Εκπαιδευτικές δράσεις για τους γεωτόπους της Λήμνου
Οι γεώτοποι της Λήμνου καταγράφηκαν πρόσφατα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δασους Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις και η ενημέρωση μαθητών και διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου για τους γεώτοπους της Λήμνου που πρόσφατα καταγράφηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς για τις δυνατότητες εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Λέσβο.
Στις εκπαιδευτικές δράσεις συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, του Δημοτικού Σχολείου Ατσικής, του Γυμνασίου Μούδρου και του Γενικού Λυκείου Μούδρου καθώς και οι Διευθυντές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις στις σχολικές μονάδες της Λήμνου και η ενημέρωση των διευθυντών υλοποιήθηκαν σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οργανώθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία – λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου».
Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων οι μαθητές των σχολείων της Λήμνου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία και το Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου καθώς επίσης και τις διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία τους. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλο ενθουσιασμό, συζητώντας και θέτοντας εύστοχες ερωτήσεις, τόσο για το Απολιθωμένο Λήμνου και τη δημιουργία του, όσο και για θέματα που αφορούν τους ηφαιστειακούς γεώτοπους και τη σημασία τους στην εύρεση απολιθωμάτων. Επίσης, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον τους θέματα όπως η κλιματική αλλαγή αλλά και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας VR που πρόσφατα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία – λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Παράλληλα, για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου πραγματοποιήθηκε ειδικές ενημέρωση για τις δυνατότητες εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λέσβο που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο και το Απολιθωμένο Δάσος. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από αναλυτική παρουσίαση ενός 3μερου εκπαιδευτικού προγράμματος και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό γνώρισαν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιήσουν στη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος, αξιοποιώντας την πλούσια γεωλογική, φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που υλοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.
Χαρακτηριστικός ήταν ο ενθουσιασμός όλων των μαθητών της Λήμνου μετά το πέρας των εκπαιδευτικών δράσεων αλλά και των διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και το ενδιαφέρον τους ώστε να συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές δράσεις στο νησί της Λήμνου.