Από το Μοσχονήσι στη Λέσβο και στον Αγιο Ραφαήλ
Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της πρόσφατα εκλιπούσας Βασιλικής Ράλλη
Δημοσίευση 4/12/2023

Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα, παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία». Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της πρόσφατα εκλιπούσας Βασιλικής Ράλλη, γνωστής στην τοπική κοινωνία της Λέσβου από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην εύρεση των λειψάνων των νεοφανώς Αγίων της Θερμής, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης αλλά και για το συγγραφικό της έργο.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Αμερικανού ομογενή Θανάση Στεφανόπουλου. Πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Παπαχριστούδη, την οποία ερμήνευσε σε ζωντανή εκτέλεση η ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ το κεντρικό τραγούδι σε στίχους Βασιλικής Ράλλη ερμήνευσε η Φωτεινή Δάρα. Κατά τη διάρκεια των ορχηστρικών κομματιών, ο ηθοποιός Γιάννης Κέντρος απήγγειλε αποσπάσματα από το έργο του Στρατή Δούκα «Ιστορία ενός αιχμαλώτου». Η εκδήλωση στέφθηκε από τεράστια επιτυχία και προγραμματίζεται να επαναληφθεί στις 24 Ιανουαρίου, σε χώρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Πεύκης αλλά και στη Μυτιλήνη σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Στο βιβλίο «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία», η Βασιλική Ράλλη αφηγείται την ιστορία της Μικρασιάτισσας μητέρας της Αγγελικής Μαραγκού που μόνη και έγκυος τεσσάρων μηνών ήλθε από το Μοσχονήσι στη Λέσβο, τον Σεπτέμβριο του 1922, με τον άντρα της Νικόλα Μαραγκό να έχουν αιχμαλωτίσει οι Τούρκοι. Η Αγγελική επιβίωσε, σπούδασε και πάντρεψε την κόρη της Βασιλική με τον Άγγελο Ράλλη, και για πολλά χρόνια νόμιζε τον άντρα της νεκρό. Τον Δεκέμβριο του 1948, ήλθε η είδηση ότι ο Νικόλας Μαραγκός βρισκόταν άρρωστος στο νοσοκομείο του Albany των Ηνωμένων Πολιτειών. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να επανενωθεί με την οικογένειά του, αλλά μπόρεσε να μάθει ότι η γυναίκα του είχε σωθεί και είχε φέρει στον κόσμο μια κόρη. Άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιανουάριο του 1949, αφού προηγουμένως μπόρεσε να εξιστορήσει στον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Albany το τι πέρασε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, πώς κατάφερε να ξεφύγει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και πώς τελικά βρέθηκε στην Αμερική.