× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα ιπποειδή

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος ζητούν από την κυβέρνηση να περισυλλέγονται από τις υπηρεσίες των Περιφερειών όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2023

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα ιπποειδή

Το ζήτημα της περισυλλογής ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών θέτει το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ερώτηση υπογράφει μεταξύ άλλων η βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα.
Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε: να περισυλλέγονται και να μην κινδυνεύουν (ή να αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ζημιών και ατυχημάτων) όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και δεν έχει γίνει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας τους. Επίσης ζητά να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και μέσα, οι αρμόδιες για την ταυτοποίηση και καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών υπηρεσίες των Περιφερειών.


Αναλυτικά η ερώτηση του κόμματος αναφέρει:
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) 726/107637/2022  -  ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022, (Άρθρα 7, 9 και 20), τα δεσποζόμενα ιπποειδή στη χώρα μας ταυτοποιούνται υποχρεωτικά (μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης) από την 20 Οκτωβρίου 2023, ώστε να αποτρέπεται μεταξύ άλλων η εγκατάλειψη και η κακοποίησή τους. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 2, της ανωτέρω Υ.Α. «Οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών».
Με την Υπουργική Απόφαση 1388/324739/2023 - ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023, το άρθρο 15 της παραπάνω Υ.Α τροποποιήθηκε, ώστε η ευθύνη των Περιφερειών να αφορά «την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών», όπου ως «ανεπιτήρητο δεσποζόμενο ιπποειδές» ορίζεται «το ιπποειδές για το οποίο τεκμηριώνεται η ύπαρξη υπεύθυνου επιχείρησης αυτού ... και το οποίο εντοπίζεται άνευ επιτήρησης εκτός της εγκατάστασης συνήθους ή προσωρινής διαμονής του. Η τεκμηρίωση της ύπαρξης του υπευθύνου επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς προκύπτει από τις καταχωρίσεις της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του άρθρου. Αν δεν υφίστανται οι ανωτέρω καταχωρίσεις, η τεκμηρίωση προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που φέρεται ως υπεύθυνος επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς».
Ως συνέπεια της παραπάνω τροποποίησης η έννοια του «δεσποζόμενου»  περιορίζεται σε αυτήν του καταγεγραμμένου - ταυτοποιημένου ιπποειδούς. Ουσιαστικά, με τη νέα Υ.Α οι Περιφέρειες της χώρας δεν είναι πλέον υποχρεωμένες για «την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των δεσποζόμενων ιπποειδών», τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταχωρίσει/ ταυτοποιήσει μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης και δεν έχουν καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,
- Ποιοι είναι οι συνολικοί αριθμοί δεσποζόμενων ιπποειδών ανά κατηγορία (ίπποι, όνοι και ημίονοι) που έχουν ταυτοποιηθεί  ανά Περιφέρεια της χώρας.
- Ποιες Περιφέρειες της χώρας έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.
Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Nα αρθεί ο παραπάνω περιορισμός της έννοιας του «δεσποζόμενου» ιπποειδούς.
- Nα περισυλλέγονται και να μην κινδυνεύουν ή/και να αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ζημιών ή/και ατυχημάτων κλπ όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα (δηλαδή όλα τα μη άγρια) ιπποειδή συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και δεν έχει γίνει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας τους.
- Να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και μέσα, οι αρμόδιες για την ταυτοποίηση και καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών υπηρεσίες των Περιφερειών (ΔΑΟΚ).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από 1 – 3 Μαρτίου
ΧΩΡΙΑ

Ώρα για άμεσες παρεμβάσεις ευπρεπισμού στην Σκάλα Λουτρών

Την δυσφορία των κατοίκων του οικισμού προκαλεί η μακροχρόνια εγκατάλειψη του
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιτυχημένη η επέμβαση της μικρής Αγγελικής

Η αλληλεγγύη των κατοίκων της Λέσβου έφερε θετικό αποτέλεσμα για το 4,5 ετών κοριτσάκι από το χωριό Νέες Κυδωνίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένας αποχαιρετισμός, ένα συγκινητικό μήνυμα αγάπης

Δείτε το εδώ το μήνυμα αγάπης στο απόκομμα ενός ακτοπλοϊκού εισιτηρίου στην γραμμή Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μια ακόμη αναβολή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου «Ο Χρούσος» αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά η δίκη για την παράνομη αμμοληψία στην παραλία του Χρούσου που έγινε στις 2 Ιουλίου του 2018
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το αναπτυξιακό ναυάγιο του Βορείου Αιγαίου και η κρίση εκπροσώπησης

Παρέμβαση των τεσσάρων πρώην Περιφερειακών Συμβούλων της Συμπαράταξης Πολιτών για τί πρέπει να γίνει ώστε τα νησιά της Περιφέρειας να ξεφύγουν από τα αναπτυξιακά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απείλησε με λοστό τους γείτονες

Το περιστατικό συνέβη σε σπίτι στη Μυτιλήνη την Πέμπτη τα ξημερώματα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

15 Απρίλη με 15 Νοέμβρη η πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Παλιό Δημαρχείο παρουσία του Δημάρχου και φορέων της περιοχής. Η πεζοδρόμηση θα αφορά όλο το 24ωρο και βασίζεται σε συγκοινωνιακή μελέτη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Μεσότοπο

Την Κυριακή 3 Μαρτίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Σηφάκη‑ Αλεξίου, πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Mέχρι νεωτέρας αναβάλλεται η «Φαντασία»

Η μουσικοποιητική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης επρόκειτο να γίνει στις 2 Μαρτίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή, στην πόλη της Μυτιλήνης

Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων από την Τρίτη έως την Πέμπτη 12 έως 14 Μαρτίου