× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Στα 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του αρχοντικού που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2023

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη
' χρόνος ανάγνωσης

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δημοσίευσε την διακήρυξη κατασκευής του έργου αξιοποίησης του Αρχοντικού Γεωργιάδη που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης. Την δημοσίευση της διακήρυξης είχε προαναγγείλει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίο Κώστας Μουτζούρης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου όπως είχε γράψει το «Ν».

Η εκτιμώμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) μετά την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, την ωρίμανσής της και την έκδοση της οικοδομικής άδειας η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ασχολήθηκε συνεχώς επί 4ετία.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου είναι το υπό αξιοποίηση ιδιαίτερο αυτό κτίριο με την μεγάλη ιστορία να καταστεί «Σπίτι Πολιτισμού» (maison de la culture) για την Μυτιλήνη και όλη την Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η ανακοίνωση της Αναστασίας Αντωνέλλη, αντιπεριφερειάρχισσας οικονομικών και Πολιτισμού το μεσημέρι της Δευτέρας 4/12/2023:

«Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης μας Κώστας Κώστας Μουτζούρης δημοπρατείται η επισκευή του Αρχοντικού Γεωργιάδη προκειμένου να γίνει "Σπίτι του Πολιτισμού". Επανερχόμαστε προκειμένου να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το σημαντικό αυτό έργο.

Το 2019 με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έγινε η ανάθεση των μελετών που απαιτούνταν για την πλήρη επισκευή του Αρχοντικού Γεωργιάδη που έχει έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4919/7311/03-02-1998, ΦΕΚ 177/Β ́/25-2-1998) ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στους μελετητές κυρίους Βερβενιώτη Γιώργο και Κακκέ Γιώργο. Η ολοκλήρωση των μελετών, των πολλαπλών αδειοδοτήσεων που απαιτούνταν λόγω του χαρακτηρισμού του κτιρίου και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης κατέστη δυνατή το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που προήλθαν από ταμειακή υπόλοιπα ΚΑΠ επενδύσεων του τακτικού  προϋπολογισμού που εξοικονομήσαμε  όλα αυτά τα χρόνια μέσω της συνετής χρήσης των κονδυλίων της Περιφέρειας.. Ο διαγωνισμός (επισυνάπτεται η περίληψη διακήρυξη)  είναι ηλεκτρονικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγα λόγια για  την πρόβλεψη χρήσης του κτιρίου βάση της μελέτης: στον χώρο που οδηγεί στον όροφο του κτηρίου προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπως χώρος εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών κ.λ.π. Στον δεύτερο όροφο προβλέπεται η δημιουργία βιβλιοθήκης τοπικών συγγραφέων και κατόπιν πρότασης του Περιφερειάρχη η στέγαση του Ψηφιακού Μουσείου Πολιτισμού από το 1821 έως σήμερα- πράξη που υλοποιείται, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνη Τρίτσης ύψους 316.500€ .  Επίσης με πρόταση του Περιφερειάρχη στην σοφίτα του κτιρίου προβλέπεται η δημιουργία μικρού ξενώνα προκειμένου να φιλοξενήσει προσκεκλημένες προσωπικότητες αλλά και φοιτητές από πιθανά θερινά σχολεία που μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Θυμίζουμε ότι το Αρχοντικό Γεωργιάδη διαθέτει πλήρη εξοπλισμό κινηματογραφικών προβολών και συναυλιών (μηχανήματα, φωτισμό, καρέκλες κλ.π.) που προήλθαν από την διεκδίκηση και υλοποίηση –χρηματοδότηση συνολικού ποσού 141.593,40 € ευρώ  του  επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020», Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Λέσβου που διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε ως Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού.

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την λειτουργία του κτιρίου με εξειδικευμένους στον πολιτισμό εργαζόμενους μιας και στον αναθεωρημένο ΟΕΥ της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προβλέπεται η δημιουργία γραφείου Film Office μέσω τη συνεργασίας μας με το ΕΚΟΜΜΕ. Ένα γραφείο που πέρα απ το ότι η λειτουργία του θα συνεισφέρει στην λειτουργικότητα του κτιρίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στο νησί της Λέσβου μιας και αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως αυτή η Περιφερειακή Αρχή έχει στην διάθεση της ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όχι μόνον για την επισκευή του κτιρίου αλλά και για την πλήρη αξιοποίηση και λειτουργία του. 

 

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε: 

«Ως Περιφερειακή Αρχή στοχεύσαμε και φροντίσαμε απ την αρχή της θητείας μας για την πλήρη αποκατάσταση και επισκευή αυτού του κοσμήματος της αρχιτεκτονικής του Αρχοντικού Γεωργιάδη προκειμένου να αξιοποιηθεί και να γίνει αυτό που αυτή η Περιφερειακή Αρχή, με πρώτο τον Περιφερειάρχη φυσικά,  οραματίστηκε: Σπίτι του Πολιτισμού. Και θα γίνει. Προσωπικά νιώθω τυχερή μιας και συμμετείχα στην Δημοτική Αρχή Βουνάτσου έργο της οποίας είναι η ανάπλαση της παραλιακής οδού της Επάνω Σκάλας που ολοκληρώθηκε επί Δημαρχίας Σπύρου Γαληνού και οδήγησε στην αναβάθμιση της περιοχής. Μια αναβάθμιση που συνεχίζεται από την  την Περιφερειακή μας Αρχή με την πλήρη επισκευή και αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη που γίνεται Κέντρο Πολιτισμού. Ένα Αρχοντικό που θυμίζω ότι αποφασίστηκε- ξεκίνησε η διαδικασία της αγοράς του επί Νομαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου και ολοκληρώθηκε το 2004 επί Νομαρχίας Παύλου Βογιατζή. Να αναφέρουμε ότι στον παρόντα χρόνο ο Δημήτρης Βουνάτσος μας εξέφρασε  την βούληση του να δωρίσει την μεγάλη του βιβλιοθήκη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη όταν θα λειτουργήσει, προκειμένου να έχει την δυνατότητα το αναγνωστικό κοινό της πόλης μας να δανείζεται τα βιβλία της. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Βουνάτσο! 

            Ως γνωστό 31/12/2023 λήγει η ανάθεση των αρμοδιοτήτων που είχα την Τιμή να μου αναθέσει ο Περιφερειάρχης από το 2019 και αφορούσαν πέραν των Οικονομικών και τον Πολιτισμό. Δράττομαι της αφορμής για ένα Μεγάλο Δημόσιο Ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για την Τιμή που μου έκανε να μου αναθέσει  την δημιουργία της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού και τις αρμοδιότητες της. Τον Ευχαριστώ από καρδιάς για την στήριξη, την άψογη συνεργασία και τις πολύτιμες συμβουλές του! Με τα πόδια στην γη εκτιμώ ότι δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του, μιας και  η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού έκανε το καλύτερο που μπορούσε στον τομέα της, με σημαντικότερα : διεκδίκηση και υλοποίηση 6 ευρωπαϊκών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού  περίπου 1.000.000 ευρώ, βράβευση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το Φεστιβάλ μας “ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΕΧΝΗ..” που πρώτη φορά δημιουργήσαμε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό  ΟΤΑ AWARDS, ένταξη των Καρναβαλιών του Βορείου Αιγαίου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, Αρχοντικό Γεωργιάδη- εξοπλισμός και φυσικά η ανάδειξη του Πολιτιστικού Πλούτου των Νησιών μας μέσω της συνεργασίας μας τόσο με φορείς και συλλόγους, όσο και τους σπουδαίους ανθρώπους της τέχνη των νησιών μας. Όλα αυτά- πολλά ή λίγα-, με την πολύτιμη στήριξη του ίδιου του Περιφερειάρχη, χωρίς κανέναν μόνιμο εργαζόμενο παρά μόνον με δύο συνεργάτες, τη Νικολέτα Γιαννακού και τον Γιώργο Χατζηαργυρό, τους οποίους και δημόσια ευχαριστώ. Ελπίζω η νέα μας θητεία στην Περιφερειακή Αρχή με την εμπειρία που προσέθεσαν τα τέσσερα χρόνια,   να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Εύχομαι Καλές Γιορτές σε όλους!»»  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής