× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα ιπποειδή

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος ζητούν από την κυβέρνηση να περισυλλέγονται από τις υπηρεσίες των Περιφερειών όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2023

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα ιπποειδή

Το ζήτημα της περισυλλογής ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών θέτει το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ερώτηση υπογράφει μεταξύ άλλων η βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα.
Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε: να περισυλλέγονται και να μην κινδυνεύουν (ή να αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ζημιών και ατυχημάτων) όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και δεν έχει γίνει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας τους. Επίσης ζητά να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και μέσα, οι αρμόδιες για την ταυτοποίηση και καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών υπηρεσίες των Περιφερειών.


Αναλυτικά η ερώτηση του κόμματος αναφέρει:
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) 726/107637/2022  -  ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022, (Άρθρα 7, 9 και 20), τα δεσποζόμενα ιπποειδή στη χώρα μας ταυτοποιούνται υποχρεωτικά (μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης) από την 20 Οκτωβρίου 2023, ώστε να αποτρέπεται μεταξύ άλλων η εγκατάλειψη και η κακοποίησή τους. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 2, της ανωτέρω Υ.Α. «Οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών».
Με την Υπουργική Απόφαση 1388/324739/2023 - ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023, το άρθρο 15 της παραπάνω Υ.Α τροποποιήθηκε, ώστε η ευθύνη των Περιφερειών να αφορά «την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών», όπου ως «ανεπιτήρητο δεσποζόμενο ιπποειδές» ορίζεται «το ιπποειδές για το οποίο τεκμηριώνεται η ύπαρξη υπεύθυνου επιχείρησης αυτού ... και το οποίο εντοπίζεται άνευ επιτήρησης εκτός της εγκατάστασης συνήθους ή προσωρινής διαμονής του. Η τεκμηρίωση της ύπαρξης του υπευθύνου επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς προκύπτει από τις καταχωρίσεις της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του άρθρου. Αν δεν υφίστανται οι ανωτέρω καταχωρίσεις, η τεκμηρίωση προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που φέρεται ως υπεύθυνος επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς».
Ως συνέπεια της παραπάνω τροποποίησης η έννοια του «δεσποζόμενου»  περιορίζεται σε αυτήν του καταγεγραμμένου - ταυτοποιημένου ιπποειδούς. Ουσιαστικά, με τη νέα Υ.Α οι Περιφέρειες της χώρας δεν είναι πλέον υποχρεωμένες για «την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των δεσποζόμενων ιπποειδών», τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταχωρίσει/ ταυτοποιήσει μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης και δεν έχουν καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,
- Ποιοι είναι οι συνολικοί αριθμοί δεσποζόμενων ιπποειδών ανά κατηγορία (ίπποι, όνοι και ημίονοι) που έχουν ταυτοποιηθεί  ανά Περιφέρεια της χώρας.
- Ποιες Περιφέρειες της χώρας έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.
Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Nα αρθεί ο παραπάνω περιορισμός της έννοιας του «δεσποζόμενου» ιπποειδούς.
- Nα περισυλλέγονται και να μην κινδυνεύουν ή/και να αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ζημιών ή/και ατυχημάτων κλπ όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα (δηλαδή όλα τα μη άγρια) ιπποειδή συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και δεν έχει γίνει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας τους.
- Να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και μέσα, οι αρμόδιες για την ταυτοποίηση και καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών υπηρεσίες των Περιφερειών (ΔΑΟΚ).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αποκριάτικο πάρτι στην Αγία Παρασκευή

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στην πλατεία του χωριού, στις 11:00 το πρωί
ΧΩΡΙΑ

Αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή απέκτησε η Παναγιούδα

Είναι δωρεά μονίμων κατοίκων και Αμερικανών πολιτών που ζούνε και εργάζονται στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Πιττακού της Μυτιλήνης

Έως το πρωί της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2024
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 15 ετών

Τι έδειξαν οι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιδρούν κάτοικοι στον Ναυτικό Όμιλο για την τοποθέτηση των κάδων

Επισημαίνουν ότι είναι αδύνατο να διασχίσουν ένα δρόμο με συνεχή κυκλοφορία για να πετάξουν τα σκουπίδια
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία στη Θερμή

Ο Σύλλογος Λουτρόπολης Θερμής «Η Ελπίς» είναι διοργανωτής της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου
ΕΛΛΑΔΑ

Στο διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπουρνούς

Δείτε εδώ όλες τις αλλαγές που αποφάσισε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιτυχημένη ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία

Η ψυχολόγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ελένη Μπουζούκα τόνισε πως τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας νοιώθουν ένοχα για αυτό που βιώνουν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα και Ρήγας στις Βρυξέλλες

Θα λάβουν μέρος σε εκδήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό
ΑΤΖΕΝΤΑ

Απόκριες στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

Με την καρναβαλική ομάδα του οικείου λαογραφικού Συλλόγου και τον Σύλλογο Γονέων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση οδικής ασφάλειας

Υπεγράφη σύμβαση για το οδικό δίκτυο του βόρειου και νότιου οδικού τμήματος του Νομού Λέσβου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προχωρά στην αλλαγή διοίκησης η ΔΕΔΑΠΑΛ

Εγκρίθηκαν σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου οι οικονομικές καταστάσεις και η έκθεση διαχείρισης