× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελαιοπαραγωγών στην Μυτιλήνη

Να δοθεί αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς διεκδικεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Η κινητοποίηση εντάσσονταν στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των ελαιοπαραγωγών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2023

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελαιοπαραγωγών στην Μυτιλήνη

Να δοθεί αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς ζητούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί με κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν σε όλη την χώρα την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η κινητοποίηση που έγινε στην Μυτιλήνη, το μεσημέρι της Πέμπτης, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακαρπία καταγράφηκε σε όλους τους ελαιώνες της Μεσογείου την φετινή χρονιά και γι’ αυτό όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. ζητούν να δοθούν κονδύλια για να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί τους.

Σε δήλωση του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος τόνισε:  «Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχουν βγει και πάλι στο δρόμο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των ελαιοπαραγωγών, γιατί μας μαστίζει το πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Πάνω σε αυτό πρέπει να σκύψουν οι κυβερνήσεις για να ληφθούν μέτρα και να δοθούν λύσεις. Η ελαιοκομία στο νησί μας υποφέρει. Η ελαιοκομία στο νησί μας εγκαταλείπεται λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Κι αν αυτή την στιγμή το λάδι έχει ανοδική τάση (σ.σ. εννοεί ως προς την τιμή) είναι αυτή που θα έπρεπε να έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  Διότι μέχρι τώρα οι τιμές παραγωγού δεν κάλυπταν το κόστος παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα έχουμε μια λογική τιμή, που μας δίνει την δυνατότητα να επιβιώσουμε και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την καλλιέργεια της ελιάς.

Έχουμε ένα από τα ποιοτικότερα προϊόντα και το έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη.

Παράλληλα, η κτηνοτροφία έχει τα δικά της προβλήματα εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς τα προβλήματα συσσωρεύονται και δεν δίνονται λύσεις. Όλες οι κυβερνήσεις αυτό που κάνουν είναι να δίνουν φρούδες ελπίδες στον κόσμο ότι θα διορθώσουν πράγματα αλλά δεν κάνουν τίποτα.  Οι κτηνοτρόφοι μας υποφέρουν από άλλη μια επιζωοτία για άλλη μια χρονιά με τον καταρροϊκό πυρετό. Κινδυνεύουν να μπουν σε καραντίνα, ζώα χάνονται κάθε μέρα και δεν υπάρχει ένα σταθερό κονδύλι στην Περιφέρεια για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι.  Πέρα από τα ζώα που πεθαίνουν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τα ζώα που επιβιώνουν από τον καταρροϊκό πυρετό , διότι έχουν μειωμένη παραγωγικότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς ζητάμε να μας στηρίξει το κράτος και η Περιφέρεια. Να στηρίζουν την ελαιοκομία και την κτηνοτροφία της Λέσβου. Διότι είναι από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας  του νησιού αλλά και της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος και τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν από την πλευρά των αγροτών μέχρι να δικαιωθούν».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.