× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προστατέψτε τους δημοσιογράφους από τις αγωγές slapp

Επιστολή ΠΟΕΣΥ και Ενώσεων Συντακτών σε Φλωρίδη και Γαλαμάτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/12/2023

Προστατέψτε τους δημοσιογράφους από τις αγωγές slapp
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Την ανησυχία τους για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα που απειλούν να διαμορφώσουν καθεστώς τρομοκρατίας για τους δημοσιογράφους, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη, η ΠΟΕΣΥ και οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ).


Η ΠΟΕΣΥ και οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας ζητούν σχετικά με το Σχέδιο Νόμου «Παρεμβάσεις στον ΠΚ και τον ΚΠΔ για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία», να μην ισχύσει η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής των επιβαλλόμενων ποινών για τους δημοσιογράφους»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Υπογραμμίζουν ότι οι δημοσιογράφοι, ενώ ενεργούν εντός του πλαισίου του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, υπόκεινται στο κύμα των Slapps, δηλαδή των μηνύσεων ή αγωγών, που συνήθως ασκούνται από εταιρείες ή ιδιώτες με σκοπό τον εκφοβισμό, την οικονομική ή ψυχολογική εξάντληση των εκπροσώπων του Τύπου, αξιοποιώντας δυνατότητες τις οποίες παρέχει το νομικό μας σύστημα».

Οπως σημειώνουν «οι προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική που προωθείται για το θέμα σε επίπεδο Ε.Ε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνουν μάλιστα τον κίνδυνο «να διαμορφώσουν ένα άτυπο καθεστώς τρομοκρατίας για τους δημοσιογράφους».

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΕΣΥ και Ενώσεων Συντακτών στο υπουργείο Δικαιοσύνης


Επιστολή ΠΟΕΣΥ και Ενώσεων Συντακτών για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Επιστολή ΠΟΕΣΥ και Ενώσεων Συντακτών για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Την ανησυχία τους για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα που απειλούν να διαμορφώσουν καθεστώς τρομοκρατίας για τους δημοσιογράφους, εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Γιώργο Φλωρίδη και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κύριο Δημήτρη Γαλαμάτη, η ΠΟΕΣΥ και οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ).

Ακολουθεί η επιστολή:

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2023

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα,

Με την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για έκδοση Οδηγίας που θα προστατεύει τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες (SLAPP) με στόχο τη φίμωση της Ενημέρωσης και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, η Ε.Ε. έκανε ένα σημαντικό βήμα για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας.

Όπως επεσήμανε ο Felix Bolaños, Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου, «οι δημοκρατίες μας κινδυνεύουν όταν οι πλούσιοι και ισχυροί μπορούν να φιμώνουν δικαστικά τους επικριτές τους απλώς και μόνο διότι υψώνουν τη φωνή τους σε θέματα δημοσίου συμφέροντος». Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους αγώνες της ΠΟΕΣΥ, των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ), οι οποίες συντάχθηκαν με τις προσπάθειες της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Για τους λόγους αυτούς μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου σας, οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική που προωθείται για το θέμα σε επίπεδο Ε.Ε.. Κινδυνεύουν, μάλιστα, να διαμορφώσουν ένα άτυπο καθεστώς τρομοκρατίας για τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου «Παρεμβάσεις στον ΠΚ και τον ΚΠΔ για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία», αυστηροποιούνται, μεταξύ άλλων, οι προϋποθέσεις αναστολής της ποινής, με αποτέλεσμα εφόσον κάποιος έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη καταδίκη για οποιοδήποτε αδίκημα, ακόμα και πλημμέλημα, σε στερητική της ελευθερίας ποινή άνω του ενός (1) έτους και η ποινή, που θα επιβληθεί υπερβαίνει το ένα έτος, να βρίσκεται πλέον ενώπιον του ορατού κινδύνου να εκτίσει την ποινή.

Επομένως, ζητάμε η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής των επιβαλλόμενων ποινών να μην ισχύσει για τους δημοσιογράφους που, ενώ ενεργούν εντός του πλαισίου του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, υπόκεινται στο κύμα των Slapps, δηλαδή των μηνύσεων ή αγωγών, που συνήθως ασκούνται από εταιρείες ή ιδιώτες με σκοπό τον εκφοβισμό, την οικονομική ή ψυχολογική εξάντληση των εκπροσώπων του Τύπου, αξιοποιώντας δυνατότητες τις οποίες παρέχει το νομικό μας σύστημα. Είμαστε βέβαιοι, ότι κατανοείτε την σημασία της ελευθερίας του Τύπου, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και την αξία της άσκησης κριτικής ως μέσο για την προάσπιση μίας δημοκρατικής κοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό ζητάμε την έγκαιρη παρέμβαση σας για την επίλυση του θέματος.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Σχεδόν τα μισά κεφάλαια συγκεντρώνονται στον Νομό Λέσβου
Οριακή κάμψη των καταθέσεων στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο