ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Χρήστος Βαλασέλλης ζούσε σε ένα «χωριό» εξυπηρετώντας σταθμούς σε όλο τον πλανήτη…
Συντετριμμένοι οι συνάδελφοί του στο Aeolos Tv και στα ΜΜΕ για την απώλειά του- Τα όνειρά του, η σύλληψη και οι ιδέες του
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/12/2023
To βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου 2023 έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο Χρήστος Βαλασέλλης. Γνωρίζοντας ότι ήταν μόλις 49 ετών, αλλά και την αστείρευτη ενέργειά του, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του, η είδηση μοιάζει με εφιάλτη. Πένθος σκορπίστηκε στα ΜΜΕ της Λέσβου και ακόμα περισσότερο στους στενούς συνεργάτες και συναδέλφους του στο τηλεοπτικό κανάλι Aeolos Tv, το οποίο διεύθυνε. Και σήμερα, Τρίτη καλούνται οι συνάδελφοι να δουλέψουν με το γραφείο του Χρήστου να είναι άδειο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 3:30 το μεσημέρι θα τελεστεί η κηδεία του Διευθυντή του Aeolos TV Χρήστου Βαλασέλλη στον Ναό Αγίας Τριάδος Μυτιλήνης.
Αντί στεφάνων, θα δοθούν χρήματα στο Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βοήθεια για το Παιδί «Help» στον λογαριασμό GR 3001104150000041529613691 (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ). Επίσης, έξω από την εκκλησία θα υπάρχει ειδικό κουτί που θα συγκεντρώνονται χρήματα για τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» – Παράρτημα Λέσβου.
Οσοι και όσες καταφέραμε να τον ζήσουμε επαγγελματικά, νιώθαμε θαυμασμό και δέος. Φαντάζει απίστευτο που πρέπει να μιλάμε σε αόριστο και παρατατικό χρόνο για τον Χρήστο Βαλασέλλη που η εργασία του δεν γνώριζε σύνορα και εμπόδια. Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε αρκετά στοιχεία για να τιμήσουμε τη μνήμη του.
Το 2019 με το περιοδικό μας, «Πλατεία» και τον φακό του Παναγιώτη Μπαλάσκα είχαμε μπει στο «ιερό» εργαστήριο ιδεών, start-ups εφαρμογών, καινοτομιών και εκεί που επρόκειτο να γεννηθεί ο νέος Jazler! Ναι, ο Χρήστος Βαλασέλλης άφησε για αρκετή ώρα τις οθόνες και τον προγραμματισμό και άνοιξε τον προσωπικό του χώρο για να μας υποδεχτεί και να συζητήσουμε.
Όλοι ξέρουν ότι κάτι σπουδαίο ετοίμαζε, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς, πολύ περισσότερο δεν ήξεραν ότι για να το τελειοποιήσει είχε χαλάσει εννιά… ποντίκια (του υπολογιστή) όλες τις νύχτες που δουλεύε. Γιατί δούλευε νύχτες για να μπορούσε να είναι απερίσπαστος. Γι’ αυτό και παρομοίαζε την τέχνη του προγραμματισμού με αυτή των συγγραφέων που πρέπει να έχουν έμπνευση για να γράψουν.
Έγινε «Start-upper» πριν μάθουμε την έννοια των start-ups που αφορούν σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Ηταν ο πάντα νέος άνθρωπος που σκέφτεται μπροστά, ποτέ αφ’ υψηλού και με δυνατό γέλιο.
Στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκε «άρπαξε», όπως λέει το μικρόβιο της τεχνολογίας. Όταν ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη, 13 ετών, δεν υπήρχαν καν… κομπιούτερς. Υπήρχε όμως το ιδιωτικό ραδιόφωνο και τον μάγεψε. Είχε και ένα μικρό ερασιτεχνικό σταθμό κάτω από το εφηβικό του κρεβάτι! Δουλεύοντας χρόνια στο ραδιόφωνο, ο Χρήστος Βαλασέλλης συνειδητοποίησε ότι εκτός από τον Kiss Fm, τις μουσικές και τη μαγική ατμόσφαιρα των fm, του άρεσε η όλη προετοιμασία της εκπομπής, τα σποτάκια, τα σήματα, η ροή μιας εκπομπής. Παράλληλα έχοντας αποκτήσει εμπειρία, αλλά και με την ευφυΐα του (σ.σ. που δεν παραδέχονταν) είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα για να διευκολύνει τους παραγωγούς με τον υπολογιστή. Όταν οι… σούπερ ντούπερ τεχνολογικά του 1994 σταθμοί είχαν φτιάξει… ρομπότ που έβαζε στη δισκοθήκη το cd να παίζει, o Χρήστος έκανε κάτι πολύ πιο απλό, τον Jazler!
Τι κάνει ο Jazler
Χωρίς να χρειάζεται ηχολήπτη και μουσικό παραγωγό, ο εκφωνητής έχει μπροστά του στον υπολογιστή, εγκατεστημένο τον Jazler, όπου είναι περασμένα χιλιάδες τραγούδια, οι διαφημίσεις, τα σποτάκια και τα σήματα, όλα προγραμματισμένα με τη διάρκειά τους, τα διαλείμματα και την αλλαγή της ώρας. Αυτό είναι το υπερ-πολύτιμο Jazler! Χρειάστηκαν ώρες διαβάσματος και πρακτικής για να τον φτιάξει, αλλά το έκανε. Και το πρόγραμμα είχε και νονά! Τη φίλη του Χρήστου, την Εύα, με την οποία ήταν για καφέ όταν έγινε η… «βάφτιση». Της εξηγούσε τα προβλήματα που συναντούσε με τον αλγόριθμο και ότι έβγαζε κάτι… μπερδεμένα πράγματα. «Τζαζλεμένο, είναι δηλαδή» σχολίασε εκείνη. Και η βάφτιση ολοκληρώθηκε!
Και πού βρίσκεται;
Όλα τα μεγάλα ραδιόφωνα της Αθήνας, ο Real FM του Χατζηνικολάου, SporFM και πολλοί άλλοι, μεγάλα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν το πρόγραμμα του Χρήστου. Αλλά το πρόγραμμα έχει βγει και εκτός Ελλάδας, όλα τα Βαλκάνια, η Ισλανδία, κοινοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν τον Jazler! «Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι στο νησί σου, σε ένα χωριό ουσιαστικά του πλανήτη και να ξέρεις ότι εξυπηρετείς ραδιόφωνα στην άλλη πλευρά της γης»! μας είχε πει.
Στις αρχές του 2000
Και πώς το κατάφερε αυτό; Στις αρχές του 2000, επένδυσε πολλές από τις οικονομίες του στο Google: «Έδινα πολλά λεφτά το μήνα για να διαφημίζεται το πρόγραμμα. Και γι’ αυτό το λόγο έγινε πολύ γνωστό στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν πουλούσε!» Γιατί… «ο Έλληνας το σνόμπαρε το πρόγραμμα. Έλεγε “τι, θα αγοράσουμε πρόγραμμα από τον Μυτιληνιό;”». Μέχρι που βγαίνει μια συνέντευξη του Χρήστου στον Αντ1, όπου σε ερώτηση του δημοσιογράφου απαντά ότι το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά στο εξωτερικό. Και εκεί έγινε η αντιστροφή! «Α, να αγοράσουμε το ελληνικό το πρόγραμμα που πάει καλά στο εξωτερικό» έλεγαν οι Έλληνες αγοραστές.
Αλλά γίνονται και διάφορα άλλα «κουφά», όπως σχολίαζε ο δημιουργός. Πρεσβείες διαφόρων χωρών αγοράζουν το πρόγραμμα για να το κάνουν δώρο στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού για να τα γνωρίσουν οι φοιτητές.
Ο πρώτος τηλεοπτικός Jazler 2003, του Χρήστου Βαλασέλλη εντάχθηκε στο Ελληνικό Μουσείο Τηλεοπτικής Ιστορίας. Μπορείτε να τον δείτε παρακάτω.
Tι μας είχε πει το 2022 στο ραδιόφωνο για την επιτυχία του:
Δεν ήθελε να φύγει!
«Είμαι μόνος μου. Ξέρω ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν βρισκόμουν εκτός Ελλάδας γιατί στο εξωτερικό, ακόμα και στη Βουλγαρία έχουν μηδενίσει τη φορολογία στα software και έχουν δημιουργήσει ειδικό χώρο για τη δημιουργία software. Σε άλλες χώρες επιχορηγούν συνεχώς τους προγραμματιστές. Όλοι μου είπαν να σηκωθώ και να φύγω. Εγώ μένω εδώ, δεν θέλω να φύγω, αλλά επιλέγω ταυτόχρονα και να τυραννιέμαι. Γιατί έχω τους φίλους μου, έχω οικογένεια φίλων. Θα μείνω εδώ και θα δω πώς θα πάει» μας είχε πει.
Και λίγα χρόνια μετά έκανε επιτέλους το όνειρό του πραγματικότητα. Εγινε διευθυντής και εταίρος του μοναδικού καναλιού στη Λέσβο, του Aeolos Tv. Ηταν 2021.
Η βράβευση και η αυτόφωρη σύλληψη
Το 2012 βραβεύτηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου για την προσφορά του στην καινοτομία.
Ηταν μόλις 39 ετών ο Χρήστος Βαλασέλλης, όταν συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2013 και πέρασε τη νύχτα του στο κρατητήριο κατηγορούμενος... για παράνομη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού στη Μυτιλήνη!
Ο Χρήστος λειτουργούσε πειραματικά ένα νέο λογισμικό με την επωνυμία Jayzee, το οποίο μάλιστα θα παρουσίαζε ο ίδιος στη διεθνή τεχνολογική έκθεση για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο Λας Βέγκας, τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς. Μια ανώνυμη καταγγελία όμως στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) την ενεργοποίησε άμεσα με αποτέλεσμα τη σύλληψη του Χρήστου Βαλασέλλη και την κατάσχεση του λογισμικού.
Μαζί με τον Χρήστο Βαλασέλλη είχε συλληφθεί και ο ιδιοκτήτης της «Τηλεόρασης Μυτιλήνης», Μανόλης Γιαννακέλος, επειδή είχε παραχωρήσει στον πρώτο τον οικίσκο εκπομπής του τηλεοπτικού του σταθμού όπου και γίνονταν οι πειραματισμοί του νέου λογισμικού.
«Μας αντιμετώπισαν σαν ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου» είχε δηλώσει τότε.
Λίγες μέρες μετά αθωώθηκε. Η αθώωση του Χρήστου Βαλασέλλη στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, σε Υπουργική Απόφαση όπου έκανε αναφορά η εισαγγελέας Πρωτοδικών και βάσει της οποίας επιτρέπεται για δοκιμαστικούς ή πειραματικούς λόγους η εκπομπή σήματος μικρής συχνότητας, όπως αυτή που χρησιμοποιούσε ο Βαλασέλλης και άγγιζε μόλις τα 4 Watt, χωρίς την έκδοση άδειας.
«Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της δίκης. Ομολογώ πως η στήριξη του κόσμου ήταν τέτοια που μου επέτρεψε να αντλήσω δύναμη και να βρεθώ στη δικαστική αίθουσα. Η αλήθεια είναι ότι είχα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης, που με έκαναν να είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω οποιοδήποτε αποτέλεσμα», μας είχε πει τότε.
Αναφερόμενος στην περιπέτεια που έζησε προσπαθώντας να πετύχει στο εγχείρημά του, είχε επισημάνει ότι τέτοιου είδους καταστάσεις είναι ψυχοφθόρες και δρουν ανασταλτικά για κάθε νέο εγχείρημα. Παράλληλα είχε υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, διαφορετικά οι επιστήμονες κάθε είδους δε θα μπαίνουν καν στον κόπο να δοκιμάσουν μια καινοτόμο ιδέα στην Ελλάδα.
To 2015 ήταν κεντρικός ομιλητής του πρώτου Tedx στη Λέσβο.
«Το μόνο μου ταλέντο η επιμονή μου»
Ξεκουράζονταν με σειρές και ταινίες στο Netflix και το «αντικαταθλιπτικό» του ήταν, όπως όλων, τα «Φιλαράκια», αλλά κατά βάση είχε ως χόμπι… τη δουλειά του.
- «Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι στο νησί σου, σε ένα χωριό ουσιαστικά του πλανήτη και να ξέρεις ότι εξυπηρετείς ραδιόφωνα στην άλλη πλευρά της γης»!
- Πρέσβεις διαφόρων χωρών έχουν αγοράσει το πρόγραμμά του για να το δωρίσουν σε Πανεπιστήμια, αλλά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν τον έχει φωνάξει ούτε για μία διάλεξη!
- «Όλοι μου είπαν να σηκωθώ και να φύγω. Εγώ μένω εδώ, δεν θέλω να φύγω, αλλά επιλέγω ταυτόχρονα και να τυραννιέμαι»
- «Το μόνο ταλέντο που έχω είναι να είμαι επίμονος. Όταν θέλω να κάνω κάτι, θα βρω τον τρόπο να το κάνω, με τους δικούς μου νόμους και τρόπους»
- Τραγική ειρωνεία ότι το 2019 μας είχε πει ότι θα τα παρατούσε όλα για να δουλέψει για το ροή προγράμματος ενός τηλεοπτικού σταθμού. «Αλλά δεν το κάνω. Για να πεινάω; Αυτά τα κάναμε όταν ήμασταν μικροί». Διηύθυνε τον δικό του σταθμό!