× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σπίτι του Πολιτισμού αλλά πώς;»

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών αναρωτιούνται

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2023

«Σπίτι του Πολιτισμού αλλά πώς;»

Σε ανακοίνωση του οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιάννης Σπιλάνης, Μαρία Νικολάρα, Μανώλης Κάρλας και Γιούλα Αργυρούδη θέτουν μια σειρά ερωτημάτων σε σχέση με την αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών έχει ως εξής:

Σπίτι του Πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) ύψους δύο εκατομμυρίων Ευρώ , ανακοίνωσε πασιχαρής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29/11/2023 ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης.
Είχε προηγηθεί ανάλογη ενημέρωση της Οικονομικής Επιτροπής δυο μέρες νωρίτερα.

Καλό και ευοίωνο το νέο ακόμα και για τη Λέσβο με τα πολλά της κέντρα πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά για να είναι παραγωγική και να προχωρήσει με στέρεα βήματα μία τέτοια δομή πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο και οραματικό σχέδιο για τον Πολιτισμό που δυστυχώς δεν υπάρχει.

Πρέπει επίσης να διαθέτει σωστό οργανισμό λειτουργίας, να στηρίζεται σε διασφαλισμένους πόρους, βάσει αξιόπιστης και προοπτικής μελέτης βιωσιμότητας και να είναι ενταγμένη σε ανάλογα τοπικά και υπερτοπικά δίκτυα.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία κατάλληλου και δυναμικού νομικού προσώπου- Φορέα Διαχείρισης για τον Πολιτισμό σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς φορείς και ενδεχόμενα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα περιλαμβάνει, θα κεφαλαιοποιεί, θα διαχειρίζεται, θα στηρίζει οικονομικά και θεσμικά και θα αξιοποιεί διαχρονικά, γόνιμα και συντονισμένα, το πολιτιστικό απόθεμα όλων ανεξαίρετα των νησιών του Βορείου Αιγαίου .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναγκαιότητα αυτή είναι ακόμη περισσότερο προφανής αφού η Διεύθυνση Πολιτισμού στη Περιφέρεια λειτουργεί με μετακλητό υπάλληλο. Θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος ότι καλώς δεν έγινε το νομικό πρόσωπο αφού η Κυβέρνηση τα καταργεί. Σ’αυτό το σημείο αναδεικνύεται η καταστροφική συμπόρευση των αυτοδιοικήσεων με τη Κυβέρνηση, συμφωνώντας ουσιαστικά ότι δεν απαιτείται δημόσια οργανωμένη παρέμβαση από την αυτοδιοίκηση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε δυσκολία και ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση οφείλει να περιοριστεί στο ρόλο της κρατικής νομαρχίας με τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη έργων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου αποδεχόμενη ουσιαστικά αυτόν τον ρόλο, αντί να στηρίζει τη λειτουργία αυτών των δομών, όπου υπάρχουν και στη δημιουργία νέων, επιλέγει να χρηματοδοτεί από τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει, κατά σύστημα και ως μη όφειλε, υπηρεσίες και οργανισμούς του στενού πυρήνα κράτους ακόμη και για βασικές λειτουργικές δαπάνες που η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να χορηγήσει.

Θλιβερή συνέπεια όλων αυτών είναι ότι το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σάμου, το μοναδικό στο νησί, να παραμένει πλήρως ανενεργό αν και πριν ένα χρόνο ο κ. Μουτζούρης το εγκαινίασε εν χορδαίς και οργάνοις. Πρόκειται για ένα Πολιτιστικό Κέντρο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που στοίχισε περί τα οχτώ εκατομμύρια Ευρώ και που παρόμοιο του σε μηχανολογικό εξοπλισμό, μεγαλοπρέπεια, διαρρύθμιση και μέγεθος δεν υπάρχει σ’ ολόκληρο το Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι όμως παραμένει ακόμα κλειστό με το μέλλον του προκλητικά αβέβαιο, ελλείψει οργανισμού λειτουργίας, προσωπικού και διασφαλισμένων πόρων. Μήπως για να αναδειχθεί ως μόνη εφικτή λύση η παραχώρηση του σε κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα;

Συνήθως όταν η πολιτική και διοικητική αβελτηρία γίνονται ύβρεις το επόμενο βήμα είναι η νέμεση..

Αλλά σε χαλεπούς καιρούς που τέτοιες πολυτέλειες…
Παχιά λόγια για «Μaison de la culture» κύριοι της Περιφερειακής Αρχής αλλά με σχέδιο και με εχέγγυα λειτουργίας.
Όλα τα άλλα είναι μοιραία άλματα στο κενό και ανούσια έως φθηνή προσφορά στον τόπο και τους ανθρώπους του.… .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από 1 – 3 Μαρτίου
ΧΩΡΙΑ

Ώρα για άμεσες παρεμβάσεις ευπρεπισμού στην Σκάλα Λουτρών

Την δυσφορία των κατοίκων του οικισμού προκαλεί η μακροχρόνια εγκατάλειψη του
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιτυχημένη η επέμβαση της μικρής Αγγελικής

Η αλληλεγγύη των κατοίκων της Λέσβου έφερε θετικό αποτέλεσμα για το 4,5 ετών κοριτσάκι από το χωριό Νέες Κυδωνίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένας αποχαιρετισμός, ένα συγκινητικό μήνυμα αγάπης

Δείτε το εδώ το μήνυμα αγάπης στο απόκομμα ενός ακτοπλοϊκού εισιτηρίου στην γραμμή Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μια ακόμη αναβολή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου «Ο Χρούσος» αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά η δίκη για την παράνομη αμμοληψία στην παραλία του Χρούσου που έγινε στις 2 Ιουλίου του 2018
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το αναπτυξιακό ναυάγιο του Βορείου Αιγαίου και η κρίση εκπροσώπησης

Παρέμβαση των τεσσάρων πρώην Περιφερειακών Συμβούλων της Συμπαράταξης Πολιτών για τί πρέπει να γίνει ώστε τα νησιά της Περιφέρειας να ξεφύγουν από τα αναπτυξιακά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απείλησε με λοστό τους γείτονες

Το περιστατικό συνέβη σε σπίτι στη Μυτιλήνη την Πέμπτη τα ξημερώματα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

15 Απρίλη με 15 Νοέμβρη η πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Παλιό Δημαρχείο παρουσία του Δημάρχου και φορέων της περιοχής. Η πεζοδρόμηση θα αφορά όλο το 24ωρο και βασίζεται σε συγκοινωνιακή μελέτη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Μεσότοπο

Την Κυριακή 3 Μαρτίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Σηφάκη‑ Αλεξίου, πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Mέχρι νεωτέρας αναβάλλεται η «Φαντασία»

Η μουσικοποιητική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης επρόκειτο να γίνει στις 2 Μαρτίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή, στην πόλη της Μυτιλήνης

Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων από την Τρίτη έως την Πέμπτη 12 έως 14 Μαρτίου