικα Μυτιλήνης από το 1839 έως το 1960

Με στόχο να αναδειχθεί η ιστορία και ο ρόλος της περιοχής «Λαδάδικα» της Μυτιλήνης το Open Lesvos υλοποίησε μια ανεκτίμητης αξία δράση σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. των ξεναγών «Παρέα στη Λέσβο» και την Θεατρική Ομάδα «Άστεγοι». (Εδώ, πληροφορίες για τη διοργάνωση)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Δεκεμβρίου, ο φακός του «Ν» ξεναγήθηκε μαζί με έξι γκρουπ στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης από το 1839 έως το 1960. «Ηταν η χρυσή εποχή του λαδιού» μας εξήγησε η Ειρήνη Νεράντζη, από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Παρέα».

«Κάναμε μια παρουσίαση των Λαδάδικων όπως την είχαμε εμπνευστεί για να φέρουμε στην επιφάνεια τα ίχνη από του εμπόριο του λαδιού στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως το Open Lesvos ενδιαφέρεται για τα σπίτια. Όμως σε όλους μας είναι γνωστό ότι το εμπόριο του λαδιού ήταν αυτό που έφερνε πλούτο στον τόπο. Αναδεικνύεται λοιπόν μια ολόκληρη περιοχή που κράτησε ζωντανή για 100 χρόνια την οικονομία και βλέπουμε ότι λειτουργούσε ένα άτυπο χρηματιστήριο λαδιού,» ανέφερε η Βάσω Αλατζά που εμπνεύστηκε την ξενάγηση.

Αντεξε σε διάφορα στρατιωτικοπολιτικά γεγονότα που έφεραν διακυμάνσεις, αλλά μοιραία σταμάτησε. Και γι’ αυτό, όπως ανέλυσε η κ. Αλατζά, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους στη στάση των κυβερνήσεων, στις επιδοτήσεις της ΕΕ, στη μονοκαλλιέργεια, τον ανταγωνισμό από την Ιταλία και την Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νομίζω θα περπατώ στην πόλη με εντελώς διαφορετική ματιά» είπε μία συμμετέχουσα στα γκρουπ των ξεναγήσεων.

Στο τέλος της ξενάγησης οι συμμετέχοντες γεύτηκαν ντόπια εδέσματα και κρασί Ανεμώτιας.

«Εντυπωσιαστήκαμε από την προσέλευση του κόσμου και ήταν πολύ όμορφο ότι οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν με το παρελθόν και την ιστορία του τόπου» ανέφερε χαρούμενος ο Κλεομένης Τζαννέτος από τους «Αστεγους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χορηγοί μεταξύ άλλων ήταν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου, για τη δημιουργία QR κώδικα σε κάθε κτήριο, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και πολλοί εθελοντές.

«Πίσω από κάθε πόρτα, υπάρχει μια ιστορία» όπως απέδειξε γι’ άλλη μια φορά το Open Lesvos.

Σύντομο Απολογιστικό του Open Lesvos

Η φετινή μας δράση ήταν συνδιοργάνωση με την Θεατρική Ομάδα “Άστεγοι” και την ΚΟΙΝΣΕΠ των ξεναγών “Παρέα στη Λέσβο” και πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 στην περιοχή Λαδάδικα της Μυτιλήνης.
Αναδείξαμε την ιστορική περιοχή της Μυτιλήνης “Λαδάδικα”, όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργούσε ένα άτυπο “Χρηματιστήριο Ελαιολάδου” με πανελλήνια ακτινοβολία.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας εντοπίσαμε τις επιχειρήσεις που είχαν την έδρα τους σε κτίρια της περιοχής, που πλέον έχουν αλλάξει χρήση και στα οποία τοποθετήσαμε πληροφοριακές πινακίδες πλεξιγκλάς με QR που οδηγούν σε σχετικές αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.openlesvos.gr
Επίσης μεγάλων διαστάσεων χάρτης της περιοχής (τόσο σύγχρονος όσο και κατά την Οθωμανική εποχή) δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Παν/μίου Αιγαίου και έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο στα Λαδάδικα (απέναντι από το “Μουσικό Καφενείο») σε ξύλινο πλαίσιο με γυάλινη κάλυψη, με περίληψη στα Ελληνικά και Αγγλικά και με QR που οδηγεί στην ιστοσελίδα www.openlesvos.gr
Σε κλειστό κτίριο της περιοχής και συγκεκριμένα στο πρώην Σαπωνοποιείο της οικογένειας Φραγκουλάκη (τέως Baluster), δημιουργήθηκε μικρή έκθεση φωτογραφιών, χρηστικών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν στο χώρο του ελαιολάδου εκείνη την εποχή και υλικού από την τότε εμπορική αλληλογραφία.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου 9-10/12/2023 έγιναν διαδοχικές ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή στα Λαδάδικα, περίπου 2 ωρών εκάστη, σε 175 συμπολίτες μας, με αναλυτικές πληροφορίες (αρχιτεκτονικές, επαγγελματικές κλπ) από τις έμπειρες επαγγελματίες ξεναγούς της ΚΟΙΝΣΕΠ “Παρέα στη Λέσβο” .
Στο τέλος της κάθε διαδρομής, προσφέρθηκε κέρασμα από τοπικά προϊόντα (παξιμαδάκι με αγουρέλαιο , κεφαλοτύρι και κόκκινο κρασί) σε όλους τους συμμετέχοντες συμπολίτες και επισκέπτες
Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη και την συνεργασία:
● τους ιδιοκτήτες των κτιρίων της περιοχής και τους ανθρώπους που μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες, υλικό τεκμηρίωσης και φωτογραφίες (από τη διαδικτυακή ομάδα Lesvosoldies)
● το Ηφαίστειο Ανεμώτιας Κοιν.Σ.Επ. και τα Γαλακτοκομικά Μυστακέλλης ΙΚΕ, τον Φούρνο Σουσαμλή, που μας στήριξαν με τις χορηγίες τους
● το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη συνεργασία στην υλοποίηση του χάρτη της περιοχής
● την κ. Μηνά Πέρσα και τα εγγόνια του Βαγγέλη Φραγκουλάκη, για την παραχώρηση του κτιρίου που φιλοξενήθηκε η γραμματεία της δράσης, που ήταν το σαπωνοποιείο των αδελφών Χρήστου & Βαγγέλη Φραγκουλάκη.
● τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την οικονομική υποστήριξη χωρίς την οποία η δράση μας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί
Τέλος ευχαριστούμε όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες του νησιού που συμμετείχαν στην ξενάγηση. Ελπίζουμε να εμπλουτίσαμε όλοι τις γνώσεις μας για τη χρυσή εποχή της Λέσβου και ότι θα φροντίζουμε και θα αναδεικνύουμε περισσότερο την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος