× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σπίτι του Πολιτισμού αλλά πώς;»

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών αναρωτιούνται

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2023

«Σπίτι του Πολιτισμού αλλά πώς;»

Σε ανακοίνωση του οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιάννης Σπιλάνης, Μαρία Νικολάρα, Μανώλης Κάρλας και Γιούλα Αργυρούδη θέτουν μια σειρά ερωτημάτων σε σχέση με την αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών έχει ως εξής:

Σπίτι του Πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) ύψους δύο εκατομμυρίων Ευρώ , ανακοίνωσε πασιχαρής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29/11/2023 ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης.
Είχε προηγηθεί ανάλογη ενημέρωση της Οικονομικής Επιτροπής δυο μέρες νωρίτερα.

Καλό και ευοίωνο το νέο ακόμα και για τη Λέσβο με τα πολλά της κέντρα πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά για να είναι παραγωγική και να προχωρήσει με στέρεα βήματα μία τέτοια δομή πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο και οραματικό σχέδιο για τον Πολιτισμό που δυστυχώς δεν υπάρχει.

Πρέπει επίσης να διαθέτει σωστό οργανισμό λειτουργίας, να στηρίζεται σε διασφαλισμένους πόρους, βάσει αξιόπιστης και προοπτικής μελέτης βιωσιμότητας και να είναι ενταγμένη σε ανάλογα τοπικά και υπερτοπικά δίκτυα.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία κατάλληλου και δυναμικού νομικού προσώπου- Φορέα Διαχείρισης για τον Πολιτισμό σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς φορείς και ενδεχόμενα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα περιλαμβάνει, θα κεφαλαιοποιεί, θα διαχειρίζεται, θα στηρίζει οικονομικά και θεσμικά και θα αξιοποιεί διαχρονικά, γόνιμα και συντονισμένα, το πολιτιστικό απόθεμα όλων ανεξαίρετα των νησιών του Βορείου Αιγαίου .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναγκαιότητα αυτή είναι ακόμη περισσότερο προφανής αφού η Διεύθυνση Πολιτισμού στη Περιφέρεια λειτουργεί με μετακλητό υπάλληλο. Θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος ότι καλώς δεν έγινε το νομικό πρόσωπο αφού η Κυβέρνηση τα καταργεί. Σ’αυτό το σημείο αναδεικνύεται η καταστροφική συμπόρευση των αυτοδιοικήσεων με τη Κυβέρνηση, συμφωνώντας ουσιαστικά ότι δεν απαιτείται δημόσια οργανωμένη παρέμβαση από την αυτοδιοίκηση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε δυσκολία και ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση οφείλει να περιοριστεί στο ρόλο της κρατικής νομαρχίας με τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη έργων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου αποδεχόμενη ουσιαστικά αυτόν τον ρόλο, αντί να στηρίζει τη λειτουργία αυτών των δομών, όπου υπάρχουν και στη δημιουργία νέων, επιλέγει να χρηματοδοτεί από τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, κατά σύστημα και ως μη όφειλε, υπηρεσίες και οργανισμούς του στενού πυρήνα κράτους ακόμη και για βασικές λειτουργικές δαπάνες που η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να χορηγήσει.

Θλιβερή συνέπεια όλων αυτών είναι ότι το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σάμου, το μοναδικό στο νησί, να παραμένει πλήρως ανενεργό αν και πριν ένα χρόνο ο κ. Μουτζούρης το εγκαινίασε εν χορδαίς και οργάνοις. Πρόκειται για ένα Πολιτιστικό Κέντρο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που στοίχισε περί τα οχτώ εκατομμύρια Ευρώ και που παρόμοιο του σε μηχανολογικό εξοπλισμό, μεγαλοπρέπεια, διαρρύθμιση και μέγεθος δεν υπάρχει σ’ ολόκληρο το Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι όμως παραμένει ακόμα κλειστό με το μέλλον του προκλητικά αβέβαιο, ελλείψει οργανισμού λειτουργίας, προσωπικού και διασφαλισμένων πόρων. Μήπως για να αναδειχθεί ως μόνη εφικτή λύση η παραχώρηση του σε κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα;

Συνήθως όταν η πολιτική και διοικητική αβελτηρία γίνονται ύβρεις το επόμενο βήμα είναι η νέμεση..

Αλλά σε χαλεπούς καιρούς που τέτοιες πολυτέλειες…
Παχιά λόγια για «Μaison de la culture» κύριοι της Περιφερειακής Αρχής αλλά με σχέδιο και με εχέγγυα λειτουργίας.
Όλα τα άλλα είναι μοιραία άλματα στο κενό και ανούσια έως φθηνή προσφορά στον τόπο και τους ανθρώπους του.… .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης