× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ακόμα να αποζημιωθούν για τον άξονα Καλλονής Σιγρίου!»

Επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2023

«Ακόμα να αποζημιωθούν για τον άξονα Καλλονής Σιγρίου!»

Επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων για την κατασκευή/αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κομνηνάκα αναφέρει τα εξής:

«Το προσεχές διάστημα αναμένεται η παράδοση του έργου «Κατασκευή/Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής-Σιγρίου Λέσβου», το οποίο είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να εγκαινιαστεί ήδη στα τέλη του Σεπτέμβρη. Το συγκεκριμένο έργο, μετά από πολλές παλινωδίες και προβλήματα με την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία, φτάνει να παραδοθεί στους κατοίκους της Λέσβου μετά από 11 χρόνια αναμονής.

Σε μεγαλύτερη όμως ομηρία και αναμονή βρίσκονται οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες των κτημάτων που απαλλοτριώθηκαν για να γίνει η νέα χάραξη της οδού, που ιδίως σε αυτές τις συνθήκες της ακρίβειας και των μειωμένων εισοδημάτων αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό του κράτους στερούμενοι τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, για την αναγνώριση των οποίων μάλιστα έχουν υποβληθεί σε πολυετείς και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα: Η σχετική απαλλοτρίωση των παρόδιων ιδιοκτησιών κηρύχθηκε το έτος 2012 με την αριθμ. Δ12/Φ7Λ/7767/11-12-2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Με την αριθμ.17/2016 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου έγινε δεκτή η κατ’ άρθρον 7Α του Ν.2882/2001 αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και σε εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης το Τμήμα Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Υποδομών συνέταξε το σχετικό πίνακα παρακατάθεσης αποζημιώσεων κατά ιδιοκτησία και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. Φ7Λ ΟΙΚ/6183/15-9-2017 Ειδοποίηση παρακατάθεσης αποζημίωσης ακινήτων, δικηγορικής αμοιβής και δικαστικών εξόδων δικαιούχων ακινήτων.

Πλην όμως, ακόμα κι αυτά τα ελάχιστα αρχικώς ορισθέντα ποσά ουδέποτε κατεβλήθησαν στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, με την αριθμ.88/2018 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αιγαίου καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης ανά τ.μ για τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα και τα επικείμενα αυτών, όμως ούτε επ’ αυτής της απόφασης καταβλήθηκαν οι σχετικές αποζημιώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά και τη σχετική αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου εκδόθηκε τέλος η υπ’ αριθμ. 24/2022 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με την οποία καθορίστηκε και η οριστική τιμή μονάδας.
Παρότι μετά και την έκδοση των αποφάσεων για την αναγνώριση των δικαιούχων της οφειλόμενης αποζημίωσης, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όφειλε να αποδώσει στους δικαιούχους τις νόμιμες αποζημιώσεις, αφού οι αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή καταβολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση, γνωστοποιήθηκε στους δικαιούχους ότι έχει δοθεί εντολή να μην καταβληθεί καμία αποζημίωση, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης (24/2022 του Εφετείου Β. Αιγαίου), με την οποία καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδας.

Τούτο βέβαια, εκτός του γεγονότος ότι είναι ακραία προκλητικό, την παραμονή των εγκαινίων και της παράδοσης του έργου, να διατάσσεται η μη καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, είναι και καταφανώς παράνομο, διότι η σχετική προσφυγή – αναίρεση στον Άρειο Πάγο, σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλει την καταβολή των αποζημιώσεων της απαλλοτρίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την άμεση και ολοσχερή καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων στους δικαιούμενους ιδιοκτήτες».»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Μέγα πλήθος και μέγα πάθος» στη Μυτιλήνη

Πολίτες όλων των ηλικιών με κυρίαρχη τη νεολαία συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία απαιτώντας να σταματήσει η συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα χρόνια μετά την Καράβα, ο Μουτζούρης νιώθει δικαιωμένος

Ανακοίνωση με αφορμή τα όσα είπε στην εκπομπή «Ανθέων 99», ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους για τη νύχτα στο στρατόπεδο της Παγανής, εξέδωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς

Με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πολιτών της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Το «τρένο του θανάτου» ξεκίνησε, στην αγορά της Μυτιλήνης

Συγκινητική παράσταση δρόμου από τον έμπορο και ηθοποιό Βαγγέλη Φραγκουλάκη στο κέντρο της Ερμού. Δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν το δρώμενο με το μοιραίο τρένο που πήρε τη ζωή 57 ανθρώπων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αποκριές με πάρτι για μικρούς και μεγάλους στον Δήμο Μυτιλήνης

Διασκέδαση για καρναβαλιστές και μη υπόσχεται η αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Εριφύλη Χιωτέλλη- Πάνω από 15 πληρώματα δήλωσαν συμμετοχή
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

57 φορές θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για το Σαπωνοποιείο Περάματος

Θα αξιοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο υπογράμμισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι!

Τοποθετήθηκε σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας η καινούργια προτομή του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η Δημοτική Αρχή των αυξήσεων και της αποσιώπησης της πραγματικότητας»

Ανακοίνωση από την παράταξη «Νέα Δράση νέος - Νέος Δήμος για τις αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκρίθηκε το νέο αυξημένο τιμολόγιο νερού από το Δήμο Μυτιλήνης

Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή Μυτιλήνης οι νέες τιμές της ΔΕΥΑΛ οι οποίες θα ισχύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πάγιο από 14,5 φτάνει τα 17 ευρώ ενώ αυξάνονται και οι καταναλώσεις κυβικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με τις ανακοινώσεις δεν κρύβεται η αλήθεια»

Απάντηση στην… απάντηση της Δημοτικής Αρχής Βέρρου από τη Λαϊκή Συσπείρωση