× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Προωθείται η συνεκμετάλλευση ‑ συνδιαχείριση του Αιγαίου»

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό των νησιών να επαγρυπνεί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2023

«Προωθείται η συνεκμετάλλευση ‑ συνδιαχείριση του Αιγαίου»
' χρόνος ανάγνωσης

«Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και η προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στις 7 του μήνα, κατά τη γνώμη μας είναι άδειο πουκάμισο όσον αφορά τα συμφέροντα του λαού μας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, σχετικά με το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο Γ. Μαρίνος εξήγησε πως η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης αφορά ζητήματα που αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με στόχο να υπογραφούν οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες, ενώ πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πιο επικίνδυνο ζήτημα είναι ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αυτά που αποκαλούνται θετικά μέτρα χρησιμοποιούνται ως όχημα επιτάχυνσης του λεγόμενου οδικού χάρτη που είναι με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί η τουρκική πλευρά έρχεται στις διαπραγματεύσεις με ένα απαράδεκτο πλαίσιο διεκδικήσεων που αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επαναφέρει τη Γαλάζια Πατρίδα και καταλήγει, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, στο ''καζάν - καζάν'', δηλαδή στη μοιρασιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και να ισχυροποιηθεί η Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ θέτει τα ζητήματα αυτά στο λαό μας, τον ενημερώνει και τον καλεί να επαγρυπνεί, γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως «ο διάλογος πρέπει να γίνεται, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη», συμπληρώνοντας: «Εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο περιεχόμενο. Τι συζητήσανε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις διερευνητικές επαφές; Το συμπέρασμα είναι πως παρότι το περιεχόμενο ήταν απόρρητο εξετάστηκαν ζητήματα κυριαρχίας και καθορισμού ακόμα και του εύρους των χωρικών υδάτων. Επομένως, αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, και συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο περιεχόμενο. Αυτό είναι το βασικό. Τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και η γνώμη μας είναι πως παίρνοντας υπόψη πως πρόκειται για πλαίσιο που προωθήθηκε μέσα από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, έχουν τεθεί στο τραπέζι πολύ σοβαρά ζητήματα οδυνηρού συμβιβασμού και πρέπει να ενημερώσει το ΚΚΕ ανοιχτά τον λαό μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στη Λήμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας

Στις 8 Οκτωβρίου για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται οι εμπορικές συναλλαγές με IRIS

Υποχρεωτική η αποδοχή των πληρωμών με το σύστημα άμεσων συναλλαγών από την 1η Νοεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πάνος Ρούτσι άνοιξε το δρόμο

Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει όταν είδε πως εκτός από τους συγγενείς και την κοινωνία σταδιακά χάνει και την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Μήθυμνα οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου του 2026

Πρόκειται για κορυφαίο αθλητικό γεγονός που κάθε χρόνο ενώνει τη νεολαία του Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκτό το αίτημα του Πάνου Ρούτσι και για τοξικολογικές εξετάσεις

Στις 26 Σεπτεμβρίου είχε ικανοποιηθεί εν μέρει το αίτημα Ρούτσι, με παραγγελία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι

«Ήρθα να δω έναν άνθρωπο που υποφέρει», δήλωσε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συμβολική του επίσκεψη στον απεργό πείνας
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ιωάννης Μουτζούρης στην πρωτοπορία της βιώσιμης ναυτιλίας

Ο ακαδημαϊκός του Bayes Business School, γιος του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη αναλύει τα εμπόδια και τις ευκαιρίες για μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από βουλευτής

«Επειτα από 16 χρόνια στη Βουλή, ως βουλευτής, αρχηγός κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός, έλαβα μια απόφαση συνείδησης»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αιγαίο έτρεξε ενωμένο στη Χίο στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες διανυκτερεύσεις, αλλά στάσιμες οι εισπράξεις

Προβληματίζει η εξέλιξη των βασικών οικονομικών δεικτών του τουριστικού τομέα του Βορείου Αιγαίου – Χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι μικροπιστώσεις από την θεωρία στην πράξη

Πέντε είναι τα αδειοδοτημένα ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος που δίνουν μικροχρηματοδοτήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τα έργα εγγείων βελτιώσεων

Προτάσεις στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν οι Περιφέρειες και τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης