× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Στα 2 εκατ. ευρώ εκτιμάται η δαπάνη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση του αρχοντικού που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2023

Σπίτι του πολιτισμού θα γίνει το Αρχοντικό Γεωργιάδη

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δημοσίευσε την διακήρυξη κατασκευής του έργου αξιοποίησης του Αρχοντικού Γεωργιάδη που βρίσκεται στην βόρεια έξοδο της Μυτιλήνης. Την δημοσίευση της διακήρυξης είχε προαναγγείλει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίο Κώστας Μουτζούρης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου όπως είχε γράψει το «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκτιμώμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) μετά την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας.

Για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, την ωρίμανσής της και την έκδοση της οικοδομικής άδειας η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ασχολήθηκε συνεχώς επί 4ετία.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου είναι το υπό αξιοποίηση ιδιαίτερο αυτό κτίριο με την μεγάλη ιστορία να καταστεί «Σπίτι Πολιτισμού» (maison de la culture) για την Μυτιλήνη και όλη την Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η ανακοίνωση της Αναστασίας Αντωνέλλη, αντιπεριφερειάρχισσας οικονομικών και Πολιτισμού το μεσημέρι της Δευτέρας 4/12/2023:

«Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης μας Κώστας Κώστας Μουτζούρης δημοπρατείται η επισκευή του Αρχοντικού Γεωργιάδη προκειμένου να γίνει "Σπίτι του Πολιτισμού". Επανερχόμαστε προκειμένου να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το σημαντικό αυτό έργο.

Το 2019 με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έγινε η ανάθεση των μελετών που απαιτούνταν για την πλήρη επισκευή του Αρχοντικού Γεωργιάδη που έχει έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4919/7311/03-02-1998, ΦΕΚ 177/Β ́/25-2-1998) ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στους μελετητές κυρίους Βερβενιώτη Γιώργο και Κακκέ Γιώργο. Η ολοκλήρωση των μελετών, των πολλαπλών αδειοδοτήσεων που απαιτούνταν λόγω του χαρακτηρισμού του κτιρίου και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης κατέστη δυνατή το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που προήλθαν από ταμειακή υπόλοιπα ΚΑΠ επενδύσεων του τακτικού  προϋπολογισμού που εξοικονομήσαμε  όλα αυτά τα χρόνια μέσω της συνετής χρήσης των κονδυλίων της Περιφέρειας.. Ο διαγωνισμός (επισυνάπτεται η περίληψη διακήρυξη)  είναι ηλεκτρονικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγα λόγια για  την πρόβλεψη χρήσης του κτιρίου βάση της μελέτης: στον χώρο που οδηγεί στον όροφο του κτηρίου προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπως χώρος εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών κ.λ.π. Στον δεύτερο όροφο προβλέπεται η δημιουργία βιβλιοθήκης τοπικών συγγραφέων και κατόπιν πρότασης του Περιφερειάρχη η στέγαση του Ψηφιακού Μουσείου Πολιτισμού από το 1821 έως σήμερα- πράξη που υλοποιείται, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνη Τρίτσης ύψους 316.500€ .  Επίσης με πρόταση του Περιφερειάρχη στην σοφίτα του κτιρίου προβλέπεται η δημιουργία μικρού ξενώνα προκειμένου να φιλοξενήσει προσκεκλημένες προσωπικότητες αλλά και φοιτητές από πιθανά θερινά σχολεία που μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Θυμίζουμε ότι το Αρχοντικό Γεωργιάδη διαθέτει πλήρη εξοπλισμό κινηματογραφικών προβολών και συναυλιών (μηχανήματα, φωτισμό, καρέκλες κλ.π.) που προήλθαν από την διεκδίκηση και υλοποίηση –χρηματοδότηση συνολικού ποσού 141.593,40 € ευρώ  του  επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020», Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Λέσβου που διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε ως Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού.

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την λειτουργία του κτιρίου με εξειδικευμένους στον πολιτισμό εργαζόμενους μιας και στον αναθεωρημένο ΟΕΥ της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προβλέπεται η δημιουργία γραφείου Film Office μέσω τη συνεργασίας μας με το ΕΚΟΜΜΕ. Ένα γραφείο που πέρα απ το ότι η λειτουργία του θα συνεισφέρει στην λειτουργικότητα του κτιρίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στο νησί της Λέσβου μιας και αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως αυτή η Περιφερειακή Αρχή έχει στην διάθεση της ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όχι μόνον για την επισκευή του κτιρίου αλλά και για την πλήρη αξιοποίηση και λειτουργία του. 

 

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε: 

«Ως Περιφερειακή Αρχή στοχεύσαμε και φροντίσαμε απ την αρχή της θητείας μας για την πλήρη αποκατάσταση και επισκευή αυτού του κοσμήματος της αρχιτεκτονικής του Αρχοντικού Γεωργιάδη προκειμένου να αξιοποιηθεί και να γίνει αυτό που αυτή η Περιφερειακή Αρχή, με πρώτο τον Περιφερειάρχη φυσικά,  οραματίστηκε: Σπίτι του Πολιτισμού. Και θα γίνει. Προσωπικά νιώθω τυχερή μιας και συμμετείχα στην Δημοτική Αρχή Βουνάτσου έργο της οποίας είναι η ανάπλαση της παραλιακής οδού της Επάνω Σκάλας που ολοκληρώθηκε επί Δημαρχίας Σπύρου Γαληνού και οδήγησε στην αναβάθμιση της περιοχής. Μια αναβάθμιση που συνεχίζεται από την  την Περιφερειακή μας Αρχή με την πλήρη επισκευή και αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη που γίνεται Κέντρο Πολιτισμού. Ένα Αρχοντικό που θυμίζω ότι αποφασίστηκε- ξεκίνησε η διαδικασία της αγοράς του επί Νομαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου και ολοκληρώθηκε το 2004 επί Νομαρχίας Παύλου Βογιατζή. Να αναφέρουμε ότι στον παρόντα χρόνο ο Δημήτρης Βουνάτσος μας εξέφρασε  την βούληση του να δωρίσει την μεγάλη του βιβλιοθήκη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη όταν θα λειτουργήσει, προκειμένου να έχει την δυνατότητα το αναγνωστικό κοινό της πόλης μας να δανείζεται τα βιβλία της. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Βουνάτσο! 

            Ως γνωστό 31/12/2023 λήγει η ανάθεση των αρμοδιοτήτων που είχα την Τιμή να μου αναθέσει ο Περιφερειάρχης από το 2019 και αφορούσαν πέραν των Οικονομικών και τον Πολιτισμό. Δράττομαι της αφορμής για ένα Μεγάλο Δημόσιο Ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για την Τιμή που μου έκανε να μου αναθέσει  την δημιουργία της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού και τις αρμοδιότητες της. Τον Ευχαριστώ από καρδιάς για την στήριξη, την άψογη συνεργασία και τις πολύτιμες συμβουλές του! Με τα πόδια στην γη εκτιμώ ότι δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του, μιας και  η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού έκανε το καλύτερο που μπορούσε στον τομέα της, με σημαντικότερα : διεκδίκηση και υλοποίηση 6 ευρωπαϊκών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού  περίπου 1.000.000 ευρώ, βράβευση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το Φεστιβάλ μας “ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΕΧΝΗ..” που πρώτη φορά δημιουργήσαμε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό  ΟΤΑ AWARDS, ένταξη των Καρναβαλιών του Βορείου Αιγαίου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, Αρχοντικό Γεωργιάδη- εξοπλισμός και φυσικά η ανάδειξη του Πολιτιστικού Πλούτου των Νησιών μας μέσω της συνεργασίας μας τόσο με φορείς και συλλόγους, όσο και τους σπουδαίους ανθρώπους της τέχνη των νησιών μας. Όλα αυτά- πολλά ή λίγα-, με την πολύτιμη στήριξη του ίδιου του Περιφερειάρχη, χωρίς κανέναν μόνιμο εργαζόμενο παρά μόνον με δύο συνεργάτες, τη Νικολέτα Γιαννακού και τον Γιώργο Χατζηαργυρό, τους οποίους και δημόσια ευχαριστώ. Ελπίζω η νέα μας θητεία στην Περιφερειακή Αρχή με την εμπειρία που προσέθεσαν τα τέσσερα χρόνια,   να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Εύχομαι Καλές Γιορτές σε όλους!»»  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

Πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από 1 – 3 Μαρτίου
ΧΩΡΙΑ

Ώρα για άμεσες παρεμβάσεις ευπρεπισμού στην Σκάλα Λουτρών

Την δυσφορία των κατοίκων του οικισμού προκαλεί η μακροχρόνια εγκατάλειψη του
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιτυχημένη η επέμβαση της μικρής Αγγελικής

Η αλληλεγγύη των κατοίκων της Λέσβου έφερε θετικό αποτέλεσμα για το 4,5 ετών κοριτσάκι από το χωριό Νέες Κυδωνίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένας αποχαιρετισμός, ένα συγκινητικό μήνυμα αγάπης

Δείτε το εδώ το μήνυμα αγάπης στο απόκομμα ενός ακτοπλοϊκού εισιτηρίου στην γραμμή Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μια ακόμη αναβολή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου «Ο Χρούσος» αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά η δίκη για την παράνομη αμμοληψία στην παραλία του Χρούσου που έγινε στις 2 Ιουλίου του 2018
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το αναπτυξιακό ναυάγιο του Βορείου Αιγαίου και η κρίση εκπροσώπησης

Παρέμβαση των τεσσάρων πρώην Περιφερειακών Συμβούλων της Συμπαράταξης Πολιτών για τί πρέπει να γίνει ώστε τα νησιά της Περιφέρειας να ξεφύγουν από τα αναπτυξιακά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απείλησε με λοστό τους γείτονες

Το περιστατικό συνέβη σε σπίτι στη Μυτιλήνη την Πέμπτη τα ξημερώματα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

15 Απρίλη με 15 Νοέμβρη η πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Παλιό Δημαρχείο παρουσία του Δημάρχου και φορέων της περιοχής. Η πεζοδρόμηση θα αφορά όλο το 24ωρο και βασίζεται σε συγκοινωνιακή μελέτη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Μεσότοπο

Την Κυριακή 3 Μαρτίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Μαρία Σηφάκη‑ Αλεξίου, πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Mέχρι νεωτέρας αναβάλλεται η «Φαντασία»

Η μουσικοποιητική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης επρόκειτο να γίνει στις 2 Μαρτίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή, στην πόλη της Μυτιλήνης

Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων από την Τρίτη έως την Πέμπτη 12 έως 14 Μαρτίου