× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα ιπποειδή

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος ζητούν από την κυβέρνηση να περισυλλέγονται από τις υπηρεσίες των Περιφερειών όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2023

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα ιπποειδή

Το ζήτημα της περισυλλογής ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών θέτει το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ερώτηση υπογράφει μεταξύ άλλων η βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα.
Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε: να περισυλλέγονται και να μην κινδυνεύουν (ή να αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ζημιών και ατυχημάτων) όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και δεν έχει γίνει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας τους. Επίσης ζητά να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και μέσα, οι αρμόδιες για την ταυτοποίηση και καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών υπηρεσίες των Περιφερειών.


Αναλυτικά η ερώτηση του κόμματος αναφέρει:
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) 726/107637/2022  -  ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022, (Άρθρα 7, 9 και 20), τα δεσποζόμενα ιπποειδή στη χώρα μας ταυτοποιούνται υποχρεωτικά (μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης) από την 20 Οκτωβρίου 2023, ώστε να αποτρέπεται μεταξύ άλλων η εγκατάλειψη και η κακοποίησή τους. Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 2, της ανωτέρω Υ.Α. «Οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών».
Με την Υπουργική Απόφαση 1388/324739/2023 - ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023, το άρθρο 15 της παραπάνω Υ.Α τροποποιήθηκε, ώστε η ευθύνη των Περιφερειών να αφορά «την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών», όπου ως «ανεπιτήρητο δεσποζόμενο ιπποειδές» ορίζεται «το ιπποειδές για το οποίο τεκμηριώνεται η ύπαρξη υπεύθυνου επιχείρησης αυτού ... και το οποίο εντοπίζεται άνευ επιτήρησης εκτός της εγκατάστασης συνήθους ή προσωρινής διαμονής του. Η τεκμηρίωση της ύπαρξης του υπευθύνου επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς προκύπτει από τις καταχωρίσεις της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του άρθρου. Αν δεν υφίστανται οι ανωτέρω καταχωρίσεις, η τεκμηρίωση προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που φέρεται ως υπεύθυνος επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς».
Ως συνέπεια της παραπάνω τροποποίησης η έννοια του «δεσποζόμενου»  περιορίζεται σε αυτήν του καταγεγραμμένου - ταυτοποιημένου ιπποειδούς. Ουσιαστικά, με τη νέα Υ.Α οι Περιφέρειες της χώρας δεν είναι πλέον υποχρεωμένες για «την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των δεσποζόμενων ιπποειδών», τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταχωρίσει/ ταυτοποιήσει μέσω ηλεκτρονικής σήμανσης και δεν έχουν καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,
- Ποιοι είναι οι συνολικοί αριθμοί δεσποζόμενων ιπποειδών ανά κατηγορία (ίπποι, όνοι και ημίονοι) που έχουν ταυτοποιηθεί  ανά Περιφέρεια της χώρας.
- Ποιες Περιφέρειες της χώρας έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.
Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Nα αρθεί ο παραπάνω περιορισμός της έννοιας του «δεσποζόμενου» ιπποειδούς.
- Nα περισυλλέγονται και να μην κινδυνεύουν ή/και να αποτελούν κίνδυνο πρόκλησης ζημιών ή/και ατυχημάτων κλπ όλα τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα (δηλαδή όλα τα μη άγρια) ιπποειδή συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και δεν έχει γίνει υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτησίας τους.
- Να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και μέσα, οι αρμόδιες για την ταυτοποίηση και καταχώριση των δεσποζόμενων ιπποειδών υπηρεσίες των Περιφερειών (ΔΑΟΚ).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος